arrow_leftmnavak napísal:
co ma tato info spolocneho s temou???

Asi toľko ako tvoja rozprávka o tom ako Nórsko znižuje investície do veterných elektrární, pretože už vyrába "neutrálnu elektrinu".
"Neutrálnu elektrinu" vyrába Nórsko už desaťročia.
V roku 2015 vyrobili z vetra 1,6 % a v roku 2024 9,5 % elektriny.
To vieš, aj ten nórsky štátny ropný fond musí mať nejaké výsledky a tak je treba poohliadnuť sa po niečom ziskovejšom a neutápať investície v občasných zdrojoch.
09.02.2025 - 09:17:21
00
a z coho vyraba teda norsko elektrinu? pouc nas
09.02.2025 - 09:31:43
02
mnavak

Pri zvyšujúcej sa výrobe elektriny znižuje Nórsko investície do veterných elektrární. Stačí takto?
A rozprávky o tom, že to robí z dôvodu toho, že má dosť "neutrálnej elektriny" si nechaj pre seba.
Radšej sa začítaj do správ vydávaných štátnou firmou Equimor.
Tam by si sa potom dočítal, že sa im znižuje ziskovosť projektov u veterných elektrární.
Ale chlapec zo Slovenska predsa vie o nórskej energetike viac než šéf štátnej firmy.
"We are scaling down our investments in renewables & low carbon solutions because we don't see the necessary profitability in the future," CEO said.

Už aj ja začínam pochybovať, či za tým nie je "neutrálna elektrina". :D
09.02.2025 - 12:27:59
00
bojim sa ze mame prilis rozdielny pohlad na diskusiu. ty si melies svoje a na otazku na data davas to iste dokola, len niekedy z ineho konca, podfarbene svojimi dojmami a pocitmi. nie som expert ale pri norskom mixe kde drvivu vacsinu tvori ele z vody mozno uz nie je pre vietor miesto, najma ak nie je rentabilny. stojim si ale za tym (prosim, vyvrat mi to datami) ze to so zvysenou tazbou ropy nema nic spolocne
09.02.2025 - 17:47:25
02
Energetici, co si o tom myslite?
velmi tomu neverim

https://www.carmag.co.za/news/zimbabwean-inventors-revolutionary-self-propelled-vehicle-claim-real-or-not/

Maxwell Chikumbutso

od AI
Ďakujem za vašu trpezlivosť. Rád by som vám poskytol ďalšie informácie.

Maxwell Chikumbutso tvrdí, že jeho "Mikrosolárny energetický prístroj" dokáže konvertovať rádiové frekvencie na využiteľnú energiu. Tento vynález vzbudil veľký záujem, no mnohí vedci sú skeptickí, pretože jeho technológia údajne porušuje základné zákony fyziky, ako sú zákony termodynamiky.

Vedecké výzvy:
Zákony termodynamiky: Chikumbutso tvrdí, že jeho zariadenie dokáže produkovať viac energie, než spotrebuje, čo by znamenalo narušenie zákonov termodynamiky. Podľa týchto zákonov nie je možné získať viac energie, než sa do systému vloží.

Overenie vynálezu: Väčšina vedeckej komunity požaduje nezávislé overenie a testovanie jeho zariadenia. Doposiaľ neboli zverejnené žiadne nezávislé štúdie alebo vedecké práce, ktoré by potvrdzovali jeho tvrdenia.

Potenciálne dôsledky:
Energetická revolúcia: Ak by sa jeho tvrdenia potvrdili, mohlo by to znamenať obrovský prelom v energetike. Rádio frekvencie sú všadeprítomné a ich využitie na výrobu energie by mohlo zásadne zmeniť spôsob, akým získavame a spotrebúvame energiu.

Ekonomické dopady: Takýto vynález by mohol mať aj významné ekonomické dopady, pretože by mohol znížiť závislosť na tradičných zdrojoch energie a podporiť rozvoj nových technológií.

