Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Kúp rovno dva 4 TB (alebo už koľko uznáš za vhodné) a daj ich mirrorovať. V prípade poruchy potom nebudeš musieť riešiť kopírovanie do PC a naspäť, len vymeníš vadný disk a systém si to sám dopočíta (síce to bude trvať ale máš to bez starostí). SSD okrem ticha a spotreby nemá zmysel nakoľko ťa limituje 1 Gbit pripojenie NASu.
Zobraziť komentár 13.01.2025 - 19:48:48
11
Ja mam doma na taketo zalohy, spraveny podomacku taky nizko spotrebovy mini PC v pasivnej hlinikovej krabicke. Mam do toho zapojene 2 velke externe disky.
Jeden jedostupny cez domacu siet, kvazi sietove ulozisko. Urcite foldre sa raz mesacne kopiruju cez rsync na ten dalsi disk. Taky "domaci raid", bez toho aby ti to stale hrkotalo. Disky sa vypinaju po 2 hodinach neaktivity. Cize vacsinou je ticho, tak miniPC ako disky. NAS co sa stale toci by som nechcel
Zobraziť komentár 13.01.2025 - 20:53:52
00
Ako zálohu používam WD my cloud EX2 ultra 2x8TB hdd v RAID :) vyzerá to krajšie ako mini PC....

Na rozšírenie pamäte imacu (respektíve aby som imac mohol nechať "prázdny" ) tak som na amazone kúpil dock od sebrant-u do ktorého som šupol 4x 1TB 2,5" SSD vytvoril z nich 2x2TB a tie sú v RAID :)

"Najhlučnejší" je v pracovni iMac, ktorý len tak jemne šuští :)
Zobraziť komentár 13.01.2025 - 20:59:12
00
arrow_leftcrymo99 napísal:
Ja mam doma na taketo zalohy, spraveny podomacku taky nizko spotrebovy mini PC v pasivnej hlinikovej krabicke. Mam do toho zapojene 2 velke externe disky.
Jeden jedostupny cez domacu siet, kvazi sietove ulozisko. Urcite foldre sa raz mesacne kopiruju cez rsync na ten dalsi disk. Taky "domaci raid", bez toho aby ti to stale hrkotalo. Disky sa vypinaju po 2 hodinach neaktivity. Cize vacsinou je ticho, tak miniPC ako disky. NAS co sa stale toci by som nechcel

Ja mam jeden takyto externy disk ako "trash" NAS a praveze som musel do cronu hodit random read kazdych 5 minut cez den aby sa ten disk nevypol. Roztacanie, zastavovanie, parkovanie hlav opotrebovava mechanicky disk viac ako permanentne tocenie. Je to WD Ultrastar, to je disk ktory sa ma tocit 24/7. Okrem toho sa mi nechce cakat na roztocenie disku ked k nemu pristupujem.

A ani od drahych SSD diskov netreba cakat zazraky, jeden 4TB WD RED som reklamoval po roku pouzivania a zapisanych ani nie 4.5TB dat. Hlavne ze ma zivotnost 5200TBW.

Zaklad je vsetko mat aspon na 3-4 diskoch + zasifrovane niekde na cloude ;)
Zobraziť komentár 13.01.2025 - 21:23:59
00
arrow_leftkiri napísal:
Kúp rovno dva 4 TB (alebo už koľko uznáš za vhodné) a daj ich mirrorovať. V prípade poruchy potom nebudeš musieť riešiť kopírovanie do PC a naspäť, len vymeníš vadný disk a systém si to sám dopočíta (síce to bude trvať ale máš to bez starostí). SSD okrem ticha a spotreby nemá zmysel nakoľko ťa limituje 1 Gbit pripojenie NASu.

tak som teda objednal 2x...Seagate BarraCuda 2 TB
Zobraziť komentár 13.01.2025 - 21:29:26
00
arrow_leftZipsik napísal:
Ako zálohu používam WD my cloud EX2 ultra 2x8TB hdd v RAID :) vyzerá to krajšie ako mini PC....

Na rozšírenie pamäte imacu (respektíve aby som imac mohol nechať "prázdny" ) tak som na amazone kúpil dock od sebrant-u do ktorého som šupol 4x 1TB 2,5" SSD vytvoril z nich 2x2TB a tie sú v RAID :)

"Najhlučnejší" je v pracovni iMac, ktorý len tak jemne šuští :)

Moj miniPC vyzera podobne ako toto:
https://akasa.co.uk/update.php?tpl=product/product.detail.tpl&type=CHASSIS%20POWER&type_sub=FANLESS%20CASES&model=A-NUC93-M2B

Je to kus poctiveho hlinika, mam to v obyvacke na drevenom stole, neni to nieco za co sa musis hambit.

