Nová vlajková loď gigantu SRAM má být přelomem v dílech pro horská kola. Komponenty s označením "XX" budou představeny světu začátkem příštího roku a budou určeny převážně pro bikery závodního cross-country. Pro toto užití předurčuje nové komponenty 2x10 převodů velmi nízká hmotnost celé sady na úrovni silniční sady Dura-Ace. Informoval o tom BikeRadar.
SRAM je ale velmi skoupý na slovo a o chystané novince se toho tedy pořád mnoho neví. Podle jejich tiskové zprávy "nabídne bikerům zcela nové pojetí preciznosti, výkonu a hmotnosti v XC", čehož chce dosáhnout užitím některých patentů a technologií ze silniční sady Red. Očekává se proto široké užití moderních materiálů - karbonu, keramických ložisek apod.
Zdá se ale, že podobně jako před časem Campagnolo připadlo jedenáctý pastorek, SRAM bude prvním, kdo použije sériově deset pastorků pro horské kolo, a to v kombinaci s dvoupřevodníkovými klikami. Co k tomu výrobce vede je otázkou - možná je na "vině" i fakt, že mezi bikery-závodníky se množí příznivci dvoupřevodníkových klik. Jedním z nich je i Julien Absalon, jediný dvojnásobný olympijský vítěz v historii XC.
Na více podrobností k chystané novince si ještě počkejme. Informací mnoho není a pouštět se do výraznějších spekulací snad ani nemá smysl. Třeba přijde SRAM i s něčím zcela novým a naprosto nečekaným...
www.sram.com
posledný komentár: 11. 2. 2023 o 0:14
Smrtelnik potrebuje aj najmensiu pilu pokial nezagramaril na 8-9Kg.
http://www.mtbs.cz/Biketech/Preview/spxc08_holcicibiky_cl.html
XC sa jazdi na 43km ci kolko taky profik to dve hodinky pretrpi ... preto aj podla mna preferuju HT pred FS.
Btw: Shimano ma prist s novym XTRkom ako model 2011 uz v roku 2010 takze nebude nahoda ze SRAM robi male marketingove bububu
Absolutna hlupost a nepravda... neviem kam ty na taketo vymysli chodis
Shimano sa na rok 2010 ubera inym smerom...
Takze este raz, 2010 & XTR - ziadne inovacie. Kazdopadne na novom XTRku uz pomaly druhym rokom pracuju...
Btw: este cez leto ci kedy si v teme tusim co nove 20XY spominal prave ty ze nove XTR bude 2011 preto som tomu veril
Btw: este cez leto ci kedy si v teme tusim co nove 20XY spominal prave ty ze nove XTR bude 2011 preto som tomu veril
Neboj, nieco o novinakach 2010 prezradim, ale az bude vhodny cas
Asi sme sa nepochopili, XTR bude nove pre sezonu 2011.
A ked odbocim od Shimana, tak co sa tyka dvojprevodnikov, tak zatial to na sezonu 2010 vyzera na trend 27 zubovych malych prevodnikov
No lepsie odstupnovanie v pripade kaziet 11-34 si viem predstavit aj ked osobne vozim 11-32.
Ale prezrad preco ten negativizmus k tolko ospevovanej X.0?
ja mam tusim jedenastku uplne zbytocne
edit: pribudla ciarka a medzera
na Srame sa mi nepaci :
packove radenie - velmi "jemne" polohy ked sa mi obcas v terene podarilo prehodit nechtiac o viac prevodov
otocne radenie - guma na gripoch dost rychlo odchadzala a dost nestastne sa s tym radilo ked sa na rukavice nabralo trosku blata
...a to som bol donedavna este co sa tyka bikov anti-shimano zastanca
co sa tyka kazety 11-34 tak je pravda ze obcas tam je citit vacsie skoky, ale zase na druhu stranu ked uz ma clovek nejaky ten km za sebou, este je tomu aj povdacny ze to ide lahsie ked preradi na vacsi ako pri kazete 11-32 ( osobne jazdim tiez 11-32 co na trojprevodnik vpredu postacuje ). Pri dvojprevodniku vpredu som vzdy volil kazetu 11-34
ja mam tusim jedenastku uplne zbytocne
to tam u vás na Dolňákoch nemáte kopce?
EDit
a ta jedenastka...to patrilo prispevku predtym, ze jedenast zubovy pastrok som tusim este ani nepouzil v praxi...sorry, mal som to oddelit aspon ciarkou
2Dotm: jazdím 22/32 ... a prevod 29/34 je zhruba niečo ako 22/26 je to zhruba prevod medzi druhým a tretím najväčším pastorkom na 32z kazete (24 a 28 zubové) čiže spomínaný prevod je ťažší ako dva prevody pri klasickej 22z najmenšej píle na 32z. kazete. Osobne si dovolím tvrdiť že vyšlapem aj to čo by som na spomínanom prevode nevyšlapal. Možno to pre každého inak platí ale osobne si rád hodím nejakú výzvu nejaký extrém a skúsim šlapať nešlapateľné ... a tam by som s prevodom 29/34 nemal šancu .. aj o to mi ide
a tri píly mi nikdy nekomplikovali jazdu na biku ... beriem to automaticky a logicky ... len tá 44z. občas zavadzia terénu no