Takmer kazdy bajker preferuje priem. loziska ale preco potom napr. Shimano ostava stale pri konusoch?
aj z jedneho aj z druheho typu lozisk je viacero kvalitativnych tried a tried presnosti...
Naco fotit,je to uplne jasne,konusy su uplne na hovno,myslim,ze inzinieri,co navrhuju ulozenia to uz davno vymysleli a ked si to cumnes u dakeho znameho vyrobcu lozisk,tak to pochopis,skus taku firmu INA. xe to len obchodnici nam vymyvaju hlavy,ake su tie konusy skvele a to nevravim o kvalite materialu,uz z vas dakto videl loziska,ktore maju ciernu farbu??? to dokaze len shimano a konusy nizsiej rady ako deore,tak s tym sa uz vobec neseru,vysustruzene na automate zatupenym tvarovym nozom a daka trapna povrchovka(cadmium) xe tak toto ak ma tvrdost 58 hrc,tak ja som majitel vesmiru xe xe,je to uplny hnoj,kvalita materialu je podobna materiau klinca xe xe.
Nechapem preco. Jedinu teoreticku vyhodu konusu (= vhodnejsie na axialne sily) som v praxy zatial nepostrehol. Priemysly mam v nabojoch viac rokov a vobec na ne nesaham a zatial ziadne opotrebenie
(= ziadny bocny pohyb na rafiku). A ak sa nahodou objavi vymenim lozisko (50Sk kus - to je menej ako cena samotneho shimano konusu) a ako bonus vobec sa pri tom od vazeliny neza.....
Na naboji je aj tak najviac zatazovany a problemovy orech - ten odide najskor.
polo čo to je samoupinák
http://www.bike-forum.cz/fotogalerie/kola-a-komponenty/detail-3752.html
Ja to neriesim. Mam "priemysly"
Ale ked som mal konusy tak to v praxy platilo - dotiahnutie rychloupinaku malo vplyv na lahkost otacania kolesa.
Len jeden detail - to ze kontramatica zabera len napr. na 3-4 zavitoch este neznamena, ze to je dovod, preco RU dokaze konusy stlacit k sebe. Ved cely konus je tiez zavitovy a ten zabera na cca 3 az 4 krat väcsom pocte zavitov, cize RU musi tym padom dokazat stlacit cca 15 zavitov na kazdej strane osky, co je spolu 30 a to uz je slusne mnozstvo. Preto sa mi to zda trochu divne. Ale nevylucujem.
Inak teraz som si spomenul (uz to tu myslim niekto spominal), ze zadne konusove naboje mi vydrzali relativne v pohode (su tam pouzite väcsie priemery guliciek), ale predne sli do sratchiek spravidla po par mesiacoch...
- presnejsie vedenie kolesa v axialnom smere
- menej "user-friendly" (citlive na nastavenie a udrzbu co su aj hlavne dovody preco sa viacmenej preslo na tie druhe)
- kontra matica je tenka a ma odhadom tak 2-3 zavity takze by nemalo prekvapovat ze rychloupinak naozaj dokaze zakontrovany konus posunut
- zivotnost urcite nebude nizsia skor naopak
zapuzdrene loziska:
- v podstate nemozne vymedzit volu v axialnom smere (ak su pouzite radialne loziska)
- relativne jednoduchy "servis"
predpokladom je samozrejme rovnaka kvalitativna uroven lozisk a spravne nastavenie u naboja "na konusoch"
tuto dilemu ma vyznam riesit iba u kvalitnych nabojov (u tych lacnejsich su priemyslene loziska podla mna jasne lepsia volba)
Toto je prave dovod, preco mi konusy nevydrzali nikdy ani celu sezonu v poriadku - trochu tvrdsie jazdenie a uz idu do loziskoveho nebicka.
je len logicke, ze tu nebudem o tom pisat, keby boli z guliciek elipsoidy a v konusoch vyryte drazky...ze som to rozoberal dvakrat neznamena, ze som to nekontroloval, ci tam nie je vola a podobne...za slovicka sa chytat nemusime, pisem len skusenost s konusovymi nabojmi...ani ich neobhajujem, ani nezatracujem...
posledný komentár: 30. 11. 2025 o 17:05
posledný komentár: 28. 7. 2025 o 8:44