vie mi niekto povedat kde by som nasiel nieco o tomto tlmici? Na http://www.foxracingshox.com/fox_tech_center/manuals.htm toho o tom vela nie je.
Pripadne dat rady ako to nastavovat, na kolko fukat (XC/All mountain).
Tlmic ma 57.2 mm chodu. Mam aktualne nefukane na 180psi a stale mam zanoreny sag na 18 mm co sa mi vidi vela.
Bike Giant Reign 1 2010.
Moja vaha je ~81 - 82kg.
Dakujem.
Ito http://www.bartonicek.cz/index.php?d=01,09,9105401S&55%20TST2%20Air,%20zdvih%20160%20mm.%20Odpru%9Een%E1%20vidlice%20Marzocchi%20model%202010
píšu tam,že pero,vzduch,tak neviem
A asi posledna otazka ma zaujima ci mam niektoru nadrzku v tychto komponentoch fukat iba dusikom alebo je uplne jedno cim to fukam.
Dakujem.
idem si nadstavit SAG na vidli. podla pokynov vyfucat na nulu a odmerat real zdvih. Napojim pumpu a rucicka na tlakomery na uplnej nule. stlacam vidlu ako sa da ale normalne mi peruje. je makka ale myslim ze je tak akurat na moju vahu. Tak prestudujem na nete navod a tam pisu ze na moju vahu tam mam dat 42-55PSI. tak som dal a vidla sa ani nepohla. vyfucal som ju na 25PSI a je taka malo poddajna ale peruje. Co to je za vidlu?
http://www.marzocchi.com/template/detailProdotti.asp?LN=UK&idIU=8378&idC=1710&IdFolder=113&uf=IU&IdOggetto=56806#
Dakujem aj za linky tie tiez dost pomohli. zachvilu budem profik.
a teda dakujem za rady teoreticku cast uz mam nastudovanu pustim sa dnes na skusanie.
Nie, high speed rebound nie je v každom tlmiči. Fox ho zvyčajne máva všade, teda viem o nejakom Triade čo ho nemá a u RP23 som si nie istý ale všetky DHX, VAN a Float R tiež ho určite majú. Myslím že aj RS ho má, ale len vo vyšších modeloch Monarch a Vivid, no a Manitou rovnako u vyšších modelov.
Mam na celom rebounte 20 zarazok pri otacani tak to dam na 5 zarazku pri rychlom vracani sa.
Ok.
a ten zvuk ano pocujem ho ked vyskakujem na obrubniky.
a on je pritomny v kazdom tlmici? high speed rebound?
Ale osobne som skôr za trošičku pomalšie nastavenie, keďže je tam ešte high speed rebound, ktorý to pri väčších návratoch trochu zrýchli. Ak budeš mať nastavenie rýchlejšie, bude to síce lepšie stíhať ale už môže trochu odkopávať od povrchu. Pri rýchlom odskoku je prietok cez low speed rebound (klasický odskok) taký, že high speed ani nie je otváraný (pri ideálnom nastavení by sa mal za prekážkami typu koreň otvárať). Takže podľa tohto skús nájsť ideálne nastavenie.
Inak ten High speed rebound spoznáš podľa takého syčania z tlmiča pri návrate. Nie vždy ho však musí byť počuť. U vidlíc je zvyčajne jasne rozpoznateľný.
ak vies ako to myslim tu otazku....
Ak to nevieš odhadnúť sprav krátky test. Nájdi si nejaký rozbitý krátky úsek (pár desiatok metrov) a prejdi ho s rôznymi nastaveniami odskoku, kľudne skús aj extrémy a sústreď sa pri prejazde na prácu tlmiča a kopírovanie terénu zaným kolesom. Rovanko sas dá nájsť optimálny odskok aj na vidlici.
Dakujem.
No a ty tým podtlakom ktorý spravíš vo vnútri vidlice túto silu eliminuješ?
Logicky takáto sila neexistuje. To s tým podtlakom to beriem. Áno vo vnútornej nohe vzniká určitý tlak a keď vidlicu zložíš v roztiahnutom stave so vzduchom alebo v stlačneom stave bez vzduchu určitý rozdiel tam byť môže (aj bude), keďže tam bude vznikať podtlak a bude pôsobiť proti smeru + čiže spolu s negatívkou. Keby bol pri zložení vidlice bežný tlak, bolo by to naopak, pri stláčaní by tam vznikal pretlak a pôsobil by spolu s + komorou.
Toto všetko však u tlmiča úplne odpadá a ovplyvňuje to len vyrovnanosť + a - komory a protitlak v oleji.
Celkom by ma zaujímalo odkiaľ o tejto sile vieš a či je to aj nejak podložené alebo je to tvoj dohad. Logika ma však nechce pustiť. Nikdy som o podonom zákone vo fyzike nepočul. Potom by mala na funkciu vzduchového odpruženia vplyv aj nadmorská výška a atmosferický tlak s ňou súvisiaci. Ale hranka nevzniká takýmto spôsobom ale treniami a pasívnými odpormi prípadne (u tlmičov to býva často) kompresiou.
Podľa toho horného obrázku: čím bude vonkajší tlak nižší, tým bude tá sila väčia? A naopak čím bude vonkajší tlak podobný tomu v komore, tým bude tá sila zanedbateľnejšia? Takže ty keď spravíš vo vnútronej nohe ako si písal podtlak, tak podľa tvojej teórie ešte tú hranku zvýrazníš. (?) Stále ma to nepresvedčilo o tejto záhadnej sile.
K obrazku snad popis uz nepotrebujes. Vonkajsi nemusi byt ani atmosfericky, ale moze to byt kludne aj vnutro nohy vidlice.
posledný komentár: 7. 2. 2025 o 14:11