Caute potrebujem poradit, trosku dlhsie som nesledoval najnovsie komponenty na trhu a tak mi unikla informacia, co potrebujem na prestavbu svojho biku z 9 kola na 10 kolo. staci mi klasicky naboj na 9 kolo? a staci mi salter na 9 kolo? dakujem )
Náboj stačí, šalter podľa toho čo máš, radenie treba nové. Ak máš 9 rýchlostný šalter, tak ide použiť s 10 rýchlostnými páčkami Shimano. Ak Shimano šalter, tak treba aj ten nový. 10 rýchlostné musíš dodržať výrobcu, t.j. shimano radenie+šalter, Sram detto.
Nie celkom presne napisane.
S 10-rychlostnymi packami Shimano mozes pouzit 10-rychlostny salter Shimano alebo 9-rychlostny SRAM.
S 10-rychlostnymi packami SRAM mozes pouzit len 10-rychlostny salter SRAM.
A naboj vzdy staci na 9-kolo. Orech je rovnaky pre 9-rychlostnu aj 10-rychlostnu kazetu.
Cestne mam len 10sp, ine som este nejazdil ale na mtb som skusal vsetko mozne. Napr aj zakladne shimano kluky urcene pre 6/7sp fungovali na 9sp systeme. A tiez 10sp kluky na 9sp systeme plus naopak. Rozdiel bol iba v sprevodovani.
Ona myslela prestavbu nasledovaním najnovsich trendov, tzn prechod na modernejsi 10sp system- ci to prinesie nejake vyhody atd.
Tak v zaklade:
-je to drahsie (ci uz komponenty podliehajuce opotrebeniu- retaz, kazeta, kluky atd.)
-nove technologie(treba ich zaplatit a podporovat vyvoj- vylepsene alebo nove funkcie, vychytávky, pripadna dlhsia zivotnost)
Je preto logicke, ze pre niekoho kto vela najazdi je takato zmena zbytocna, pripadne ju odmieta, lebo si mysli ze vlozil dost prostriedkov do bajku, ktory funguje k jeho spokojnosti a nechce si mysliet ze jeho veci su zastarale, pripadne nema peniaze kazdu chvilu upgradovat . No niekomu inemu zase robi radost si kupit nieco nove, vyskusat nieco nove ked sa tomu venuje
palo1707 :suhlasim hlavne s prvym bodom
este by som chapala keby riesil 3 prevodnik vs. 2 prevodnik ale toto sa mne osobne zda zbytocne ci vzdadu 10 kolo alebo 9
u mna napriklad pri mojom najazde a mnozstve retazi je jasna uspora na 9 kole
jedine ze by isiel riesit 1x10
je to o odstupnovani, vsetko sa da pozriet na http://www.ritzelrechner.de/ ale hlavne vzdy je to o zvyku a preferenciach.
Napr. porovnanie najbeznejsieho 3x9 vs 3x10 systemu. Jasne vidiet ze pri rovnakych podmienkach krizenia retaze mas o jeden prevod navyse+ mas v najvyuzivanejsej stredovej oblasti kazety akoby o prevod viac.
O jeden prevod viac moze byt lakave, ale ako pozeram ten obrazok aj pri 9 kolecku aj pri 10 kolecku su skoky uz od 11 zubov po 2 zuboch, co vobec nie je to, co chybalo mne, t.j. radit po 1 zube. Minuly rok som po 15 rokoch na trekovom presiel z 8 kola na 9 kolo. Na 8 kolecku 13,14,15,16,18,20,22,25 mi vadilo, ze nemalo 17 a 19. 13, 14 som nejazdil prakticky vobec, 15 malokedy, najcastejsie to bolo 16 alebo 18, kde uz bol skok 2 zuby. Ked som pred rokmi vymenil povodne kluky 48,36,26 za LX 44,32,22, myslel som ze ten skok o 2 zuby sa mi bude zdat menej vyrazny, nebolo tomu tak. Stara SRAM 7 sice aj po 15 rokoch radila vcelku spolahlivo, ale uz bola prehrdzavela a vodiace kolecka prehadzovacky boli uplne vymlete a nechcelo sa mi ich menit, takze som konecne presiel na 9 kolo s novou SRAM X7 a v obchode mi ponukli zlavu na gripy SRAM X0. Na kluky som dal novu pilu so 48 zubami a kazetu 9 kolo 14,15,16,17,18,19,21,23,25, ktore je konecne od 14 do 19 po jednom zube. Nema 20, to az tak nevadi, skor by sa zislo miesto 23 a 25 radsej 24 a 27. Na cestaku mam 11 kolo, kde oproti trekovemu je este 12 a 13 zubov, na 12tich som za tie 2 roky, co ho mam, este nesiel.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
S 10-rychlostnymi packami Shimano mozes pouzit 10-rychlostny salter Shimano alebo 9-rychlostny SRAM.
S 10-rychlostnymi packami SRAM mozes pouzit len 10-rychlostny salter SRAM.
A naboj vzdy staci na 9-kolo. Orech je rovnaky pre 9-rychlostnu aj 10-rychlostnu kazetu.
hrubka prevodnikov a medzera medzi nimi je rovnaka, rozdiel je iba v pocte zubov.
Čau palo1707, mám otázku k hrúbke prevodníkov. Majú rovnakú hrúbku cestné prevodníky aj MTB prevodníky?
možno taký,že každý jazdí niečo iné.... vysvetli slovo prestavba
Tak v zaklade:
-je to drahsie (ci uz komponenty podliehajuce opotrebeniu- retaz, kazeta, kluky atd.)
-nove technologie(treba ich zaplatit a podporovat vyvoj- vylepsene alebo nove funkcie, vychytávky, pripadna dlhsia zivotnost)
Je preto logicke, ze pre niekoho kto vela najazdi je takato zmena zbytocna, pripadne ju odmieta, lebo si mysli ze vlozil dost prostriedkov do bajku, ktory funguje k jeho spokojnosti a nechce si mysliet ze jeho veci su zastarale, pripadne nema peniaze kazdu chvilu upgradovat
este by som chapala keby riesil 3 prevodnik vs. 2 prevodnik ale toto sa mne osobne zda zbytocne ci vzdadu 10 kolo alebo 9
u mna napriklad pri mojom najazde a mnozstve retazi je jasna uspora na 9 kole
jedine ze by isiel riesit 1x10
Napr. porovnanie najbeznejsieho 3x9 vs 3x10 systemu. Jasne vidiet ze pri rovnakych podmienkach krizenia retaze mas o jeden prevod navyse+ mas v najvyuzivanejsej stredovej oblasti kazety akoby o prevod viac.