Napriek tomu, že desiatky takýchto pešiakov v podstate porušujú zákon, som fotkami mala v úmysle len poukázať na nefunkčnosť daných cyklistických komunikácií.

Ono je to celé hlavne o kultúrnom ponímaní - a na našom Slovensku je toto ponímanie viac než boľavé.

Precestovala som kus Európy, autom, autobusmi, vlakmi, peši a hlavne na
bicykli - a niekedy mám pocit, že sme obkukali "od Západu" všetko iné, len nie kultúrnosť a slušnosť. Bola som opakovane v Taliansku, Francúzsku, navšívila som Nemecko, muž bikoval vo Švédsku a Nórsku, v Rakúsku, prihraničnom Maďarsku a hlavne v Chorvátsku som "ako doma" - ale:
1. na cestách - ak po nich treba ísť - ma ako cyklistu nikto neohrozuje ani neobmedzuje, naopak, zatrúbením som upozornená, že budem predchádzaná; a nestalo sa mi, žeby ma bol surovo niekto niekedy vytlačil z cesty;
2. vo väčších a už i v menších mestách či turisticky vychytených lokalitách sú kilometre cyklociest - a nikoho tam nenapadne poprechádzať sa s kočíkom či venčiť bundáše;
3. aj miniatúrne obchodíky majú cyklostojan alebo možnosť, kde sa dá zaparkovať; nehovoriac o čárdach, konobách či kaviarňach;
4. v chránených oblastach, kde je zakázaný prejazd, naozaj nestretnete nikoho v sedle; a kto sa chce pozrieť, NAOZAJ tlačí;
5. všade je možné stretnúť lavičky, odpočívadlá a koše; a kde náhodou kýbeľ chýba, nikoho ani nenapadne nechať po sebe bordel;
6. v metropolách je pravidelnosťou stretnúť policajta, ktorý poradí, upozorní, je ochotný, vyjde v ústrety - a nemyslím s pokutovým blokom - aj naozaj dáva pozor, či niekto neporušuje poriadok;
7. v zahraničí naozaj nestretnete niekoho, kto vám v zakázaných zónach hulí do ciferníka a psy sú mimo vyhradených zón naozaj na vodítku;
8. ešte nikdy nikto ma nebuzeroval, ak som sa v ubytovacom zariadení rozhodla mať
bicykel v noci vnútri;
9. aj v zdanlivom zapadákove je možné nájsť obchod, kde sa dajú kúpiť náhradné diely na bicykel, prípadne vás navigujú, kde je servis;
10.a hlavne vám nikto neúčtuje premrštené ceny len preto, že ste turista a tým pádom ste určite bohatý; a na ubytovanie v kempe nedáte mesačnú výplatu (taký sme stretli na Orave).
...je treba ešte pokračovať?...