1. Fajcite alebo fajcili ste?
2. Kolko za den?
3. (to ma najviac zaujima) Pozorujete alebo pozorovali ste na sebe pokles kondicky, formy, pripadne ako sa to na vas prejavovalo?
Aby ste sa nehanbilli, zacnem ja. Zacal som fajcit asi pred 1,5rokom. Po kratkom case som zistil ze uz ani nedokazem vybehnut po schodoch bez toho aby som za nezadychal. A to som nefajcil moc - priemer tak dve denne (rozumej tak ze nie pravidelne). Teraz som to obmedzil len na chaty a vyjazdy do mesta, uz je to podstatne lepsie.
Diky moc za vase prispevky
vznikaju v BA mnohe nefajciarske krcmy, ked chcem ist na pivo alebo s mojou krpatou na kafe - nemam problem, garantujem, ze su plne a stale viaceri majitelia si uvedomuju, ze toto je cesta k ziskaniu klienta
ee; no kids-niekde bude problem
Takze Dudo neda mi nereagovat na to co pises.
Takze po 1. - ohanas sa sukromnym vlastnictvom (zrejme majitela krcmy) ale na druhej strane pises ze kino, obchod cojaviemco je verejne miesto - a to verejne miesto niekomu nahodou nepatri?, podla coho by si ho definoval? podla toho ze je tam kopa ludi? ti su aj v krcme predsa...
Dalsia vec je zakaz fajcenia v podnikoch je pravne celkom lahko osetritelny (na tvojom mieste by som sa skor pozstavoval nad novym riesenim vyvlastnenia ked uz spominas sukromne vlastnictvo). Funguje to tak v mnohych krajinach zapadnej europy a neni s tym problem. Vies realizacia prava ( v tomto pripade vlastnickeho ako pises) je vzdy obmedzena rovnakym rozsahom prav inych, nehovoriac o dikciach mnohych pravnych predpisov (aj nasich, EU a pod... v podstate je to uz zauzivane) ktore hovoria ze stat moze obmedzit niektore prava na zaklade zakona a v jeho medziach ak ide o urcite vseobecne uznane hodnoty - v tomto pripade ochrana verejneho zdravia (patri sem aj verjena bezpecnost, moralka atd.). Ak chcem byt konkretnejsi ked si zabrdol do toho vlastnictva aj v ustave mas napisane ze vlastnictvo zavazuje. "Výkon vlastníckeho práva nesmie poškodzovať ľudské zdravie... nad mieru ustanovenú zákonom." Uznavam ze ide o specificky pripad a toto su len dost vseobecne veci ale predsa...
Hovoris ze krcmy sa maju chovat trhovo, s tym suhlasim - ale toto nie je vobec o tom. Stat sa v tomto pripade snazi (resp. bude) ochranovat svojich obcanov a to je vacsia prirorita ako trhove chovanie krciem (nehovoriac o tom ako sa dnes dodrzuje uz platny zakon na ochranu nefajciarov
Do urcitej miery chapem neochotu fajciarov, ide vsak najma o ochranu nefajciarov (a ak sa sudny clovek objektivne zamysli musi uznat ze je to vacsia priorita ako ochrana prav ludi co si vedome nicia zdravie). A to nehovorim len za seba - mam mnoho kamosov co by kludne privitali zakaz fajcenia v podnikoch a uznavaju ze je to mudre aj napriek tomu ze fajcia...
Sorry za dlhy post ale nedalo mi to...
Prirovnal si fajcenie s podavanim alkoholu mladistvym, co je protizakonne kdekolvek, nie len v krcme. Tak dobre, ak je fajcenie naozaj celospolocensky problem, postavme ho na uroven drog a zakazme ho an-blok. Nemam s tym problem, ale netvarme sa farizejsky, ako strasne nam to vadi, ale prijem do statnej kasy sa nam moc hodi. Bud/alebo...
Takze, ak to zase tak zle nie je, tak neobmedzujme slobodu podnikania, nesuhlasim ani s kolkovanim - stanovenim predajnej ceny, ani s priestorovym obmedzovanim, okrem obecneho, statneho, verejneho atd. Stat ma monopol na vyrobu, preco by mal mat aj monopol na zisk???
Ujali sa zakazy v inych krajinach EU, urcite nie bez problemov, ale ked sa vlady "cervenaju", tak si vedia vymysliet aj protiustavne zakony (ano aj take ako vyvlastnenie, obmedzenie zisku atd.)
