Dobry vecer priatelia.Vopred sa ospravedlnujem za novu temu,Urcite sa to tu uz milion krat riesilo,ale...Kupil som si new bike Kellys TNT70 na ktorom je vidlica Suntour XCM,ktora je fakt hrozna...Mam teda v hlave dilemu ci kupit novu RS vidlu alebo ist do pevnej MTB nakolko jazdim prevazne asfalt,sem tam lahky teren...Ak by som sa uz rozhodol pre pevnu vidlu je lepsia hlinik alebo carbon?Viete mi poradit nejake konkretne modely ktore by mohli byt zaujimave?Dakujem za akykolvek Vas nazor...
cize ak to spravne chapem, su dva druhy hlavoveho...ked je rovna tyc z vidlice a ked sa na zaciatku hrubsia a postiupne sa ztensuje...tak ? to by som mohl lahko zistit tym, ze vidlu odmontujem
Ja som ju vlastne uz rozobratu aj mal a tusim tam presne bola ta vlozka, co si linkol..Buduci tyzden s nou chcem ist do srrvisu, tak to overim, ked ju rozoberiem
https://surlybikes.com/parts/bridge_club_fork
tato by asi bola podla poziadaviek stym ze ma rovny krk (odmeraj terajsiu vidlu od stredu osky po vrch korunky (kruzok riadenia) ci ma 420mm) . pevne vidlice od surly sa dali kupit na nemeckych e-shopoch len teraz asi nikde nic nieje. tiez na nieco cakam - snad na jar, zaciatkom leta bude toho viacej
ale myslim ze za tu cenu pohodlne zozenies odpruzenu vidlu na bazare
...
cize ak to spravne chapem, su dva druhy hlavoveho...ked je rovna tyc z vidlice a ked sa na zaciatku hrubsia a postiupne sa ztensuje...tak ? to by som mohl lahko zistit tym, ze vidlu odmontujem
...
hlavovych je viac druhov podla ramov, ale vidlice maju krk rovny, alebo tapered
a rovny moze byt 1 1/8'' alebo 1.5''
surly bridge club vidla bude prilis nizka, ak tam mas teraz odpruzenu vidlu tak potrebujes A-C okolo 470-490 mm, force myslim taku robi
budes potrebovat vymenit spodnu cast hlavoveho zlozenia, teraz tam mas 1,5'' a pevne vidly su vacsinou 1 1/8''
neviem aku mas sirku headtube, ale kedze mas semi-integrovane hlav zloz tak ma minimalne 49 mm tj
ak tam mas teraz ZS49/40 tak potrebujes vymenit za ZS49/30
force nerobi ocel - per ma vela poziadaviek surly ma vyber slusny - napr aj 447mm, 468mm https://surlybikes.com/parts/ecr_fork treba odmerat odpruzenu a podla toho vyberat a potom zohanat.
zo surly by bola najlepsi vidla pre Karate Monkey, ma A-C 483 mm a da sa do nej dat aj 27,5+ pneu ak by to s normalnymi prilis triaslo, ale nema QR
dalo by sa pouzit aj nieco taketo, A-C cca sedi https://www.cnc-bike.de/fatbike-crmo-gabel-135mm-disc-p-14534.html
ale bolo by treba prepliest predne koleso napr s Novatec D101SB nabojom
taka mala technicka pred spanim, aby to nahodou nebolo take jednoduche
niektory vyrobcovia bajkov udavaju dve geometrie
standardnu a sagged (netusim aky je SK ekvivalent - zanorena ?)
takze ak ten bajk mal odpruzenu vidlu a teraz sa tam da pevna, tak sa geometria aj tak (pravdepodobne) 'narusi', nakolko ram s odpruzenou vidlicou rata (moze ratat) so sagom cca 20-30% a pevna toto nebude mat
si si tym isty ? sag si kazdy nastavuje individualne
napr tato manitou ma A-C 490 mm, ked si z toho odratas sag 20% z 100 mm tak ti vyjde spravna dlzka pevnej vidly na cca 470 mm a zachova sa ti pozicia na bike
Dobre pise, aj ked to plati vacsinou asi len pri niektorych am.en ht bikoch kde ma vyrobca geometriu uz so sagom na vidlici. Niekto to ma bez sagu, niekto s, takze uplne porovnavat nemozes bez toho aby si si pozrel ako meraju geometriu. Pri ht to totiz zmysel merat ma, tam sa ti zmeni geometria ked na to sadnes zatial co pri fulle ti klesne aj predok aj zadok cize tam sa ti zmeni len poloha stredu voci zemi.
