Nazdar. Pri modely vidlice ktorej kúpu zvažujem (27,5") sú na výber dva offsety - 37mm a 46mm. Trochu teórie a usmernenia by sa nenašlo? Viem, že ide o ,,odstavenie" korunky, zaujíma ma však fyzikálny aspekt...
Na Commencale som mal 160mm vidlu so 42mm ofsetom a pri zatacani som mal v rajdoch pocit akoby mi prepadli do strany. Proste to nebolo take plynule tocenie, ale akoby som ten bajk do zakruty lamal. Teraz tam mam 170mm s 51mm offsetom a pocitovo je to zatacanie plynulejsie.
Nikto to neviete vysvetlit? Na moj ram odporucaju 44 resp 42 mm .. co by mi to urobilo s geometriou keby dam 51mm? Uz som cosi na nete precital ale stale nechapem.
Tak si to precitaj este raz.
V podstate sa kratsie offsety zacali davat kvoli tomu ze sa predlzili ramove trojuholniky a polozili hlavove uhly, tak aby bol bajk trochu lepsie ovladatelny, pocitovo je to podla mna uplne naopak. Presiel som z predpisanuch 42 na 51mm a je to ovela lepsie.
Pri tvojom plytkom hlavovom uhle odporucam, tak ako Polo, dlhsi offset. Tiez si trochu predlzis razvor. Kratsi offset ma vyhodu pri vacsich uhloch pri 29 kolesach v porovnani s 26.
Ja som cital anglicky, nemecky neviem. 44 by mal byt stabilnejsi a 51 nervoznejsi, ovladatelnejsi ... len mi to hlava trochu neberie ale co pise polo z osobnej skusenosti tak to tak asi je
Zdar,
Uvazujem nad novym ramom s vidlou 29".... hlavovy uhol je tam 66° a offset pri 140mm Pike je 51mm... Ale planujem v buductnosti z toho spravit 150mm, nebude pri 150mm lepsi pri danych parametroch 42mm offset?
Dik za rady
Ahojte,plánujem prerábku (tuning) biku aktualne mam uhol hlavovej trubky 69 na 27,5 kolese pri zdvihu 150mm a offset 42mm. Mojim cieľom je položiť uhlov hlavovej trubky a mat predné koleso trocha viac pred sebou kvôli strmším zjazdom. Aktuálne mám požičanú vidlicu zo zdvihom 150 mm a offsetom 51mm na 29 kolese a je to oveľa lepšie, takze som rozhodnutý že pôjdem do 29 kolesa len ako pozerám tak vidlicu ktorú by som chcel ma offset 42mm ale väčší zdvih 160mm. Myslite že vyšší zdvih vykompenzuje kratší offset alebo mám pozerať po inej vidle? Pripadne kombinácia vyššieho zdvihu a dlhšieho offsetu je ideálna pre strmšie zjazdy? Ďakujem
Ahojte pozeral som tie geometrie otázka je. Či dlhší trail o 1 cm bude mat výrazný vplyv pri zatáčani viem že v jazde dolu kopcom bude bike pokojnejsi otázka je že ako to bude cítiť pri zatáčani. Objednal som totiž to vidlicu s offsetom 51 mm a prišla s offsetom 42mm. Uhol hlavovej trubky bude pri 42mm offsete polozenejsi ako pri 51mm čo mi vyhovuje len ten trail bude o 1cm dlhší. Alebo riešim zbytočne. Takto to vyzerá v číslach. Ďakujem
Ano mesiac som testoval mal som požičanú vidlu od švagra a super. Tak že idem kúpiť vidlu aby som mu mohol vrátiť a prišla mi s kratším offsetom i keď na stránke bolo uvedené inak tak preto teraz riešim či to bude citeľná zmena.
