Je to finančne ovela menej náročné,ako cenovo premrštené sady Sram 1 x 11,pričom je menej iba o jeden prevod-takže kto chce,smelo do toho-tu je link na tú vychytávku-cena cca 100 Eur:
http://www.koloshop.cz/kazeta-a-pastorky-horske-10sp.-244/general-lee-leonardi-racing-adapter-kazety-sram.html
Pokiaľ máš problém so zotrvačnosťou kazety na svojom bajku tak IMHO preto, lebo si XTR ani Garbaruk nikdy nejazdil a jazdíš iba tie tebou spomínané HG50 resp ťažkú Sunrace 11-46z. Problém so zotrvačnosťou kaziet sa vyskytuje u veľkých a lacných oceľových kaziet s hmotnosťou 500g a viac. Taktiež u nábojov kde sa voľnobežný orech netočí tak ľahko ako by sa mal.
A teda co ? Vsetci mame jazdit kazety za 250E aby sme nemali s 1x problem ? Ten problem nejestvoval u 3x systemu lebo tam nejestvovala kazeta co by mala 500g a priemer 20cm. To znamena ze mame 3x riesenie ktore netrpi tymto ani pri najnizsich sadach, alebo 1x riesenie ktore potrebuje hi end sady aby fungovalo optimalne. Tento samotny argument by mal stacit na to aby konstrukter dany system zavrhol. Bohuzial tento jediny argument staci na to aby manazer povazoval dane riesenie za dokonale a hodne prechodu nan. Pridaj menej roboty s montazou a zhruba 20x vacsiu cenu, zivotnost som uz spominal a je jasne preco je to tlacene vrchom spodkom vsade.
Napis konkretne sady a co na tom jazdis. Ja mam cez 100 000 km na favorite a ziaden problem, ani len padnuta retaz nikdy 2x7 Shimano sis prehadzovacka Tourney za 12E kazeta za 8E.
Chain suck je tipicky problem pri jadeni zjazdovych a technickych trailov pripadne skokov. Presne tam, kde ma byt 1x najviac doma.
teraz vážne,keď som túto tému založil 15.10.2013,ani som netušil,že bude mať taký úspech,zo začiatku bolo dosť príspevkoch z pochybnosťami,či je toto ten správny smer vývoja-ale časom sa ukázalo,že aj zarytý pochybovači systému 1 x niečo postupne takmer všetci naň prešli z 3 x 9(10) alebo 2 x 10(11) takže to až také zlé nebude ...
iste to nie je systém vhodný pre každého,to sa tu už preberalo x-krát,ale čo tu vypisuje Kenai,to je sila,podla neho každý,kto to jazdí,sa necháva ošklbať o peniaze za drahú kazetu,má odretý rám(lebo padá reťaz) jazdenie je drahé,lebo to nič nevydrží atď.
ešte doplním,že od založenia tejto témy som vystriedal viacero bicyklov,buď mali 1 x 11,novšie už výlučne 1 x 12,reťaz mi nepadla ani raz,výdrž tiež ok-pre mňa je prešmyk zlo-kto chce nech ho jazdí,kto nechce nemusí
z našej partie som bol prvý,kto mal 1 x niečo,teraz už ho jazdia úplne všetci-hmm,prečo asi
z našej partie som bol prvý,kto mal 1 x niečo,teraz už ho jazdia úplne všetci-hmm,prečo asi
Nie je to aj tym, ze pri novych ramoch sa s presmykom nepocita, resp. ponuka bicyklov s presmykom je obmedzena?
Chain suck je tipicky problem pri jadeni zjazdovych a technickych trailov pripadne skokov. Presne tam, kde ma byt 1x najviac doma.
Ok, takze
Cannon (kym som ho nepredal)
mal rozne kombinacie, sram 12s GX a XT komponentov (prehadzky, radenie, retaze, kombinoval som to ako sa mi chcelo a pacilo). Prevodniky (od Sram, cez AB az nakonie WOlftooth Stainless steel)
Neskor pri tych istych kazetach GX AXS.
Storck (gravel)
mal grx 11s 8xx sadu (prehadzka s garbaruk ramienkom) a 11s mtb kazetu. (Uz vtedy na 12s retaziach)
Teraz ma 12s AXS GX prehadzku a garbaruk HG (11-52ku) kazetu.
(Prevodnik Garbaruk)
Yeti
Ide od zaciatku na GX kazete a AXSku
Prevodnik zdedil z Cannona.
Uz nejaku tu sezonu jazdim, ci uz gravel alebo MTB vylucne na 12s X01 alebo XX1 retaziach), vydrzia mi podstatne viac ako 12s XT, ci GX.
Co jazdim:
Mtb
-> vsetky traily, ktore mam v okoli Malych Karpat (vratane TBKx, Blue, Driver) plus vsetko smer Pezinska Baba, Pajstun atd...
-> 2-3x do roka v Alpach
Gravel
Polia, luky, zvaznice, lesne cesticky smer BK, Stupava, AT (gravelom sa na traily nehrabem, na to mam MTB).
A len doplnim ponuka endurobikov a trail bikov s 2x nejestvuje. Uz aj najst HT je problem a je to vela krat este vacsi kompromis ako to 1x
prípadne ak je dopyt po takých rámoch,kde sa dá namontovať prešmyk,tak je to obrovská šanca-diera na trhu,určite by ju niekto využil
Cannon (kym som ho nepredal)
mal rozne kombinacie, sram 12s GX a XT komponentov (prehadzky, radenie, retaze, kombinoval som to ako sa mi chcelo a pacilo). Prevodniky (od Sram, cez AB az nakonie WOlftooth Stainless steel)
Neskor pri tych istych kazetach GX AXS.
