Je to finančne ovela menej náročné,ako cenovo premrštené sady Sram 1 x 11,pričom je menej iba o jeden prevod-takže kto chce,smelo do toho-tu je link na tú vychytávku-cena cca 100 Eur:
http://www.koloshop.cz/kazeta-a-pastorky-horske-10sp.-244/general-lee-leonardi-racing-adapter-kazety-sram.html
Nie je, ale teoreticky sa tak moze javit. Je to inak, ale nebudem to popisovat /najlepsie je vzdy osobna skusenost, co sa ti hodi, to si nechas/, lebo by sa tu zopar ludi zase zavdusnilo
32T oval ring will suit best someone who uses 31 or 32T chainring currently. While pedalling, you will feel similar effort to the one riding round 31T ring, but you will gain the speed similar to riding 34T chainring.
Nechcete fakty, to to bude iste viac uzitocne.
Z tým súhlasím-najlepšia je len osobná skúsenosť-ja som oválny 32 z . pred pár rokmi chvílu jazdil-najprv sa mi zdalo,že hlavne do kopca to ide lepšie,ale potom som narazil na jeden problém,ktorý mi vadil až tak,že som prešiel späť ma klasický okrúhli.
Popis toho problému-ak po výšlape do kopca nasleduje rovinka,mám vo zvyku nepreradiť hneď na ťažší prevod,ale poriadne roztočiť nohy-a tu je pri ovále problém,že sa pohyb vpred zmení na trhanie,cukanie-proste nie je plynulý,mne to vadilo,takže som pokus ukončil.
Môžeš vyskúšať bez obáv. Mýtus, že ovál nie je vhodný pre prehadzovačky s "brzdou" resp. skôr spojkou (clutch) bol už vyvrátený. Pohyb napínacej klietky pri točení kľukami je praktický zanedbateľný a menší ako pri niektorých full bajkoch pri prepružení.
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Dokonca môžeš použiť oválny prevodník aj na single speed bajk.
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
K ovalom este jedna vec, nie je to zdarma ani z hladiska biomechaniky. Totiz pocas sliapania do pedalov posobia na klby (hlavne kolena) sili nerovnomoerne, najviac tesne pred horizontalnymi klukamio najmenej, ked kluky su zvislo. Velmi zjednodusujem, ale pre vysvetlenie komplexnej veci v moznostiach fora musim. Cize nechytajte ma za slovicka a nepresnosti, ide o podstatu.
Oval sa snazi vyuzit to, ze vieme vyvynut najvacsiu silu v polohe kluk horizontalnej a tam vlastne robi prevod tazsim, Naopak v polohe zvislo prevod vyrazne zlahcuje cim robi jej prekonanie lahsie. To ale vytvori este vacsie pulzi na klby lebo silu v horizonte, kde je uz prirodzene velka, este navisi a vo voertikale kde je uz aj tak mala este znizi. Kto ma problem s kolenami, klbami... tak oval rozhodne nie. Naucit sa sliapat kadence radsej. V principe je to barlicka pre ludi co nevedia tahat kruhovo aby dostali vacsi vykon pri nizkej kadencii do pohonu. Ale ako kazda barlicke je to navikove a vedie len prehlbeniu toho zlozvyku. To je aj dovod preco ked sa to niekomu zapaci ani pocuit o navrate na kruh. Aj keby chel, uz nie je schopny.
Jo a nizka kadencia, v stoji to zase pri nizkej kadencii umoznuje “nepresmykovat” zadne koleso lahsie