Chcel by som tam aj mech kotúč + vzadu V-Brake tak ma zaujíma aká je náročnosť na údržbu + finančná náročnosť čo sa tam mení a ako často(brzd platničky) a čo stoja počul som aj čosi o zahrievaní mech brzdy kým začne poriadne brzdiť že sa potrebuje zahriať niečo o krivení vidlice ?? zasa tak často ju požívať nebudem tak 20-30 ku 80-70 k V-Braku,
Prevažne ten zadný V-Brake.
A vie mi niekto povedať podstatný rozdiel medzi Altus,Acera,Alivio, Deore,
Chcem mať kvalitný bicykel do 15.000 ,- Sk, nenáročný na údržbu(tým myslím to že nemusím 1x mesačne meniť brzd platničky za 200 Sk)
Tak či by mi nestačilo aj Shimano Acera a akú vidlu by ste doporučili? A obchod v Ba okrem Kaktus bike, Zanzo ??
Osobne ma zatiaľ zaujali tieto bicykle - Merida 300 D, Trek 4300 Disc, Schwinn GSD, Amulet fiction
Len neviem či sa dajú zohnať modly 2004 ak by sa dalo tak aj 2003.
Ďakujem za rady a prajem pekné kilometre na bicykli
posledný komentár: 4. 3. 2025 o 18:35
ak nechces jazdit v blate tak predny kotuc je podla mna zbytocny. Tu istu sluzbu Ti urobia aj V-Braky. Castej vymeny gumiciek sa nemusis bat ak nebudes jazdit na biku 1000km mesacne, ale to by si mal uvazovat o bajku v inej cenovej kategorii. Co sa tyka komponentov, tak urcite odporucam minimalne Deore. Pozeral som, ze v tvojom pripade by som rozmyslal na tej Meride Matts 500, teraz je za cca. 15.800 , za ten 800 SK doplatok je to podla mna lepsia volba ako 300D. Vidla na 500ke je s lockoutom. Alebo sa pozri na nieco podobne od konkurencie, mozno Author. Vidlicu si moc nevyberies. Ak sa biking zapaci, aj tak budes pokukavat po lepsich bikoch.
Kotuce mozu pokrivit tenku a zoslabovanu vidlicu, nedaval by som kotuc napr. na vidlu s 28mm nohami.
Deore ma 9speed, Altus 7, tie medzi tym 8. Cim vyssie, tym presnejsie/lahsie/viac vydrzi/vyssia cena.
deore je kvalita a alivio tiez nie je zle. ale pokial ti ide o udrzbu a o to aby si nemusel do toho vela vrazat, tak jednoznacne deore (alebo LX, XT, to su uz ale vyssie cenove kategorie). no a v zasade, pokial budes na tom normalne jazdit, tak ti staci tak raz za 1000 km vymenit gumicky co je par korun a sem-tam vymenit plast. inak aj plaste ma matts 500 dost dobre (Maxxis Harddrive 2.1 tusim a tie su ozaj fajn v tej cenovej kategorii).
inak ani ten trek nevyzera zle ale bral by som na tvojom mieste jednoznacne meridu.