Mozno mi tato tema prijde vhod. Viem ze NAS-ko napriklad od synology vyjde vyhodnejsie v jednoduchosti, rychlosti atd.., rozmyslam ale nad tym ze skusim postavit domace nasko na nejakej develop doske. Co som tak zbezne pozeral tak bud Banana Pi M1+/M3 alebo Odroid XU4. Cielom je nasko s moznostou raidu dvoch diskov, ideal sata nie usb s moznostou neskorsieho pouzitia diskov v rieseni od synology napriklad. Zaroven by som si chcel skusit nieco nove v podobe tej konfiguracie a celeho postavenia systemu, preto taky blby napad.
Mate to niekto, pripadne aku krabicku (nemusia byt z tych troch co som napisal) odporucate ?
pokial viem tak vsetky tieto dosky maju SATA riesene len cez nejaky USB bridge, rovnako ako ethernet, kedze tie ARM procaky v sebe dokopy nic nemaju -
vykon teda bude asi o dost slabsi ako pri specializovanom hw ako maju hotove NASy. Spravit sa to urcite da, ale pochybujem ze tam nejakym rozumnym sposobom zapojis dva standardne 3.5" disky ktore chces neskor prehodit do Synology. Radsej si dosetri peniaze a kup to rovno vsetko naraz.
Na tieto dev dosky ma podla mna zmysel pripajat maximalne 2.5" disky kde budes mat proste len bordel, filmy, hudbu a pod, a nebude ta trapit ked o to prides. Ja na takyto ucel pouzivam Gigabyte Brix s pasivne chladenym Celeronom, predtym som mal Odroid U2 a predtym Raspberry.
Synology DS215+ mam len ako offline archiv - raz za cas to zapnem, skopirujem tam nove fotky, videa a pod, a znovu to vypnem. Viem ze to je zbytocny overkill na taketo pouzitie, ale to neriesim. Okrem toho zalohujem najdolezitejsie veci (lokalne zasifrovane) aj off-site na Amazon S3 odkial sa po mesiaci presuvaju na offline Glacier. Za momentalne cca 140GB platim mesacne do 2 eur.