Nemylis si ohladuplnost s tolerovanim?
08.12.2023 - 19:30:00
00
nemylim ale mas pravdu - k tolerovaniu by som pridal aj ohladuplnost.
08.12.2023 - 19:39:01
00
V každej civilizovanej spoločnosti platia zákazy. A keď ani tie ľudia nedodržiavajú, tak sa sprísňujú.
08.12.2023 - 19:53:38
10
Táto mentalita pochádza čiastočne aj z aktivít, kedy sa zákazy dávali na to, aby sa zakazujúci zbavil akejkoľvek zodpovednosti za škody vzniknuté takou činnosťou. Napríklad zákaz plávania na vodných nádržiach - tých obyčajných, nie vodárenských. Ľudia to vnímajú ako fejk a potom aj tie ozajstné zákazy tak vnímajú. Aj v manželstve je zákaz spávať s inou ženou a myslíte že to všetci dodržujú??? :) Ale keď človek niečo porušuje, musí byť pripravený niesť za to následky ...

Ten Slovenský raj som dal ako príklad rozumnosti správcov NP.

A je pravda že iní ochranári sa vybúria na tých maličkých a na veľké firmy proste si netrúfnu. Najhoršie je keď aj človek oficiálnou cestou niečo rieši vopred, dostane toľko podmienok a obmedzení (mnohokrát neopodstatnených) že to ani nieje schopný tak urobiť a potom zistí, že je ľahšie to urobiť na čierno a potom sa naťahovať s úradmi a nakoniec dosiahne nejaký kompromis... Nejako takto to vidím že to funguje v reálnom živote. Najhoršie však je že sa človek nemá kde odvolať ak dostane od ochranárov neprimerané podmienky, lebo aj okresný aj krajský úrad sa priklonia k ich stanovisku a neriešia ich opodstatnenosť.
11.12.2023 - 11:44:17
00
Čo sa týka národných parkov a sociálnych sietí, tak národné parky a CHKO (prinajmenšom niektoré, viem z prvej ruky) sledujú aj fejsbúky, aj youtube, aj toto fórum, aj heatmapu stravy. Nijako intenzívne síce, ale sledujú. Nerobia to kvôli riešeniu jednotlivých priestupkov, aspoň ja som teda také u ochranárov, ktorých poznám, nezaznamenal, ale pre manažment parku, dopĺňajú si tak informácie o tom, kde sa jazdí na čierno, kedy sa jazdí a pod.
11.12.2023 - 17:18:52
00
Podla.noveho poriadku VHT a bivak uplne zanika. A zanikaju aj vychody a zapady slnka. To sa bude bonzovat staci hodit fotky na soc.siete z nejakeho stitu zapad alebo vychod slnka a hned je pokuta kedze turistika sa bude musiet zacinat az po vychode slnka a koncit po zapade takze z fotky bude zrejme ze ste tam nesli v dennej dobe.
Obmedzenie ubytovacich kapacit nikoho nenapadlo..Tatry budu idealne pre ludi co sa pojdu okúpať do hotela spravia si fotku na strbskom a dobre najedia,ti narocnejsi max po nejaku chatu, rysy,krivan Slavkovský solisko. Ludia co maju radi prirodu, menej ludi, technicke lezenie , narocne tury, viacdenne prechody niesú vítaní.
11.12.2023 - 19:52:17
01
Tak neviem, podla mna je novy navstevny poriadok benevolentnejsi. Podrobne som si nastudoval zatial len skialp a mne z toho co som tam vycital a co som vycital z roznych vyjadreni vychadza ze su tie podmienky lepsie. Rozlisuje sa skialp a skitouring, pre skitouring plati to co pre zimnu turistiku. Cize nemusis byt clenom spolku, nemusis nahlasovat, myslim ze arealov je viac, namiesto hodiny po vychode slnka do hodiny pred zapadom slnka je ten cas dlhsi (5:00 - 19:00). Skitouring je to co robi 95% skialpinistov. Na skialpinizmus ti potom podla vyjadrenia alenvereinu a tanapu staci i alpenverein, konecne je nutne sa niekam nahlasit a neplati ta strasna blbost o limite skialpinistov za jeden den na jednom vrchole.
Bivaky boli zakazane odjakziva, ludia za to dostavali i pokuty alebo boli natahovany uradmi. Rovnako platilo nezmyselne hodinu po vychode slnka do hodiny pred zapadom slnka, teraz je to od vychodu po zapad slnka alebo zmienenych zimnych 5:00-19:00.
Vsetko na co sa stazujes ze bude zakazane uz zakazane bolo, To mnozstvo opletaciek co zacali mat ludia prichadzalo postupne s tym ako zacali ludia taketo svoje konanie pchat na socialne siete, na fora, weby atd. Viem ze boli pripady kde napriklad presetrovali bivakovanie na nejakom kopci a fotky na instaci so spacakom a vychodom slnka. Viem ze sa riesil napriklad Kubo Siarnik za yt video skialp prechodu.

