No ja mam avid elixir5 a som spokojny.Kamarat ma 7micky nema ich este zabehnute ma novy bike ale nestazuje si zatial.A co viem XTcka boli dobre brzdy.Takze nech o nich napise niekto kto ich jazdi
zdravím, v prvom rade treba rozlišovať medzi XT 2012 (a novšie) a staršími. Tohtoročný model výrazne prerobili a zlepšili. Ja mam XT BR 785 2012. Sú super. Pred nimi som mal elixir 3 a na predošlom bajku som mal elixir R (takmer identické ako elixir 7). čo sa týka funkčnosti a brzdnej sily tak medzi Shimanom a Avid nieje citelný rozdiel. Prečo som tie elixiry vymenil bolo, to že veľmi často som ich musel štelovať. Strašne mi to liezlo na nervy jak často len tak z ničoho začala šúchať platnička o kotúč. V tomto sú shimana spolahlivejšie. Raz som ich pevne nastavil a už velmi dlho držia na mieste. Tie elixir 3 aj R som skoro po kždom vyjazde šteloval.
Odporučam ti SLX. Sú identické ako XT len nemajú free stroke - nastavenie koľko ide páka naprazdno. Ja to mám a nech to nastavujem ako koľvek, nerobi to rozdiel. Páka mi zabera trochu neskoro a nemožem to zmeniť. Radšej ušetri tých cca 30€. ešte pre info, važil som tie brzdy (bez adapterov), elixiry 3 aj R vážia cca 500g a XT cca 600g.
navyše SLX nemajú ten chrómovaný grc na expanzke, ak dobre vidím...
Ešte k tomu štelovaniu Avidov - na moje CR som nesiahol celú sezónu a nič neškrtá. CR majú oproti R navyše to štelovanie mŕtveho chodu páky, ale radšej sa toho nedotýkam, aby sa to neposralo - aj z môjho pohľadu je to zbytočnosť. Skôr by som sa pri výbere bŕzd zameral na tvar a celkovú ergonómiu pák, aby dobre sadli do ruky.
Mam XT a nemozem na ne nic povedat. Netecu, brzdia, free stroke, dizajn slabsi (M775). Neprehrievaju sa skoro vobec. A tak ako pisal drifter, raz som ich nasteloval a drzia.
fuha, je tu len te problem a to je ten, ja idem kupovat giant anthem X1 - cela sada XT len brzdy avid elixir 7 - mne len nesedlo ze cela sada XT a brzdy avid - tak som chcel ich menit za ine ale uz som od toho uzstupil pretoze ma prehovorili ze vymena by bola zbytocna...., ale ako vidim naozaj tie avidi asi nebudu najlepsie na XC... Dakujem za rady
Mám tiež xt 2012. kupovane 03/12 Pri prvom namontovaní zistená chyba prednej, menili tesnenie. Pred mesiacom odišla aj zadná. V ramci zaruky vymenena hadicka aj celé prasa. Ale inak su super. Dnes namontované origo kotuce aj doštičky s chladením a je to este lepšie. Takže doporučujem. Možno som mal kus z konca zmeny.
xy problémov majú aj XT aj Avid... nerieš a jazdi.
Ja mám staršie Juice 5, tiež tam boli nejaké problémy, švagor má Shimano, teraz neviem čo deore alebo SLX a tiež má problémy...
Dnes to už asi bez problémov nejde
xy problémov majú aj XT aj Avid... nerieš a jazdi.
Ja mám staršie Juice 5, tiež tam boli nejaké problémy, švagor má Shimano, teraz neviem čo deore alebo SLX a tiež má problémy...
Záleží aj od intenzity a charakteru používania.
Kto jazdí 2x týždenne po hrádzi, pravdepodobne nebude mať veľa problémov, ibaže by skutočne dostal kus, ktorý niekto skladal v piatok pred fajrontom.
Na druhej strane človek ktorý najazdí X tisíc kilometrov v teréne a blate, ten na tie problémy narazí skôr. (Platí to pre väčšinu komponentov)
Čo je nové / málo používané, to väčšinou funguje spoľahlivo
Jazdím Elixir R už tretiu sezónu a nemal som s nimi žiadny problém. Ak mám porovnať s XT (ale model 2010), tak Elixir sa zabehli po 25km, XT nebrzdili naplno ani po 200km, Elixir sa mi neprehrieva, XT po každom prudšom zjazde zmäkli... čo je pri mojej váhe dosť podstatné. Ale ako píšem, boli to model 2009/2010. No priznávam že IceTech by som vyskúšal keby boli zbytočné financie... škoda len toho lesklého chrómovania na tele páčky, to je fakt hnus ...
