Čo to som pozeral a vyšlo mi, že ak už by som mal niečo meniť, tak by som zvažoval Shimano XT M8100 vs. Shimano XT M8120. Ako síce možno pre moje jazdenie nie sú také ani potreba, ale beriem to tak, že ak už mám niečo meniť, tak nech je to posun niekam.
Otázka znie:
1. Nakoľko reálne je poznať rozdiel medzi 2p. a 4p. (ideálne percentuálne)?
2. A hlavne čo sa týka toho 4p., o koľko je potom náročnejší servis a prípadne problémy (je to komplikovanejší systém). Či netreba sa toho nejak báť?
Ako cyklistika ma baví, ale nejak zas tým nežijem (neriešim váhu, neexperimentujem a nemením komponenty len tak, nestriedam bicykle), takže pri mojom používaní to bude na x rokov, preto ak už mám niečo meniť, som ochotný aj niečo priplatiť, no zas na druhú stranu, aby to malo vôbec opodstatnenie a hlavne nechcem si zas na seba upliecť bič v podobe hroziacich problémov a následne horšieho servisu.
posledný komentár: 4. 3. 2025 o 18:35
Ale skôr som myslel, či niekto nemá osobnú skúsenosť a vie to porovnať.
Neviem co tym myslis sem tam nejaky lahsi zjazd ...
1. Chápem to dobre tak, že brzda (strmeň) je len jedna na všetky veľkosti kotúča a v prípade prechodu na inú veľkosť kotúča sa musí kúpiť iný adaptér?
2. A ak mám teraz brzdy Hayes, tam by som musel kúpiť adaptér na Shimano, aj keď nemením veľkosť kotúča? Alebo je tam nejaká norma a zmena výrobcu brzdy problém nerobí?
2. Ako kedy. Niekedy to sadne, inokedy nie je strmeň v ideálnej polohe voči kotúču. Asi by som skúsil a ak to nebude dobre tak kúpil nový adaptér.
Tiez rozmyslam o zmene na 4 piesty, tak by ma zaujimala tvoja skusenost. Dakujem.
1. Chápem to dobre tak, že brzda (strmeň) je len jedna na všetky veľkosti kotúča a v prípade prechodu na inú veľkosť kotúča sa musí kúpiť iný adaptér?
2. A ak mám teraz brzdy Hayes, tam by som musel kúpiť adaptér na Shimano, aj keď nemením veľkosť kotúča? Alebo je tam nejaká norma a zmena výrobcu brzdy problém nerobí?
mal som komplet XT M8000 brzdy a vymenil som strmene za M8120.
Vymenil som skrutky za titanove cierne.
Edit: obrazky mi nejdu nahrat, tak ich dam mozno neskor.
Hadicku nemas niekde poskodenu? Zodrata o stred a pod
Mne to pomohlo.
Piestiky sa prilis vracali do strmena.
.....zavzdušnený systém
.....spomalený pohyb piestikov v strmeni,nerovnomerné ich vysuvanie,okolie piestikov je znečistené od opotrebených častíc z kotuča a platničiek.
.....nesprávne vycentrovaný strmeň voči kotuču.