Pisalo sa tu ze i tu na fore su "bonzaci" co nahlasuju fotky a videa kde je zobrazena podla navstevneho poriadku nelegalna cinnost. Som jeden z ludi co bonzoval adminom dufajuc ze take foto a videa stiahnu. Robil som to preto ze som videl kam taketo zverejnovanie smeruje. Ze to tam laka viac ludi, ze sa na to viac pozera, ze to zacina byt pod drobnohladom, ze davat taketo audiovizualne dokazy v dobe ked sa ma rodit alebo sa uz rodi a dohaduje novy navstevny poriadok nie je dobry napad. Osobne mi bolo jedno ze sa zakazy ignoruju, sam som nebol vzdy uplne legal. Foto a video som ale nezverejnoval, a ked uz tak len tym par kamaratom. Vsetko co som nabonzoval tu bolo ponechane, mne bolo vypindane, i tebou a admin to tu vytiahol ze i tu su bonzaci. V podstate mate co ste chceli a bude horsie. Proste nova doba, potrebujete zbierat srdiecka, a lajky. Teraz je uz neskoro plakat nad rozliatym mliekom.
11.12.2023 - 22:57:45
310
Ludi v horach pribudlo. Sebeckych, bezohladnych a bohorovnych.
11.12.2023 - 23:11:10
02
Ako vidno aj v tomto vlakne, tych sebeckych, bezohladnych a bohorovnych tam bolo odjakziva, akorat (aj) ich absolutne pocty narastli, a nepochybujem ze casto aj prerastli prirode unosnu mieru.

