tak ma napadlo, ze by som to mozno skusil, co k tomu budem potrebovat? okrem prevodnika (29?), ako je to s presmykom, radenim, retazou? bol by som rad keby niekto prispel informativnym prispekvom na tuto problematiku ;] nejake + a - a podobne tiez. dik
1 prevodník? to už čo vymýšlaš za kombinácie omg, ďalší stupeň je kolobežka? ja na jazdu po ceste mám CX ale ani na MTB sa proste občas asfaltu nevyhneš a na maratónoch už vôbec nie, tam je toho asfaltu vždy požehnane..
mne je 36-11 na ceste občas málo a som fakt jak vrtulník.. a ak sa ide v háku za niekým tak je to fakt náročné utočiť..
Inak ked uz tu spominate tu rychlost na jednotlivych prevodoch... da sa to lahko spocitat Ja som si to nahodil do Excelu (vid. priloha) ked som si prerabal bike na Singel-speed a rozhodoval sa aky prevod pouzit.
Nakoniec som vsak zisitl ze aj tak moc na vyber nemam kedze z povodnej 38x15 mi retaz pri velkom zabere preskocila na 38x16 a tak som kvoli kratsej retazi musel upravit uchytenie kolesa.
Vcera sa mi vsak retaz roztrhla a musel som ju skratit o 2 clanky... takze som mal na vyber 28x23 (nedalo sa, vyskakovalo z prevodnika a maximalku som mal 20km/h) alebo 38x14 (koleso skoro vyskocene z patky). Nechal som to zatial tak (kym nenajdem clanky), po meste sa to da, sice tocim 60-70 otacok.
PS: Na 9sp horaku mam XT kluky s prevodnikmi 22-32-44. Mohol by som prevodniky 32-44 nahradit jednym prevodnikom 38?
tak prečo jazdíš teda ten jednoprevodník keď ti nesedí a chýbajú resp prebývajú ti tam zuby?
Nerozumiem, čo nechápeš. Na Félixovi mám 2-prevodník 40/27 s kazetou 11-34, na Matesovi 1-prevodník 40 s kazetou 11-32 (všetko v profile). Čo-to som odjazdil, tak asi viem, čo mi viac sedí. Preto som prešiel zo 44/32/22 cez 44/32 na 40/27. Na zimákovi som začal na 44, potom som kvôli jazde v teréne a kopcoch dal 44/32 a teraz som na 40. Vždy s kazetou 11-32 (34-ku mám na kolesách do terénu). Zimák je stavaný na bežné kopce, čo máme na Slovensku (odskúšané BA-RA-BA, 666,68 km, najťažší som ani nepoužil). Félix je do terénu a nakoľko vozím grip shift (a taktiež "kdyby něco"), mám tam 2-placku. Inak by som nahodil 1-prevodník (ideálne 38 a 11-36 na 10-speed). Aspoň na skúšku. "Problém" súčasného riešenia je ten, že prakticky radím len vzadu. Malá príde k slovu len v špecifických a ojedinelých prípadoch. Nevidím totiž dôvod, prečo sa hrať s prešmykom, keď stačí získať dozadu nejaké zuby (13-36) alebo vpredu ubrať (38). Potrebujem skôr tie ľahšie, ťažšie sú mi na 2 veci (ako som písal, nedupem za náklaďákmi a 40-11 vydá s prehľadom na 50+ km/h). Vidím to teraz, keď viacerí prešli na 2-placku. Roman má veľkú 39 a kazetu 11-36, Tomáš 40 a 11-36. Obaja majú "najľahší" prevod ľahší odo mňa. A dovolím si tvrdiť, že jazdia silovejšie. Z toho vyplýva, že logicky strácam, lebo keď si oni dajú veľká-veľká, ja musím ísť zo sedla, točiť "silovo" (na moje pomery) alebo zhodiť na malú. A to je zbytočné. Preto po odpísaní súčasnej veľkej placky idem do 38-čky. Potom sa uvidí, či som spravil dobre. Ale myslím, že to bude zase lepšie.
Hmm, mozno by asi bola lepsia ta 36-tka. Ja totiz v lese velky prevodnik vyuzivam velmi malo (nad 25km/h), skorej v strmych kopcoch maly a po ceste s horakom nejazdim (okrem presunu do lesa). Pozeram ze v Bike-discounte sa predavaju trekingove SLX FC-M661 36t za 19 eur alebo XT FC-M761 36t za 22 eur. Tak to by sa dalo nahradit tie 2 prevodniky len jednym... vidim ze sa predavaju aj cele kluky SLX FC-M665 Crankset 36-22, ale to by bola draha investicia
PS: Este taka hlupa otazka... ked sa zhadzuju prevodniky treba demontovat aj kluku z bicykla, alebo sa to da aj bez toho? Mam totiz ztrhnuty zavit na kluke, horko-tazko som ho pri vymene stredu nejak zatiahol torxom a obavam sa ze odtiahnut ho bude nemozne...
