Aj napriek tomu, že by bolo jednoduchšie investovať radšej do lepšieho biku, ako s celkom som s ním spokojný a nateraz to neplánujem (a ani si bohužiaľ nemôžem dovoliť).
Avšak k veci. Na mojom biku chcem vymeniť prehadzovačku. V tomto momente je na ňom tá, ktorá bola na ňom keď som ho kupoval - Shimano Tourney RD-TY500D. Chcel by som vás požiadať o radu, ktorú je vhodné zvoliť ako upgrade oproti tomuto modelu.
Samozrejme som si už nejaké modely prezrel napr. Acera RD-M360 alebo Altus RD-M310. Pri tejto problematike som sa hlavne na zahraničných fórach a weboch dočítal, že je možné skombinovať 7-rýchlostnú kazetu/viackolečko aj s 9-rýchlostnou prehadzovačkou (keďže 7-8-9 speedy od Shimano zdieľajú rovnaké ratio pri posune prevodov). Je takáto alternatíva realizovateľná?
Nehovorím v princípe o tom, že si na bike chcem hodiť prehadzovačku rady Deore, avšak bol by som radšej za jeden mierne drahší upgrade, ktorý by istú dobu vydržal, ako opäť o nejakej kratšej dobe riešil výmenu menej trvácneho komponentu.
Dík za každú radu / odporúčanie!
Sorry za mierne dlhší príspevok, som tu stále relatívne nový, chcel som sa radšej vyjadriť podrobnejšie
A čo výmenou chceš dosiahnuť? Je vyslovene prehadzovačka opotrebovaná a preto zle funguje?
A čo výmenou chceš dosiahnuť? Je vyslovene prehadzovačka opotrebovaná a preto zle funguje?
Áno, čisto vec opotrebovania. Mal som bike aj na servisnej prehliadke, kde mi bola odporúčená jej výmena. Vopred som nechcel súhlasiť s výmenou za rovnaký kus, radšej som si chcel o tom zistiť niečo viac / potenciál upgradu.
Pozerám ze acera je 20€, doere 22€
Pozerám ze acera je 20€, doere 22€
V prípade ak to bude bez problémov funkčné na 3x7 tak určite pôjdem radšej do vyššej rady, o tom žiadna.
A ak chceš ušetriť, pozeraj trekingovú deore.
Ak si chceš dopriať lepšiu funkčnosť radenia prevodov, tak pravdepodobne oproti základným bowdenom by takýto priniesol zmenu k lepšiemu: https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/bowdeny-a-lanka/bowdeny/shimano-sis-sp41-dura-ace-xtr-bowden-radiaci-1m-cierny.html (+ možno nejaké koncovky, ak by sa pôvodné nedali použiť)
K cene výmeny prehadzovačky sa pridá pár eur, ale malo by to byť lepšie teraz a v budúcnosti.
-8% Shimano SIS-SP41 Dura Ace/XTR radiaci bowden, 1 m, čierna
1,09 € -8%
MOC 2,19 €Čo sa týka Deore, vyššie si písal, že za 22€. O ktorý model ide? K takej sume som sa nikde nedostal, tak sa radšej pýtam. Dík
Edit: Našiel som ju, Deore RD-T610, ale je 10-rýchlostná. 6 až 9 by mali mať index rovnaký, avšak pri 10 je už odlišný. Čisto podľa tohto to zrejme kompatibilné nebude. Deore RD-M591 by teoreticky fungovať mohla (9-speed)
Edit: Nakoniec som sa rozhodol pre kompromis. Našiel som prehadzovač Alivio RD-T4000 za cca. 17€, čo považujem sa dobrú ponuku. Je to trekkingová rada, 9sp, podľa všetkého by s kompatibilitou nemal byť problém.
Deore (591- 30€ / 592 - 32€) je už v podstate za dvojnásobok sumy, a tak si myslím, že Alivio je fajn kompromis v pomere cena / výkon.
https://www.alza.sk/sport/shimano-alivio-rd-t4000-sgs-9-rychlosti-d5463387.htm
Ako som písal už skôr, je to trekingová verzia.
Teda ak ti treba takúto montáž
https://kubicasport.eu/hak-pre-zadnu-prehadzovacku
aby mi zobrala kazetu 11-40.
Ja ten prehadzovač mám len som sa ulakomil z aliexpresu za 12e. no nejako to nefachčí ako by to malo. Myslím, že je tam slabá pružina.