A k bonzovaniu a verejnemu pranierovaniu - kto vsetko tu pranieruje/roval (aj mna) napr v temach cyklolegislativa, ti co robia hanbu "slusnym" cyklistom a podobne. Staci ked niekto povie ze ako cyklista prejde chodnikom, nebodaj prechodom pre chodcov, jednosmerkou v rezid zone a podobne, a nepochybujem ze znacna cast z tych istych co tu nadava teraz na ochranarov a krici "podte porusovat aby ste poukazali na hlupost", kricila "fuj ty kikimor"
12.12.2023 - 00:20:47
00
Ja skialpinizmus ani horolezectvo nerobím takže tam sa neviem vyjadriť. Ako hovorím pre ludí ktorí majú technicky a fyzicky naviac sú to značné obmedzenia. Už len nastupy na nejake lezenie ktoré je značne pomalšie ako turistika musi byt skor ako východ slnka taktiež v letných mesiacoch sa burky vyskytuju už okolo 12 čo vela ludí nestíha ak by mali nastupovat na turistiku po východe slnka. V Tatrach je kopec neznačených chodníkov a lezeckych trás ktore zvačša využívaju ludia co nato maju. Nie každy sa chce tlačiť v davoch obzvlášť ked máš technicky a fyzicky nato aby si išiel aj inde. Ked už chceli teda obmedzit pohyb ludí v nočných hodinách mali aspon dat bikvakovanie v okolí chát za maly poplatok s obmedzeným množstvom ludí. Taktiež si môhli dat námahu kedy a kde je nevyhnutné aby boli zvieratá nerušené a aký to má význam aby tam vtedy človek nebol nie plošne všetko zakázať. Ešte pred 100 rokmi Tatry boli pasienky a potom sa tam začal vysádzať smrek na hospodárske účely teraz to je všetko vysoko chránená oblasť. To iste napr demänovská dolina najprv tam postavia lyžiarske stredisko potom to vyhlásia za chránenú oblasť. Miesto toho aby tam spravili hore železnicu tak tam začali stavať hotely. Teraz sa čuduju ako sa tam ničí príroda. Novú zjazdovku nedovolia ale vyrúbané lesy na okolo nikomu nevadia. Ľudí pribudlo preto by sa malo začať riešiŤ obmedzenie ubytovacích kapacit ale to je zase biznis naviac to nikoho nezaujíma. No tie tisíce ludí čo v lete chodia do Tatier a nevedia sa správať oveľa viac ničia prírodu a taktiež sú príťaž pre HZS kedže majú viac sebavedomia ako kondície a techniky. Medzi toľkými ludmi si človek absolútne nejakú prírodu nevychutná. Namiesto toho sa tu rieši pár chalanov čo si vynosia bicykel na kopec alebo nejaký západ slnka keď chce byť človek sám. Jedného nabonzujete dalši traja na socialnych sietach pribudnú. Naviac táto Vaša ochránárska aktivita je uplne smiešna kedže sám som len tento rok prebicykloval 6 hrebenoviek a ked vidím tú stále zväčšujúcu sa ťažbu ešte aj nešetrnú k prírode tak tieto bonzujúce podnety sú úplne smiešne. A nie nebonzujete to preto lebo chcete chrániť prírodu ale pre Vaše osobné potešenie urobit zle niekomu. Len ten niekto sa potom prispôsobí a možno Vám to aj zráta pri voľbách.
Inka čo som zažil dokonca štátna ochrana prírody si ťaži ako chce lebo peniaze . Miesto takýchto bonzovačiek skúste dat nejaké peniaze napr o.z. My sme les a podobne ktorí práve bojujú proti tým vekým a predtým než kúpite novú sedačku do obývačky sa zamyslite či je nutná. . Lebo aj tak jedine týmto bonzovaním akurat spravíte to čo je teraz, že na Ministerstve životného prostredia sú poľovníci a kresťanskí fanatici. Takže pravdepodobne bude ešte horšie pre prírodu aj pre Nás všetkych.
12.12.2023 - 10:03:23
01
A zase sa tu obhajuje cyklistika v chránených územiach a ospravedlňuje sa ťažbou. Stále nič nového k ochrane prírody.
12.12.2023 - 10:31:10
02
Veď si tu sám uverejňoval štúdiu, ktorá riešila pohyb cyklistov a turistov v chránených územiach. Štúdia riešila dopady cyklistiky a turistiky na prírodu a slúžia ako podklad pre kongres, kde sa tieto problémy diskutovali. Samozrejme nejednalo sa o kongres na SK - u nás sú tieto témy ešte ako vidím na dlho tabu, lebo sa k nim vyjadrujú hlavne necyklisti - viď toto fórum. Nikdy som to tu nepovažoval za nejaké fórum, kde sa dá pokecať dobre o cyklistike a veciach okolo nej, ale čo sa tu deje posledný viac ako rok je naozaj postupným námetom na opustenie tohto fóra, prípadne používania len funkcií eshop a bazár. Tu sa ľudia s odbornosťou na všetko okrem cyklistiky rozhodli naplno vymeniť solídnu diskusiu za silové pretláčanie svojich zvyčajne scestných názorov.
12.12.2023 - 10:39:29
02
zase bezmyšlienkovo sa ani nezamyslieť nad tým ani nespraviť jeden dôveryhodný dokaz alebo výskum ako taká cyklistika ktorú robí 0,0 nič cyklistov ničí prírodu napr. oproti ťažbe. Inak sám sebe tiež nerozumiem jednak veľa vecí už mám odjazdených a dávno som sa už zariadil podla seba len tu mínam čas s ostrými ceruzkami v peračníku ktoré celú spoločenskú situáciu aj tak nijak nezmenia a nakoniec ani ja obzvlášť písaním tu na fóre.
12.12.2023 - 10:46:37
02
bicycletour napísal:
A zase sa tu obhajuje cyklistika v chránených územiach a ospravedlňuje sa ťažbou. Stále nič nového k ochrane prírody.

Tvrdis teda, ze cyklistika v chranenom uzemi nici prirodu a naopak tazba nie ? Alebo stale nedokazes pochopit, ze nejake pravidla, pripadne zakony tvoria ludia a pre ludi, a ked su naprd, tak sa o tom diskutuje ako ich zmenit. A preto je obhajoba cyklistiky, ak nenarusa prirodu uplne v poriadku. To, ze v urcitych pripadoch prevadzka cyklistiky v takych uzemiach (teraz) narusuje zakon je jedna vec, pred takymito 20 rokmi tomu tak nebolo, bolo to uplne ok aj z hladiska zakona. Nedal si tu ani raz nic, co by nejako prispelo k tejto diskusii.
12.12.2023 - 10:50:32
03
Aj keby mala cyklistika o 95 % nižší dopad na prírodu než ťažba, tak ma nenapadne jazdiť v chránených územiach. A ešte sa tu čudujú ľudia, že za to dostávajú pokuty.
12.12.2023 - 10:51:57
01
keyboard_arrow_up