Peto 02, Tmax ja som isiel do jednoprevodniku tiez, len zhodenim najmensieho a najvacsieho , ostal mi len stredny 32z (kluky Deore xt 10sp) a vzadu 11-36 10sp kazeta ,, da sa na tom vsetko okrem nahanania sa za nakladakom po asfalte ,, mne to takto plne vyhovuje 1x10,,, v teme pohon 1x10 som nechal aj fotos
Peto02 kombinácia 40/24 alebo 42/24 funguje normálne. Tiež som sa toho bál. Veľké prevodníky Gebhardt s kompletným nábehom radia spoľahlivo.
lapaloma, prečo by mal mať prešmyk problém? Skok medzi prevodníkmi je OK. Treba následne o tri vzadu (s gripshiftom pohodička), čo je zhruba obdoba radenia pri kompaktoch na cestnom. Tam mi ale vyhovuje zase niečo iné...
mozem tiez potvrdit ze tie dvojprevodniky sa jazdia dobre.menil som teraz 40/28 za stary 36/22 a som spokojny aj ked ma tu strasili ze to je velky skok a take prevody pouzivaju dupaci ale sadlo mi to (ja sa za dupaca v ziadnom pripade nepovazujem mam od nich veeeelmi daleko). 36/22 som malu pilu v podstate ani nepouzival takze ten skok som asi potreboval. kazetu jazdim 36-11 9sp co je velky rozsah. na stupajucom asfalte som zatial potrebu pouzit prevodnik 28 nemal pri tych par vyjazdoch co som na tom absolvoval.
u mna spokojnost ti co o tom rozmyslate v pohode chodte bez obav do toho
dano ja som to mal od novoty na biku. v profile som mal chybu ked som to len kopiroval z GT stranky. neviem preco tam uvadzali kazetu 32-11. uz som ju hladal aj ja kde kupim v buducnosti a nenasiel som
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
mne je 36-11 na ceste občas málo a som fakt jak vrtulník.. a ak sa ide v háku za niekým tak je to fakt náročné utočiť..
Nakoniec som vsak zisitl ze aj tak moc na vyber nemam kedze z povodnej 38x15 mi retaz pri velkom zabere preskocila na 38x16 a tak som kvoli kratsej retazi musel upravit uchytenie kolesa.
Vcera sa mi vsak retaz roztrhla a musel som ju skratit o 2 clanky... takze som mal na vyber 28x23 (nedalo sa, vyskakovalo z prevodnika a maximalku som mal 20km/h) alebo 38x14 (koleso skoro vyskocene z patky). Nechal som to zatial tak (kym nenajdem clanky), po meste sa to da, sice tocim 60-70 otacok.
PS: Na 9sp horaku mam XT kluky s prevodnikmi 22-32-44. Mohol by som prevodniky 32-44 nahradit jednym prevodnikom 38?
Nerozumiem, čo nechápeš. Na Félixovi mám 2-prevodník 40/27 s kazetou 11-34, na Matesovi 1-prevodník 40 s kazetou 11-32 (všetko v profile). Čo-to som odjazdil, tak asi viem, čo mi viac sedí. Preto som prešiel zo 44/32/22 cez 44/32 na 40/27. Na zimákovi som začal na 44, potom som kvôli jazde v teréne a kopcoch dal 44/32 a teraz som na 40. Vždy s kazetou 11-32 (34-ku mám na kolesách do terénu). Zimák je stavaný na bežné kopce, čo máme na Slovensku (odskúšané BA-RA-BA, 666,68 km, najťažší som ani nepoužil). Félix je do terénu a nakoľko vozím grip shift (a taktiež "kdyby něco"), mám tam 2-placku. Inak by som nahodil 1-prevodník (ideálne 38 a 11-36 na 10-speed). Aspoň na skúšku.
PS: Este taka hlupa otazka... ked sa zhadzuju prevodniky treba demontovat aj kluku z bicykla, alebo sa to da aj bez toho? Mam totiz ztrhnuty zavit na kluke, horko-tazko som ho pri vymene stredu nejak zatiahol torxom a obavam sa ze odtiahnut ho bude nemozne...
lapaloma, prečo by mal mať prešmyk problém? Skok medzi prevodníkmi je OK. Treba následne o tri vzadu (s gripshiftom pohodička), čo je zhruba obdoba radenia pri kompaktoch na cestnom. Tam mi ale vyhovuje zase niečo iné...
Stqeno pekne to mas zapadas do tímu jednoprevodnikarov
u mna spokojnost ti co o tom rozmyslate v pohode chodte bez obav do toho
Stqeno,mohol by si hodiť pár foto a popis Yeti-ho do svojho profilu,tá zadná časť vyzerá dobre ...