Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Aky Cloud pouzivate ?
GOOGLE DRIVE 46% [ 6 ]
AMAZON DRIVE 0% [ 0 ]
DROPBOX 31% [ 4 ]
INE 23% [ 3 ]
Celkový počet hlasov : 13
jop idem asi do toho, len este som sa nerozhodol ci 4x4TB alebo 4x6TB
tiez to chcem prevazne na fotky + dake rozpravky pre malu a tak, mozno pesnicky
Zobraziť komentár 02.11.2016 - 20:38:57
00
nezabudni este na UPSku k tomu :-), a miesta nieje nikdy dost, tj ak sa Ti da chod do 6TB
Zobraziť komentár 02.11.2016 - 22:00:28
00
18tb?! to tie disky skor skapu/morane zastaraju, ako to stihne zaplnit. nehovoriac o dlzke rebuildu pola (a moznom zlyhani dalsieho disku pocas toho)
Zobraziť komentár 02.11.2016 - 23:08:44
00
upsku mam, sice taku starsiu, ziaden sinus a tak, ale da sa. akurat baterky tam mozno bude treba vymenit. musim odskusat, lebo toto nasko nebude vela zrat a to je tusim 1200VA upska, takze aj s mierne zlymi baterkami by to malo tahat 10-15min

18tb nie je zas tak vela. keby som tam prehodil vsetko co mam kadetade po usb dskoch a na cd/dvd tak hned je takych 8-9tb fuc
Zobraziť komentár 02.11.2016 - 23:29:28
00
Ja mam tusim 700 tiez taku staru, ale vydrzi to viac ako pol hodiny, ale mam tam len 3 disky, dva mam v mirrore, a jeden be zalohovania, na nom su blbosti. Ale chcem teraz kupit novu UPSku ktoru uz aj pripojim cez USB aby nasko vedelo ze nema prud a vyplo sa same. Inac podla logiky freenasu, by si mal mat na kazdy GB jeden GB RAM, ale da sa to aj bez toho, ale neodporucaju to :-D.
Zobraziť komentár 03.11.2016 - 07:26:58
00
To by som chcel vidiet tu dosku s 1000 slotmi na ramky
Zobraziť komentár 03.11.2016 - 07:33:32
00
sorry TB :-D

1GB per TB of storage is a good rule of thumb but might need to be adjusted depending on workload/application
Zobraziť komentár 03.11.2016 - 07:36:28
00
nejak tam nevidim ziadnu suvislost medzi ram a poctom TB ale nevadi :)
inac rozmyslam medzi 6tb seagate archive - aj ked je to nova technologia a nie moc pozitivne ohlasy. hlavne co sa tyka rychlosti, ale to mi moze byt jedno. a medzi nejakym 4tb naskovym wd red alebo seagate

wd je najdrahsi, ale zas 3 roky zaruka... mozno sa oplati
Zobraziť komentár 03.11.2016 - 08:16:51
00
Ja pouzivam takmer vsade WD, ale v dnesnej dobe to uz je asi aj jedno, odchadza jedno aj druhe, ta zavislost ram od velkosti pola je tusim kvoli ZFS suborovemu systemu.
Zobraziť komentár 03.11.2016 - 08:51:09
00
no vyzera to tak ze ten freenas je pekne nenazraty :)
http://doc.freenas.org/9.10/intro.html#ram
5GB na 1TB... :) to podla mna uz hodne prehanaju
Zobraziť komentár 03.11.2016 - 09:34:38
00
to je otazka pouzita ZFS - ten FS ma funkcionalitu, ktora potrebuje na svoje spravne fungovanie dostatocne mnozstvo RAM :)
Zobraziť komentár 03.11.2016 - 09:58:16
00
Mozno mi tato tema prijde vhod. Viem ze NAS-ko napriklad od synology vyjde vyhodnejsie v jednoduchosti, rychlosti atd.., rozmyslam ale nad tym ze skusim postavit domace nasko na nejakej develop doske. Co som tak zbezne pozeral tak bud Banana Pi M1+/M3 alebo Odroid XU4. Cielom je nasko s moznostou raidu dvoch diskov, ideal sata nie usb s moznostou neskorsieho pouzitia diskov v rieseni od synology napriklad. Zaroven by som si chcel skusit nieco nove v podobe tej konfiguracie a celeho postavenia systemu, preto taky blby napad.
Mate to niekto, pripadne aku krabicku (nemusia byt z tych troch co som napisal) odporucate ?
Zobraziť komentár 03.11.2016 - 11:00:23
00
arrow_leftMageZ napísal:
to je otazka pouzita ZFS - ten FS ma funkcionalitu, ktora potrebuje na svoje spravne fungovanie dostatocne mnozstvo RAM :)