Pozri nejake testy kde porovnavaju rozne offsety na rovnakom biku. Napriklad nieco s Chrisom Porterom z Mojo Suspension. Priamo on sa s offsetmi dost hral a vozi nieco okolo 30-37 na 29ine. Ak si dobre pamatam tak ten offset je celkom subjektivna vec ake mas preferencie, vacsina si na to ale zvykne v ramci jednej jazdy. A zavisi tiez ako je vyladeny ram, niekde sadne kratsi inde dlhsi, a myslim ze to nezavisi len od uhlu hlavy.
Ten offset neoflyvnuje zatacanie len v zjazdoch ale nestale. Pozri na akykolvek obrazok kde je znazorneny offset a trail a musis z toho zistit ako sa to bude spravat. Cim mensi bude trail tym to bude zatacat jednoduchsie ale zase koleso bude viac vpredu. Napriklad trail = 0 znamena ze koleso na mieste kde sa dotyka podkladu bude presne pretinat os zatacania. Cize to vlastne bude tocit instantne bez nejakeho nahynania biku ale celkovo to bude asi dost divny pocit. Cim viac zacnes posuvat koleso dozadu zmensovanim offsetu tym dalej bude ten bod kontaktu s povrchom dalej od osi zatacania. Takze pri toceni rajdami sa bude ten bod kontaktu posuvat doboku. To znamena ze to bude bike stabilnejsi, bude drzat smer a ty budes viac narabat s bikom, viac ho naklanat do zakrut. Az na to naklapanie je to podobne koliesku na nakupnom kosiku, tiez je os zatacania pred osou okolo ktorej sa otaca koleso (proste je pred kolesom) a tym ide to koliesko vzdy priamo v smere akym ide nakupny kosik. Ak by bola os zatacania presne nad kolieskom tak je to koliesko agilne, kadejako sa vrti, vibruje.
Mas pravdu v tom ze vies docielit rovnaky trail ako pri inom offsete zmenou uhlu hlavy alebo dlzky vidlice, lenze tym zase zmenis inu hodnotu ktora ma na jazdu este vacsi vplyv. Tazko teda povedat co tebe osobne sadne viac, cize len vseobecne. Ak chces jazdit rychle veci a priame stopy tak dlhy trail (kratky offset) a ak skor technicke veci, kluckovanie okolo stromov, ostre zakruty tak kratsi trail (dlhy offset). Vzhladom na tu zmenu co robis by som povedal ze chces kratsi offset.
Pripadne na taketo hratky s geo je najlepsi asi https://www.bikegeocalc.com/ . Vies si tam porovnat dva biky, na rovnakom rame s roznymi vidlicami, s roznym offsetom, s roznym ac a vidis tam vsetky mozne zmeny ktore to sposobi.
Dakujem za odpoved, mojim hlavným cieľom bolo trošku viac položiť hlavový uhol mal som viac trailovy 69 to som docielil tým že som dal do predu 29” koleso a o 1 cm vyšší zdvih. Už ten prechod na 29” koleso bol porovnateľne lepší. Väčší offset som chcel lebo som myslel že keď budem mat koleso viac pred sebou tak a mi pôjde lepšie dolu kopcom hlavne rozbitejsi terén že budem mat lepší prehľad a pritom pri kratšom offsete (dlhšom traili) sa bude bike správať stabilnejšie a dokonca aj ten hlavový uhol mi calkulator ukazuje ze bude polozenejsi a to mi išlo. Zaujímalo len ako bude mat ten centimeter na traily vplyv na zatáčanie. Najlepšie by bolo nahodil tu vidlu a ísť to otestovať len som sa obával že či mi ju potom zoberú spať keby mi to nesedelo A aj ked pozerám geometrie iných Enduro bikov tak trail majú od 110-130 tak myslím že tých mojich 113 bude úplne v pohode a riešim asi nepodstatné vec a namiesto toho som mohol uz 2 hodiny jazdiť : D
Ako som napisal je to individualne, ked si pozries testy kde to porovnavali tak vysledky su rozne. Od takmer nepostrehnutelne az po mam rychlejsi cas. Zober si to tak ze aj ked su biky od vyrobcou podobne tak jeden ma kratsi a druhy dlhsi offset. Neznamena to ze jeden by bol horsi, len proste testovanim zistili ze cielovke sadne najlepsie ta konkretna hodnota. Cize nevieme ci si to vsimnes ani co ti sadne lepsie. Ja som to odhadol na kratsi offset, ten sa zacal objavovat aby kompenzoval prave polozenejsiu vidlicu a zvysoval stabilitu. Nejak som ale nepostrehol ze sa bavime o 69 stupnovej hlave. Pri nej ti asi urobi sluzbu ten vacsi offset.