Pri Elixíroch je to asi kus od kusu. Jazdím R-ká s 203/185 mm kotúčmi a bez problémov (85 kg). Neprehrievajú sa ani pri dlhých zjazdoch ako Generál z chaty pod Chlebom a podobne. Kamarát má CR, jazdíme väčšinou spolu, má 185/185, váhovo je kúsok ľahší (80 kg) a zadnú brzdu neskutočne prehrieva. Pritom je podstatne lepší jazdec, brzdí menej ako ja a brzdiť vie. Zatiaľ chce skúsiť zmeniť platničky, potom sa uvidí.
R a CR sú zhodné brzdy okrem páčky.
Majú rovnaké brzdové prasiatko, rovnaké platničky, rovnakú DOT kvapalinu. Rozdiel je v páčke a to spôsobuje aj rozdielny chod v porovnaní s obyčajnými R-kami. Z mojej skúsenosti sú horšie ako R-ká - majú gumovejší chod a pocitovo slabší výkon, horšie sa odvzdušňujú a sú poruchovejšie - častejšie tečú na páčke.
Kto jazdí 2x týždenne po hrádzi, pravdepodobne nebude mať veľa problémov, ibaže by skutočne dostal kus, ktorý niekto skladal v piatok pred fajrontom.
Na druhej strane človek ktorý najazdí X tisíc kilometrov v teréne a blate, ten na tie problémy narazí skôr. (Platí to pre väčšinu komponentov)
Kto jazdi 2x tyzdenne po hradzi nech si da Vecka...
Bude mat pokoj a cas riesit ine veci ako brzdy....
Avid Elixir 5, najhoršie brzdy čo som mal - v kuse rozštelované, rozdielny chod pák (nejde nastaviť), výkon majú ale dávkovanie mi nevyhovuje. Serú ma takým spôsobom že asi pôjdu z domu na vandrovku.
Shimano XT 2012, najlepšie brzdy čo som mal. Ice kotúče, chladiče na platničkách. Nedá sa im vytknúť nič mimo trošku "hubovitého" pocitu na páčke. Chromovaný kryt už ani nevnímam, mne ale nevadil ani na začiatku.
Nie som žiadny testovací jazdec ktorý vyskúšal en bŕdz, hodnotím len to čo mám doma a je možné že hlavne Elixíri sa líšia kus od kusa.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
hej hej máš pravdu naživo je uplne super takze XT
Odporučam ti SLX. Sú identické ako XT len nemajú free stroke - nastavenie koľko ide páka naprazdno. Ja to mám a nech to nastavujem ako koľvek, nerobi to rozdiel. Páka mi zabera trochu neskoro a nemožem to zmeniť. Radšej ušetri tých cca 30€. ešte pre info, važil som tie brzdy (bez adapterov), elixiry 3 aj R vážia cca 500g a XT cca 600g.
Ešte k tomu štelovaniu Avidov - na moje CR som nesiahol celú sezónu a nič neškrtá. CR majú oproti R navyše to štelovanie mŕtveho chodu páky, ale radšej sa toho nedotýkam, aby sa to neposralo - aj z môjho pohľadu je to zbytočnosť. Skôr by som sa pri výbere bŕzd zameral na tvar a celkovú ergonómiu pák, aby dobre sadli do ruky.
čiže možu byť nefunkčné, slabé, rýchlo zahrievajúce, tečúce ale sú pekné
Majú rovnaké brzdové prasiatko, rovnaké platničky, rovnakú DOT kvapalinu. Rozdiel je v páčke a to spôsobuje aj rozdielny chod v porovnaní s obyčajnými R-kami. Z mojej skúsenosti sú horšie ako R-ká - majú gumovejší chod a pocitovo slabší výkon, horšie sa odvzdušňujú a sú poruchovejšie - častejšie tečú na páčke.
Kto jazdi 2x tyzdenne po hradzi nech si da Vecka...
Bude mat pokoj a cas riesit ine veci ako brzdy....
Shimano XT 2012, najlepšie brzdy čo som mal. Ice kotúče, chladiče na platničkách. Nedá sa im vytknúť nič mimo trošku "hubovitého" pocitu na páčke. Chromovaný kryt už ani nevnímam, mne ale nevadil ani na začiatku.
Nie som žiadny testovací jazdec ktorý vyskúšal en bŕdz, hodnotím len to čo mám doma a je možné že hlavne Elixíri sa líšia kus od kusa.