Navyse vyhoda oprati tymto kupovanym NAS je, ze ja mam z toho plnohodnotny server. Idle spotreba 7w pri veciach co tam bezia.

Ale zas neni to pre bezneho frantu co to len zapoji a prida disky, s tym musim suhlasit. Ale ak niekto ma chut sa s tym pohrat, mozno naucit nieco nove tak urcite odporucam ist tymto smerom.
Zobraziť komentár 13.01.2025 - 22:02:55
00
arrow_leftfoobar napísal:
Ja mam jeden takyto externy disk ako "trash" NAS a praveze som musel do cronu hodit random read kazdych 5 minut cez den aby sa ten disk nevypol. Roztacanie, zastavovanie, parkovanie hlav opotrebovava mechanicky disk viac ako permanentne tocenie. Je to WD Ultrastar, to je disk ktory sa ma tocit 24/7. Okrem toho sa mi nechce cakat na roztocenie disku ked k nemu pristupujem.

A ani od drahych SSD diskov netreba cakat zazraky, jeden 4TB WD RED som reklamoval po roku pouzivania a zapisanych ani nie 4.5TB dat. Hlavne ze ma zivotnost 5200TBW.

Zaklad je vsetko mat aspon na 3-4 diskoch + zasifrovane niekde na cloude ;)

Ja mam asi ine vyuzitie ako ty. Ja na ten sietovy disk leziem tak 1-2x za tyzden. Potom sa vypne (ak sa roz roztoci ide potom 2 hodiny) 2 hodky je dlha doba nepouzivania na vypnutie. Ten druhy disk sa zobudi raz za mesiac prebehne rsync a po 2 hodkach sa znova vypne. Fakt nevidim dovod aby sa tocil stale.

Uz to mam takto nastavene skoro 5 rokov. Nemam zatial ziaden problem, vyhoda toho pasivneho chladenia je ticho, ziadne vetraky. Teraz som tam menil interne SSD a otvaral som to a prakticky tam nebol ziaden prach. Urcite vyhoda oproti ventilatorovym rieseniam.
Zobraziť komentár 13.01.2025 - 22:10:32
00
mam jeho predchodcu Akasa Maxwell AC Pro (resp to je chladnejsi model s max 40W TDP, ten Newton ma len 15W), v nom i5 NUC 13.gen, co ma ale na tej skrinke irituje je ze tie zadne otvory na konektory su extremne male a nie su vobec skosene, co znamena ze sa spredu neda do zadnych konektorov trafit. Zakazdym musim zobrat baterku, zasvietit dozadu, mobil prepnut na selfie a az potom mozem zapajat kable :D ...ani posraty RJ45 bez toho netrafim

...a trochu prepusta svetlo v mieste kde sa predny panel dotyka hornej casti, LEDky som tiez musel prelepit ciernou paskou lebo su moc silne
Zobraziť komentár 13.01.2025 - 22:26:50
00
S tym roztacanim diskov by som to nevidel az tak cierne. Mal som cca 10 rokov dva WD Blue disky v Synology NAS kde som mal nastavene vypinanie po 30min necinnosti a nikdy s tymi diskami nebol problem.
Zobraziť komentár 14.01.2025 - 08:46:37
00
Dobré je mať na nasku aj zalozny zdroj, idealne ktory vie s ups aj komunikovat.
Zobraziť komentár 14.01.2025 - 08:53:31
00
ja mam 4x3TB WD RED v Raid5 a este nejake "HP" 4x4TB tiez Raid5 ale tie su odpojene zatial. Som uvazoval nad upgradom na 3ks niecoho vacsieho za ucelom znizit spotrebu elektriny ale ekonomicky mi to vobec nevychadza. Podla meraku (smart zasuvka) ten NAS PC ktory ide 24/7 zerie tak 10€ mesacne na elektrine co mi pride dost. Chvilami som ho aj uspaval ale potom zas cakat kym nabehne trva nejaky cas a polovicka to aj tak nevie tak som to uz prestal uspavat. nejake 10+TB disky stoja vela na to aby sa to oplatilo.
Zobraziť komentár 14.01.2025 - 10:23:06
00
Nazvat nas serverom,uff 😊
capulo ukaz im,co je prosim Ta server :lol:
Zobraziť komentár 14.01.2025 - 19:36:55
00
Network-attached storage (NAS) is a file-level (as opposed to block-level storage) computer data storage server connected to a computer network providing data access to a heterogeneous group of clients.
Zobraziť komentár 15.01.2025 - 01:38:13
06
Raidy mate podporovane doskami alebo virtualne SW Raidy?
Zobraziť komentár 15.01.2025 - 18:13:13
00
dnes u závodského špekulovali,že za odblokovanie katastra chcú 12 mega.vraj je to bežné výpalné v podobných prípadoch.
Zobraziť komentár 15.01.2025 - 18:53:40
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up