vcera lezala zranena srna na ceste, auto jej narazilo do zadku. chcela vstat ale zadne nohy neposluchali. zamaval som rukou a pani v aute zastavila, co som ani necakal, ale v duchu asi cakal, vysla von a chcela ju zdvihnut, no srna sa trhala od bolesti. tak som jej siel pomoct, bola to odvazna zena a dakujem jej. zdvihol som srnu popod ramena a predok som niesol tesne nad zemou so slovami "bolí bolí? mooja" a s jej zranenym zadkom po zemi som ju tahal na krajnicu. predne nohy vystrete a kopýtka pred hlavou, akoby lietala. srna bola pritom velmi pokojna, akoby sa jej takyto styl pohybu pacil. na krajnici sa uz snazila zist z cesty, ale nohy stale nic. prihovaral som sa k nej vludnymi slovami, hladkal a po chvili som odisiel. fotku mam tiez, ale je rozmazana :/ ,mozno to tak ma byt.
uz sa stalo aj take, asi 2 roky nazad, ze jelen (stredna velkost, neviem to inak urcit, parohy dlhe asi 3/4 metra, mozno 90cm) sa asi po 10 az 15 minutach motania sa a zbierania síl po ceste vschopil a potom zmizol v prirode. predtym vsak vybehol na kopcek, nabral silu z výšin, z kopceka sa rozbejol na mna a parohami jemne tlacil do
kolesa a ramu bicykla, ale jeho jemnost bola sila, mierne som sa zapieral do bicykla. asi parohami skumal, co mi to svieti a jemu nesvieti nic, ked sa pohybujem po vonku ako aj on

nastastie sa mu parohy nezasekli v kolese, musel by ujst aj s
bicyklom a potom by ho musel nasilu zhadzovat z parohov. poskrabal mi lak, zrusil odrazku a roztrhol zasterku na prednom blatniku, ale iba to. myslel som, ze ak zatne parohami po mne tak odletim na pol cesty. bal som sa. no kedze som ratoval soferov, nevidel som v nom utocnika a ani on vo mne. bolo to po tme a bolo aj dost crepin z auta. mozno to s odstupom casu prezil.
dedukujem, ze zvierata pri prebiehani cez cestu vnimaju asi len prvu polovicu tela, so zadkom asi takmer nerataju, lebo tymto sposobom ich byva dost zrazenych.