Je to finančne ovela menej náročné,ako cenovo premrštené sady Sram 1 x 11,pričom je menej iba o jeden prevod-takže kto chce,smelo do toho-tu je link na tú vychytávku-cena cca 100 Eur:
http://www.koloshop.cz/kazeta-a-pastorky-horske-10sp.-244/general-lee-leonardi-racing-adapter-kazety-sram.html
Kenai Kasli na to
Ako naozaj tu argumentovat vahou je totalne scestne
Asi to nie je dobre vidiet. To nema nic s padnutou retazou to je chain suck sposobeny velkou zotrvacnostou kazety a prudkym pootocenim klukami vzad. Na 3x sa to moze stat len ak mas totlane zodrany prevodnik alebo spinavy orech. Obe sy chyby udrzby a nie systemu. 11-36 kazeta proste na to nema dost velku zotrvacnost.
Kenai Kasli na to
príliš sofistikovaný na to ako je dôležitý
60 s tym nevytiahnes po rovine. Mam tiez 46z a s cestnymi kolesami je to nieco cez 50 ked dobre dupes. Jedine ak by si mal 10z pastorok co mozno aj mas na tej 52z. Celkovo mi to ale pride asi tazsie ako 2x s mensou kazetou. Ja chcem skusit 11-42 dozadu. Ten prevod co mam 36/34 nie je uplne najlahsi a ked niekedy nechcem ist uplne na doraz stupania tak by sa zislo vzadu nieco lahsie.
Napr. ak chcem z velmi tazkeho prevodu rychlo prejst na velmi lahky alebo naopak, je to otazka jedneho kratkeho stuknutia. Na 1x systeme by si potreboval 2 dlhe?
Inak, ak chce clovek 1x11/1x12 na gravel, moc cenovo dostupnych rieseni nema. Shimano GRX paky su len hydraulicke a drahe. 11sp mechanicke nie su kompatibilne s MTB prehadzovacom. S GRX prehadzovacom ano, ale ak, ak sa nemylim, ten nepojme kazety 11-46 a vyssie..
Co mi ostava? Mozno Microshift s vonkajsom vedenymi lankom na pakach, pripadne cinsky Sensah SRX...
Pri 2x9 sa mi paci, ze cestne paky (Shimano Sora) su stale kompatibilne s MTB prehadzovacom/presmykacom a cena komponentov je tiez velmi priatelna.
Pisem o vahe v kontexte momentu zotrvacnosti. Cize o rotacnej vahe. Co ma vzorec Iz=3/10.m.r.r a ano to r je polomer a ma tam byt umocnene na druhu. Cize aby mohla mat kazeta 2x taky polomer musi mat 1/4 hmotnost prte zachovanie rovnakeho momentu zotrvacnosti. Je Garbaruk - Super light 12 4x lahsia ako XTR 11-36 ? Asi tazko.
XTR 11-36 = 276g
Garbaruk - Super light 12 = 328g
XTR 11-36 ma polomer 72mm
Garbaruk - Super light 12 polomer = 106mm
Rotacny moment XTR = 0,0004292352 km.m.m
Rotacny moment Garbaruk - Super light 12 = 0.0011056224kg.m.m
Je to samozrejme priblizne ale rozdiel je obrovsky. XTR ma 2.5x mensiu zotrvacnoist ako Garbaruk - Super light 12 !
Napr. s gripshiftom to dokážem v okamžiku
V pohode, ja som Ti len chcel povedať, že je úplne jedno koľko máš prevodníkov, žiadny zo systémov nie je pre rám úplne bezpečný.
Žiaľ aj naladiť páky Sora 2x9 s MTB prešmykom nie je úplne sranda. Mám Shimano Sora 3x9 a bez mechanických úprav na prešmyku to vôbec nešlo (Sora a MTB majú rôzny "pull ratio" ).
Edit: na 3x9 mám rozsah 614% (48/36/22 a 11-32). Akú kazetu pri 1x treba pre tento rozsah ?
XTR 11-36 = 276g
Garbaruk - Super light 12 = 328g
XTR 11-36 ma polomer 72mm
Garbaruk - Super light 12 polomer = 106mm
Rotacny moment XTR = 0,0004292352 km.m.m
Rotacny moment Garbaruk - Super light 12 = 0.0011056224kg.m.m
Je to samozrejme priblizne ale rozdiel je obrovsky. XTR ma 2.5x mensiu zotrvacnoist ako Garbaruk - Super light 12 !
To však iba za predpokladu, že hmotnosť oboch kaziet je rovnomerne rozložená. Čo v tomto prípade nie je. XTR má top pastorky titánové a Garbaruk má najväčší Alu.
Pokiaľ máš problém so zotrvačnosťou kazety na svojom bajku tak IMHO preto, lebo si XTR ani Garbaruk nikdy nejazdil a jazdíš iba tie tebou spomínané HG50 resp ťažkú Sunrace 11-46z. Problém so zotrvačnosťou kaziet sa vyskytuje u veľkých a lacných oceľových kaziet s hmotnosťou 500g a viac. Taktiež u nábojov kde sa voľnobežný orech netočí tak ľahko ako by sa mal.
Mne stacilo pridat nastavovaciu skrutku od Jagwire, kedze sideswing Alivio ani Sora (R3000ky) paky ziadnu nemaju.