Storck (gravel)
mal grx 11s 8xx sadu (prehadzka s garbaruk ramienkom) a 11s mtb kazetu. (Uz vtedy na 12s retaziach)
Teraz ma 12s AXS GX prehadzku a garbaruk HG (11-52ku) kazetu.
(Prevodnik Garbaruk)
Yeti
Ide od zaciatku na GX kazete a AXSku
Prevodnik zdedil z Cannona.
Uz nejaku tu sezonu jazdim, ci uz gravel alebo MTB vylucne na 12s X01 alebo XX1 retaziach), vydrzia mi podstatne viac ako 12s XT, ci GX.
Co jazdim:
Mtb
-> vsetky traily, ktore mam v okoli Malych Karpat (vratane TBKx, Blue, Driver) plus vsetko smer Pezinska Baba, Pajstun atd...
-> 2-3x do roka v Alpach
Gravel
Polia, luky, zvaznice, lesne cesticky smer BK, Stupava, AT (gravelom sa na traily nehrabem, na to mam MTB).
Cize ako vidim zase sme pri hi end sadach. Tam je odpoved. 1x je tu uz dlho na to aby sa vacsinu problemov podarilo odstranit za nehorazne naklady.
No "odstranit"... taky super boost je skor obmedzenie jednoho problemu, za cenu vytvorienia dalsieho este vacsiieho. Uz pri boost stavbe mi Q factor robi problem, pri striadani cestaku a mtb, pri superboost to bude lahodka.
prípadne ak je dopyt po takých rámoch,kde sa dá namontovať prešmyk,tak je to obrovská šanca-diera na trhu,určite by ju niekto využil
No ani nie. To je zacarovany kruh. Cast problemu, je ze moderne prepakovania to neumoznuju, moderne materialy a tvary ramov to neumoznuju. Jazdci chcu kratku zadnu stavbu a velke kolesa = zahnuta sedlova trubka do tvaru kde nie je o co uchytit presmyk.
A potom majorita ludi sa tomu nerozumie, kupi co im podavac povie, ze je najmodernenjsie co sa v ich obmedzenom mysleni rovna najlepsie. Preco to tlacia vyrobcovia predajcovia sme si povedali. Nepomerne vacsi zisk z 1/2 roboty pri kompletizacii... A potom pre to nejsestvuje trh.
Druha polka uplne zle. Prva je sparvne
Trojstrom nepovazujem za etalon, trojstrom povazujem za zazrak jediny svojho druhu v okoli BA. Ale to plati len pre mna a par dalsich ludi co mi to potvrdilo. Kazdy ma ine schopnosti iny bike ine preferencie. Nemozem za to ze mne sadol na aktualny level mojich schopnosti. Netlacim to nikomu co to vyskusal a nepaci sa mu to.
Dano5 Este mi napadlo, co som cital:
Na vzorke 220 aktívnych cyklistov, s najazdenými tisícami kilometrov ročne na nie práve najlacnejších bicykloch sa v ankete ukázalo, že len 58% z nich má radšej 1-prevodník.!!! (Anketa a diskusia)
zdroj: https://chces-ebajk.nazory.eu/menu/clanky/preco-nove-bicykle-nemaju
Ak by to bolo tak,že podla priekumov by bol značný dopyt po prevodoch 2 x (alebo 3 x) niečo,určite by sa do toho niekto pustil-predsa podiel na trhu znamená podiel na tržbách-pokial to zbežne sledujem,žiaden velký výrobca pri svojich vyšších modeloch možnosť prešmyku nemá-je tu teda šanca pre iných-prečo ju nevyužijú?
Ja si myslím že preto,lebo väčšina bikerov už na kvalitnom bicykli prešmyk nechce-ak by to tak bolo,tak by tú možnosť aspoň u niektorých modelov ponúkali.
Ešte doplním,že aktálne mám kazetu Garbaruk 10-52 (rozsah 520%) odtupňovanie je tiež fajn,pre mňa niet cesty späť.
Tie tvoje argumenty ako je 1 x 12 zlé,sú doslova smiešne,mám dosť dojazdené aj na 3 x 10,2 x 10 (11) ale som rád,že už je iná možnosť,zbavenie sa prešmyku pokladám za podobnú "vychytávku" ako zavedenia teleskopky
Dano5
Na vzorke 220 aktívnych cyklistov, s najazdenými tisícami kilometrov ročne na nie práve najlacnejších bicykloch sa v ankete ukázalo, že len 58% z nich má radšej 1-prevodník.!!! (Anketa a diskusia)
zdroj: https://chces-ebajk.nazory.eu/menu/clanky/preco-nove-bicykle-nemaju
Možno, že vtedy si ešte nejazdil a tak si to nepostrehol
Ale aj 42% podiel na trhu za to stoji
aby som to teda ešte raz doplnil,už som to písal viackrát a napíšem to znovu-1 x 12 sa nehodí úplne pre každého-príklad:
niekto býva na konci Petržalky a chodí jazdiť do M.Karpát,takže 10 - 15 km tam a to isté späť ide viacmenej po rovine,ak má 1-prev. 32 z, a kazetu 10-50 (alebo 10-51 alebo 10 -52) tak po tých rovinkách odrovná pastorky 10 a 12 relatívne rýchlo,to je fakt-tam sa ozaj viac hodí pohon 2 x 11 , po rovinkách na velkej píle ušetrí najmenšie pastorky
takže podiel na trhu by mal výrobca určite istý
A ako inak ved to je samotna definicia marketingoveho efektu a stadovitosti ludi.
Na jednej strane vedecke argumenty na druhej stado a marketing SRAM.