Dúfam, že vám tieto informácie pomohli. Ak máte ďalšie otázky alebo potrebujete niečo objasniť, neváhajte sa opýtať!
10.02.2025 - 15:44:18
00
<|> -vina hned z voleja.
10.02.2025 - 15:57:24
010
https://volby.sme.sk/parlamentne-volby/2023/vysledky/banskobystricky-kraj/poltar/dubakovo

https://volby.sme.sk/parlamentne-volby/2023/vysledky/banskobystricky-kraj/poltar/malinec
Poďme ich kretenov zachraňovať petíciou.
To ozaj???
10.02.2025 - 16:05:10
07
arrow_leftmnavak napísal:
bojim sa ze mame prilis rozdielny pohlad na diskusiu. ty si melies svoje a na otazku na data davas to iste dokola, len niekedy z ineho konca, podfarbene svojimi dojmami a pocitmi. nie som expert ale pri norskom mixe kde drvivu vacsinu tvori ele z vody mozno uz nie je pre vietor miesto, najma ak nie je rentabilny. stojim si ale za tym (prosim, vyvrat mi to datami) ze to so zvysenou tazbou ropy nema nic spolocne

Dobre chlapče, ver si svojim rozprávkam o "neutrálnej elektrine". Ja si radšej prečítam odborné články z fachu.
10.02.2025 - 17:35:12
00
Aké sú náklady na elektrinu z vetra a slnka vrátane nákladov na integráciu do sústavy? V Nemecku a Texase už majú s občasnými zdrojmi dostatok skúseností.
Tieto ceny v dopadových štúdiách Green Dealu samozrejme nenájdete.

Príloha:
315974.jpg
315974.jpg 62.05 KiB thumb_up0thumb_down

10.02.2025 - 21:26:27
00
pouzijem tvoje slova… chlapce, ak nevies po anglicky (a kriticky mysliet), tak sa nepustaj do takychto diskusii, pretoze robis zo seba primitiva

The LFSCOE-100 (the same as the plain LFSCOE from before) is the LFSCOE assuming that 100% of the power are generated via the selected technologies. This is generally an extremely unrealistic scenario. An example of a more common goal for a renewable grid is an annual average of 90% VRE and 10% biomass/gas power as a dispatchable backup.

The LFSCOE-95 therefore calculates the LFSCOE under the relaxed assumption that only 95% of the annual average is provided by the main power source, and 5% are from such dispatchable sources. As you can see, this has a dramatic impact on the LFSCOE of renewables: They decrease by over 50%. In the calculations for Texas, it yields practically identical LFSCOE as nuclear (97 vs 96 $/MWh)!

In conclusion, the most commonly cited figures from the LFSCOE paper are NOT the really important ones. They are highly artificial scenarios that drive up the marginal costs all the way up an exponential curve by using absolutely no dispatchable power plants at all, and relying purely on battery. Even a modest percentage of dispatchable power dramatically changes this.

It should be noted that LFSCOE are not perfect either. From my understanding, they do not account for every aspect of system costs, although they should get the bulk of it. But LFSCOE calculated under more realistic assumptions already greatly close the gap that many people appear to assume. So the idea that a primarily renewable strategy is impossibly expensive due to systems costs does not seem maintainable based on this paper, even before accounting for the continued price decreases as manufacturing capacities expand and new technologies are integrated regularly.
10.02.2025 - 21:49:09
01
Čaute,
chcem na chatu zložiť baterku, objednal som 4 články od EVE 300Ah, 4s teda spolu na 12V( Taký mám rozvod, už to nezmením). Riešim teraz BMS. Neviete mi nejaký odporučiť? Stavia tu niekto baterky? Stačí mi na prúd 100A
Zatiaľ sa mi najviac pozdáva JKBMS JK-B2A8S20P
https://www.aliexpress.com/item/1005007199402037.html?spm=a2g0o.productlist.main.1.37d253c0mHcya6&algo_pvid=1515ae02-69fa-482d-a506-6662fbaa8c16&algo_exp_id=1515ae02-69fa-482d-a506-6662fbaa8c16-0&pdp_ext_f=%7B%22order%22%3A%225399%22%2C%22eval%22%3A%221%22%7D&pdp_npi=4%40dis%21USD%2134.51%2122.79%21%21%2134.51%2122.79%21%40211b815c17392634013795802e18d5%2112000042559420909%21sea%21CZ%210%21ABX&curPageLogUid=4v4nWZ9H7mCU&utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A

