arrow_leftfluider napísal:
Bez urážky, ale to sú také intuitívne predstavy asi ako, že elektromobily neznečisťujú životné prostredie. Alebo, že bioodpad z domácností sa na niečo používa. Na celom SK vraj existujú len dve, slovom DVE zariadenia na spracovanie tohto fancy odpadu s kapacitou samozrejme rádovo nižšou než je produkcia domácností. Ale veselo "separujeme".

Opytal som sa na to chatgpt a dostal som toto:
"Na Slovensku sa nachádza približne 367 kompostární určených na spracovanie kuchynského alebo záhradného bioodpadu. Z tohto počtu má len 27 zariadení povolenie od Štátnej veterinárnej a potravinovej správy na nakladanie s kuchynským bioodpadom, čo znamená, že sú vybavené potrebnou technológiou na jeho spracovanie.

Okrem kompostární existuje na Slovensku aj 77 bioplynových staníc, z ktorých 37 má povolenie na nakladanie s odpadom, avšak iba 12 z nich je oprávnených spracovávať biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad.

Celkovo teda kapacity na spracovanie bioodpadu existujú, avšak len časť z nich je vybavená na spracovanie kuchynského bioodpadu, ktorý vyžaduje špecifické postupy, ako je napríklad hygienizácia."

A k tym elektram: EV spotrebuje na svoju jazdu zhruba 1/3 energie ako nase auta. Ak maz zdroj cistej a vyhovuje ti to, tak je EV vyhodne a cistejsie. Ak mas jazdit dlhe trasy po dialniciach, tak je lepsie normalne auto.
14.02.2025 - 07:30:20
00
https://www.garaz.cz/clanek/auta-historie-konec-legendy-produkce-tatry-815-dnes-po-ctyrech-dekadach-definitivne-konci-21014326
25.02.2025 - 09:52:24
11
thumb_up0thumb_down
05.03.2025 - 00:33:34
00
Rodinné auto do cca 33000. SUV nechcem. V podstate rozhodujem sa medzi ceed sw a octavkou. Corolla je out pre cvt. Civic je malý. Francúza nechcem. Ford a opel tiež nie. Jeden a pol oka by som primuril pri mazde,cx5,alebo 3sedan - lebo Mazda.

V zásade ale je to kia vs leon/golf,octavia,všetko combi. V kii je malo miesta vzadu.

Je octavka po facelifte stále taký prešľap co sa týka asistentov a ich deaktivacie a ovládaním všetkého cez displej,alebo to už vylepšili?

Doteraz som jazdil šoférske auto,mazda 3 z 2010. Sú spomenuté kombiky auta,ktoré nemajú to správne šoférske dna a v podstate sú to len presúvadla ? Veľa majiteľov práve mazdy toto po internetoch tvrdí...