Neviem ci vies co je sag. Sag sa urcuje percentom zanorenia a to je odporucane vyrobcom (je tam nejaky rozssah od-do). Ci si tazky alebo lahky stale by si mal byt v tom rozsahu, preto fukas vidlicu alebo menis pruziny s roznou tvrdostou - aby si sa dostal do toho rozsahu kde je podla vyrobcu chod vidlice a spravanie biku optimalne. Cize ak je geometria merana so sagom tak bud je to % s ktorym merali urcene alebo sa berie stredna hodnota z rozsahu.
naco chces riesit geometriu ramu ked potrebujes nahradit 490 mm vidlicu pevnou ? pokial tam nedas nieco o dost cm dlhsie alebo kratsie tak sa na geometrii nic nezmeni a nezalezi ako to vyrobca povodne meral
pretoze
- ac pevych vidlic je uz mensie ako ac odpruzenych vidlic prave z toho dovodu ze na odpruzenej vidlici jazdis so sagom
- ak z nejakeho dovodu chces rovnake ac aby si dosiahol rovnaku papierovu geometriu a pritom mozes mat geometriu povodne meranu s nizsim ac (so sagom)
- reagoval som na to co ste pisali a hlavne tvoje "si si tym isty ? sag si kazdy nastavuje individualne"
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
https://bikepacking.com/index/forks-with-bottle-cage-mounts/
a toto bude ta vidla
https://www.bikeparts.com/BPC171382/manitou-m30-straight-qr-d-275%22(650b)-100mm-black
len ta vidla ma rovny krk ...
tak asi pozriet, ake je tam hlavko dole (pisu tapered)
http://www.topsbikes.com/products/Manitou-M30-Forks-%252d-9mm-QR-2016.html
ale ak chce menit vidlu tak je dolezitejsia hlava, hlavko ked tak da take aby pasovalo k novej vidle
ale na co to vlastne chces? lebo vzhladom na to ake gumy jazdis z toho biku bude gravel. teren bude dost utrpenie. hlavne ten co mas v okoli.
https://bikepacking.com/index/forks-with-bottle-cage-mounts/
dik,to som prebehol uz 2x davnejsie
dik za link na komponent
Ja som ju vlastne uz rozobratu aj mal a tusim tam presne bola ta vlozka, co si linkol..Buduci tyzden s nou chcem ist do srrvisu, tak to overim, ked ju rozoberiem
tato by asi bola podla poziadaviek stym ze ma rovny krk (odmeraj terajsiu vidlu od stredu osky po vrch korunky (kruzok riadenia) ci ma 420mm) . pevne vidlice od surly sa dali kupit na nemeckych e-shopoch len teraz asi nikde nic nieje. tiez na nieco cakam - snad na jar, zaciatkom leta bude toho viacej
ale myslim ze za tu cenu pohodlne zozenies odpruzenu vidlu na bazare
...
hlavovych je viac druhov podla ramov, ale vidlice maju krk rovny, alebo tapered
a rovny moze byt 1 1/8'' alebo 1.5''
budes potrebovat vymenit spodnu cast hlavoveho zlozenia, teraz tam mas 1,5'' a pevne vidly su vacsinou 1 1/8''
neviem aku mas sirku headtube, ale kedze mas semi-integrovane hlav zloz tak ma minimalne 49 mm tj
ak tam mas teraz ZS49/40 tak potrebujes vymenit za ZS49/30
ako pise elpha + analogicky ak by si mal ZS56/40, tak potrebujes ZS56/30 (co asi nebudes mat, len aby si mal predstavu co treba pozerat)
dalo by sa pouzit aj nieco taketo, A-C cca sedi
https://www.cnc-bike.de/fatbike-crmo-gabel-135mm-disc-p-14534.html
ale bolo by treba prepliest predne koleso napr s Novatec D101SB nabojom
netusim kde je stred osky
odpruzenu vidlu uz nechem
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0283/8106/files/9c4ebb76-f66b-49bb-8479-3ee5742b0ff6_grande.png?8125545773179371133
takze ak ten bajk mal odpruzenu vidlu a teraz sa tam da pevna, tak sa geometria aj tak (pravdepodobne) 'narusi', nakolko ram s odpruzenou vidlicou rata (moze ratat) so sagom cca 20-30% a pevna toto nebude mat
si si tym isty ? sag si kazdy nastavuje individualne
napr tato manitou ma A-C 490 mm, ked si z toho odratas sag 20% z 100 mm tak ti vyjde spravna dlzka pevnej vidly na cca 470 mm a zachova sa ti pozicia na bike
Neviem ci vies co je sag. Sag sa urcuje percentom zanorenia a to je odporucane vyrobcom (je tam nejaky rozssah od-do). Ci si tazky alebo lahky stale by si mal byt v tom rozsahu, preto fukas vidlicu alebo menis pruziny s roznou tvrdostou - aby si sa dostal do toho rozsahu kde je podla vyrobcu chod vidlice a spravanie biku optimalne. Cize ak je geometria merana so sagom tak bud je to % s ktorym merali urcene alebo sa berie stredna hodnota z rozsahu.
- ac pevych vidlic je uz mensie ako ac odpruzenych vidlic prave z toho dovodu ze na odpruzenej vidlici jazdis so sagom
- ak z nejakeho dovodu chces rovnake ac aby si dosiahol rovnaku papierovu geometriu a pritom mozes mat geometriu povodne meranu s nizsim ac (so sagom)
- reagoval som na to co ste pisali a hlavne tvoje "si si tym isty ? sag si kazdy nastavuje individualne"