Prílohy:

BMS.jpg
BMS.jpg 24.12 KiB thumb_up0thumb_down

11.02.2025 - 10:16:30
00
arrow_leftmirec16 napísal:
pouzijem tvoje slova… chlapce, ak nevies po anglicky (a kriticky mysliet), tak sa nepustaj do takychto diskusii, pretoze robis zo seba primitiva

The LFSCOE-100 (the same as the plain LFSCOE from before) is the LFSCOE assuming that 100% of the power are generated via the selected technologies. This is generally an extremely unrealistic scenario. An example of a more common goal for a renewable grid is an annual average of 90% VRE and 10% biomass/gas power as a dispatchable backup.

The LFSCOE-95 therefore calculates the LFSCOE under the relaxed assumption that only 95% of the annual average is provided by the main power source, and 5% are from such dispatchable sources. As you can see, this has a dramatic impact on the LFSCOE of renewables: They decrease by over 50%. In the calculations for Texas, it yields practically identical LFSCOE as nuclear (97 vs 96 $/MWh)!

In conclusion, the most commonly cited figures from the LFSCOE paper are NOT the really important ones. They are highly artificial scenarios that drive up the marginal costs all the way up an exponential curve by using absolutely no dispatchable power plants at all, and relying purely on battery. Even a modest percentage of dispatchable power dramatically changes this.

It should be noted that LFSCOE are not perfect either. From my understanding, they do not account for every aspect of system costs, although they should get the bulk of it. But LFSCOE calculated under more realistic assumptions already greatly close the gap that many people appear to assume. So the idea that a primarily renewable strategy is impossibly expensive due to systems costs does not seem maintainable based on this paper, even before accounting for the continued price decreases as manufacturing capacities expand and new technologies are integrated regularly.

Chlapče, radšej sa pozri na realitu a cenu elektriny v Nemecku a Kalifornii, kde majú vietor a slnko podiel cez 40 % na výrobe elektriny. Hlavne, že vraj náklady na výrobu z vetra a slnka a cena úložísk klesajú.
Potom nemusíš zdieľať podobné názory a nebyť za primitíva.
12.02.2025 - 12:42:07
00
https://www.cbs.nl/en-gb/news/2024/10/nearly-half-the-electricity-produced-in-the-netherlands-is-now-renewable

Aktualna cena pre koncoveho domaceho zakaznika 20-23c/kWh (najlacnejsich 10 pri 3000kWh/rok)
12.02.2025 - 13:18:13
01
Navyse aj velkoobchodna (day-ahead) cena elektriny je v Nemecku nizsia ako na Slovensku.
12.02.2025 - 14:56:09
01
arrow_leftstanos4 napísal:
https://www.cbs.nl/en-gb/news/2024/10/nearly-half-the-electricity-produced-in-the-netherlands-is-now-renewable

Aktualna cena pre koncoveho domaceho zakaznika 20-23c/kWh (najlacnejsich 10 pri 3000kWh/rok)

A cena elektriny bude pekne rásť ako je potreba investovať do infraštruktúry.
https://ioplus.nl/en/posts/netherlands-faces-rising-electricity-costs-as-grid-upgrades-take-center-stage
12.02.2025 - 20:08:48
00
keyboard_arrow_up