Podla poslednych statistik v Irsku za posledne obdobie "zakazov"vzrastol pocet fajciacich ludi...
Neboj sa, nezamienam si osobne vlastnictvo resp. demokraciu s anarchiou, ale napriek tomu ho ctim a protestujem proti nadmernemu zasahovaniu statu... aj ked mame asi podobny nazor na fajcenie, snazim sa ukazat aj druhu stranu mince. Mohol by som to hnat do extremu, ze nesuhlasim s reklamou, nesuhlasim s ukazkami napr. vo filmoch a neskor ma to bude pohorsovat aj na ulici a vsade... a sme len krocik od absolutneho zakazu... aha, ale mame tu maly problem statnych dotacii do tabakoveho priemyslu v ramci EU...
ja fajcim cca 15 rokov, 20-40 denne.... hral som hokej, tenis, jazdil zavodne kary.... nebolo to vrcholovo takze som to zvladal..... cigarety mi nechutia a chcem prestat a raz aj prestanem...... a uz aj kvoli bajku ma to zaujima lebo utocim sice to co kamosi z partie (nefajciary) ale chcem utocit viacej a nato treba viacej kyslika do krvi
do 23 śom nefajcil ani nepil alkohol, fajciarov som nenavidel, bratovi som zaslapaval cele krabicky a nadaval mu aky je blb...... potom som mal tazku autonehodu, prezil som ale......... postupne som zacal aj fajcit aj si vypijem
cos a tyka vasich nazorov..... samemu sa mi hnusi ked ludia fajcia v bytoch/domoch/pri detoch..... tu by som bol tvrdy nejakym postihom ... zase pivko v krcme je bez cigi
k tomu statu...... prefajcil som majland, to si lahko kazdy vyrata...... ale skor nez sa tu niekto zacne ohanat zdrav. poistenim atd nech si z tej mojej sumy vyrata kolko z toho dostal tento stat!!!.... ved by to mala byt jedna kopa aj so zdrav. poistenim....... takze riesit hentie veci je tenky lad.... a treba si uvedomit ze fajcenie a pitie alkoholu taha ekonomiku skoro kazdeho statu
dalsia vec, ak by sme fajcili cisty tabak..... nebola by rakovina, nebolo by to take skodlive pre nikoho ...aktiv/pasiv .... ale to uz je ina tema
PS: ked prestanem, napisem vam a mozete ma pochvalit.....
ja fajcim tak 1-2 cigy denne, niekedy aj 0, takze neviem ci sa to da vobec nazvat fajcenie
1-2 krabky za den je dost hardcore, to by som ani nevyslapal ziadny kopec
najlepsi recept na skoncovanie s fajcenim je vraj postupne - najprv skusis vyfajcit len 1 krabicku denne, po par tyzdnoch uz len polku, ved aj to je dost vela. A takto po par mesiacoch klesnes na 5-6 cig denne, a to sa uz da zvladat.
dalsia moznost je prejst na elektronicke cigy, tie obsahuju len cisty nikotin, co je menej skodlive ako skutocny tabak.
ja somuz mal obdobie ked som fajcil menej, aj som prestal (na skusku) na mesiac, zasa zacal, potom zasa bez problemu prestal na 2 mesiace a odvtedy idem na plno
..... inak, viem ze raz prestanem, dufam ze to nebude az ked budem v drevenom spacaku ale skor
zajtra dojde novy FULL takze mam o motivaciu navyse s tym skoncit
a potom si tu zalozime klub byvalych
"Fajčiť síce budem, ale piť neprestanem!"
ako 9 rokov ex-fajciar, s tymto suhlasim
Fajcil som zhruba 10-15 cig za den, pri pive v krcme bezne 1,5 - 2 krabicky. Zacal som ako pubertak ku koncu strednej skoly, skoncil som po vyske, ked sa mi narodila dcera a vstupol som si do svedomia. S fajcenim som prestaval asi rok - obmedzil som to na 2-3 cigarety na den, potom uplne. Asi prvy polrok co som nefajcil ma vsetci krcmovi partaci mali strasne radi, lebo hned jak som sa nadrbal, od kazdeho som pytal cigy
Najviac mi chybala ciga ku kave, po jedle, pri cakani na MHD a ked som bol pod vplyvom alkoholu, ale postupne to uplne preslo. Dnes som na cigaretovy dym uplne alergicky.