no jo, na daku deduplikaciu to treba vraj...
pokusne som si to nahodil do virtualky na 4gb ram a dal som tam 9 diskov roznych od 16gb do 2tb co to spravi :)
celkovo to zere len kusok,. dako 250MB ram, zvysok budu asi tie FS haluze
akurat mam taky pocit ze nejak nevyuzilo vsetko miesto na diskoch, resp nieco tam zabralo vela miesta
Zobraziť komentár 03.11.2016 - 11:10:25
00
arrow_leftHosť napísal:
Mozno mi tato tema prijde vhod. Viem ze NAS-ko napriklad od synology vyjde vyhodnejsie v jednoduchosti, rychlosti atd.., rozmyslam ale nad tym ze skusim postavit domace nasko na nejakej develop doske. Co som tak zbezne pozeral tak bud Banana Pi M1+/M3 alebo Odroid XU4. Cielom je nasko s moznostou raidu dvoch diskov, ideal sata nie usb s moznostou neskorsieho pouzitia diskov v rieseni od synology napriklad. Zaroven by som si chcel skusit nieco nove v podobe tej konfiguracie a celeho postavenia systemu, preto taky blby napad.
Mate to niekto, pripadne aku krabicku (nemusia byt z tych troch co som napisal) odporucate ?

pokial viem tak vsetky tieto dosky maju SATA riesene len cez nejaky USB bridge, rovnako ako ethernet, kedze tie ARM procaky v sebe dokopy nic nemaju - vykon teda bude asi o dost slabsi ako pri specializovanom hw ako maju hotove NASy. Spravit sa to urcite da, ale pochybujem ze tam nejakym rozumnym sposobom zapojis dva standardne 3.5" disky ktore chces neskor prehodit do Synology. Radsej si dosetri peniaze a kup to rovno vsetko naraz.
Na tieto dev dosky ma podla mna zmysel pripajat maximalne 2.5" disky kde budes mat proste len bordel, filmy, hudbu a pod, a nebude ta trapit ked o to prides. Ja na takyto ucel pouzivam Gigabyte Brix s pasivne chladenym Celeronom, predtym som mal Odroid U2 a predtym Raspberry.
Synology DS215+ mam len ako offline archiv - raz za cas to zapnem, skopirujem tam nove fotky, videa a pod, a znovu to vypnem. Viem ze to je zbytocny overkill na taketo pouzitie, ale to neriesim. Okrem toho zalohujem najdolezitejsie veci (lokalne zasifrovane) aj off-site na Amazon S3 odkial sa po mesiaci presuvaju na offline Glacier. Za momentalne cca 140GB platim mesacne do 2 eur.
Zobraziť komentár 03.11.2016 - 13:08:49
00
Ano, preto ten odroid, ma usb3, rychlosti mozem dosiahnut cca 70 MB/s. Len cena je uz vyssia a dalsie vyuzitie tiez otazne, vsetko co ma banan by bolo treba dokupit - zvukovka, wifi. NAS neriesim nie preto ze je drahsi ale preto ze by som chcel nieco lacnejsie postavit a neskor ked sa ukaze ze to je u nas vyuzitelne, tak prejst na NASko a dosku pouzit na nieco ine. Len sa pytam ci nie je na nasko vhodnejsia doska. Vdaka
Zobraziť komentár 03.11.2016 - 13:56:46
00
keyboard_arrow_up