Otazka ale je preco to na takom rame neriesis prioritne anglesetom.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
V podstate sa kratsie offsety zacali davat kvoli tomu ze sa predlzili ramove trojuholniky a polozili hlavove uhly, tak aby bol bajk trochu lepsie ovladatelny, pocitovo je to podla mna uplne naopak. Presiel som z predpisanuch 42 na 51mm a je to ovela lepsie.
Po nemecky, tu dobre vysvetlene:
https://www.mtb-news.de/news/forschungsprojekt-mountainbike-geometrie-6-8-lenkwinkel-und-federweg/
anglicky tu: https://www.*****ki.com/profile/jensstaudt
(teraz pozeram, ze v tom anglickom nie su vsetky casti, treba googlit)
je to pre mna biblia geometrie, chlap si navrhol a skonstruoval custom trail bike FRANKENTRAIL
Uvazujem nad novym ramom s vidlou 29".... hlavovy uhol je tam 66° a offset pri 140mm Pike je 51mm... Ale planujem v buductnosti z toho spravit 150mm, nebude pri 150mm lepsi pri danych parametroch 42mm offset?
Dik za rady
Ten offset neoflyvnuje zatacanie len v zjazdoch ale nestale. Pozri na akykolvek obrazok kde je znazorneny offset a trail a musis z toho zistit ako sa to bude spravat. Cim mensi bude trail tym to bude zatacat jednoduchsie ale zase koleso bude viac vpredu. Napriklad trail = 0 znamena ze koleso na mieste kde sa dotyka podkladu bude presne pretinat os zatacania. Cize to vlastne bude tocit instantne bez nejakeho nahynania biku ale celkovo to bude asi dost divny pocit. Cim viac zacnes posuvat koleso dozadu zmensovanim offsetu tym dalej bude ten bod kontaktu s povrchom dalej od osi zatacania. Takze pri toceni rajdami sa bude ten bod kontaktu posuvat doboku. To znamena ze to bude bike stabilnejsi, bude drzat smer a ty budes viac narabat s bikom, viac ho naklanat do zakrut. Az na to naklapanie je to podobne koliesku na nakupnom kosiku, tiez je os zatacania pred osou okolo ktorej sa otaca koleso (proste je pred kolesom) a tym ide to koliesko vzdy priamo v smere akym ide nakupny kosik. Ak by bola os zatacania presne nad kolieskom tak je to koliesko agilne, kadejako sa vrti, vibruje.
Mas pravdu v tom ze vies docielit rovnaky trail ako pri inom offsete zmenou uhlu hlavy alebo dlzky vidlice, lenze tym zase zmenis inu hodnotu ktora ma na jazdu este vacsi vplyv. Tazko teda povedat co tebe osobne sadne viac, cize len vseobecne. Ak chces jazdit rychle veci a priame stopy tak dlhy trail (kratky offset) a ak skor technicke veci, kluckovanie okolo stromov, ostre zakruty tak kratsi trail (dlhy offset). Vzhladom na tu zmenu co robis by som povedal ze chces kratsi offset.
Pripadne na taketo hratky s geo je najlepsi asi https://www.bikegeocalc.com/ . Vies si tam porovnat dva biky, na rovnakom rame s roznymi vidlicami, s roznym offsetom, s roznym ac a vidis tam vsetky mozne zmeny ktore to sposobi.
Otazka ale je preco to na takom rame neriesis prioritne anglesetom.