Motor 1.5 tsi,alebo 2.0 tdi...
16.03.2025 - 20:04:06
00
Presne rovnake rozhodovanie som mal aj ja nedavno. Vyhralo, ze sme si nechali 12rocnu toyotu avensis
16.03.2025 - 20:11:28
06
Toto som riešil cca 2 roky dozadu. Kúpil som Kiu. Rozdiel v cene bol vtedy viac, ako 8 tisíc v porovnateľnej výbave. Rozdiel vo veľkosti na zadných sedadlách nie je až taký veľký a kufor ma rozdiel pár litrov. Kia síce nemá digitálny kokpit, ale to je pre mňa skôr mínus, navyše Octavky sú práve známe problémami v tejto oblasti. Mám známeho, ktorý Octaviu z roku 3/2023 reklamoval kvôli rôznym veciam už viac, ako 7 krát. Ja mám na Kii niečo cez 30 tis. km a teda zaklepem si, všetko ok. Spotreba je tiež fajn. Vozim sa cca 4,8 l/100km. 1,5 Gdi s manuálom. 1,5 Tsi by som sa tiež nebál.
Choď sa však na Ceed SW previesť, je tam výraznejší hluk z podvozku. Niekomu to môže dosť vadiť. Mne dosť pomohlo hodiť tam pneu pod 68dB.
16.03.2025 - 20:25:57
02
Pred vyše rokom som kúpil kombík Kiu Ceed benzínova 1,5 s DSG.
Ak chceš niečo vedieť, pýtaj sa. Ja nie som autíčkár, potrebujem obyčajné praktické auto a horeuvedené mi stačí.
16.03.2025 - 20:32:57
01
povoz sa v ochte pre tym ako ju kupis..
bez adapt tlmicov je to mala hupacka ktora chodi na dorazy tlmicov bez problemov. sofersky nula bodov ale ako presuvadlo na tisice (sluzobnych) km je to ok. ochta 4 pred fl je jedine auto ktore ma niekde nechalo, a to vtedy malo par mesiacov. za sukromne peniaze by som do nej nejsiel …
16.03.2025 - 21:35:04
00
čaute, pokukujem po forde S max 2.2jke dizlaku s automatom, ročník 2012. Nájde sa tu niekto kto má nejakú skúsenosť s týmto autom prosím? https://www.autobazar.eu/detail/ford-s-max-22-tdci-dpf-200k-titanium-s-a-t/AmZliWu3eTt/
16.03.2025 - 21:38:50
00
stanlee riesili sme nedavno vo firme, kolega nakoniec siel do golfu kombi, ale vyse 6 mesiacov cakania
Druhy kolega siel do ceed hb, kedze nema rodinu. Tam je mrzute ze pre 2025 osekali vykon motora.
16.03.2025 - 21:48:55
00
Veď to. Spomínaného Ceeda mám preto, že keď som si zhruba vybral, čo chcem, tak mi povedali vyše pol roka.
Tak som mierne korigoval požiadavky a zobral som priamo z predajne.
16.03.2025 - 22:13:43
00
Tie cakacie doby sa mohli zmenit...napr na kodiaqa sa caka aktualne 3 mesiace
16.03.2025 - 22:17:58
00
Tu cinsky vyzerajucu obludu si niekto kupi dobrovolne? Som myslel, ze ju rozdavaju len za trest korporatnikom. :tmi:
16.03.2025 - 22:34:55
00
z toho co vybera do rozpoctu je za mna najlepsi golf variant...

Vlastnil som i30 v poslednej generacii, aerodynamicky hluk na dialnici otras, naozaj slabe full ledky, sedaky nie su nic co by stalo za osobitnu pochvalu. Inak auto spolahlive, bez vazneho problemu za cca 7 rokov.

Golf bude vo vsetkych spomenutych ohladoch s par priplatkami prekonavat kiu/hyu nie ze o triedu, ale rovno o dve.

Zobral by som Golf, vo vsetkych motorizaciach ma multilink (octa nema, ani leon), doplatil by som si za ergoactive sedaky alebo sportove podla chuti. Urcite by som bral IQ lights, co vlastne patri k tomu najlepsiemu co mozes mat mimo premioviek,

Okrem ineho by mi este vadilo, ze kia/hyu nema elektricky ovladane tazne. Uprimne ine ako elektricke uz nechcem.

Dudo by si sa cudoval, strasne vela ludi povazuje kodiaq za uberauto. Ked mi niekto zacne rozpravat ze ide kupit auto, tak snad polovica sa uplne rozteka nad kodiaqom. :D nemusim vsetkemu chapat.
16.03.2025 - 22:36:11
00
Z toho urcite Golf.
U nas je paradoxna situacia,ze je cca za cenu Octavie, vsade na zapade je od nej ovela drahsi.

Osobne IQ lights vnimam ako velky benefit len ak jazdis vela v noci mimo mesta. V meste a na dialnici velky prinos nemaju.
ErgoActvie su fajn no tiez by som to nevidel ako must have, lebo zakladny tvar sedadla je v Golfe 8 vzdy rovnaky (okrem rline) a lisi sa to len potahom a moznostami nastavenia.
Ale ak ti to dovoli budget, kludne do nich chod.

A nesiel by som osobne do R18.

A nie je to Mazda3 ale inak velmi prijemne auto na jazdenie, ochotne zataca, mala nedoracavost, na dnesne pomery fajn naladeny posilnovac.
16.03.2025 - 23:11:06
01

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up