Dnes o tom novom projekte hovorili na Markize. No ktovie uvidime kolko ludi to vyuzije a kolko tych nalepiek skonci v smetiakoch. Napad to nie je zly ale chce to este vela casu kym si ludia na to zvyknu. Co sa tyka toho svietenia po cely rok tak som uplne za.
Zvysena spotreba vozidla pri rozsvietenych svetlach je takmer zanedbatelna a urcite neporovnatelna s hodnotami ziskanymi vcasnym spozorovanim objektu bliziaceho sa velkou rychlostou. Taka klimatizacia je niekolkokrat vacsim zracom paliva.
V pripade jemneho narazu alebo pri prudkom prejazde nerovnosti je rozzeravene vlakno ziarovky ovela menej nachylne na prasknutie (je pruznejsie), ako ked je ziarovka zhasnuta, cize chladna.
V mnohych krajinach vodici svietia celodenne uz niekolko rokov a pochopili preco. Vela nasich vodicov sa tomu brani, len skoda, ze pochopia, ked uz bude neskoro.
Netreba, uz mam. Este si nepocul o tom, ze svietenim sa ti zvysuje spotreba?
2SPIDER: a kolko kilometrov ste za tych 5 ci 6 rokov najazdili? K dennemu svieteniu. Mozno posledne 2 roky zacali niektori vodici vo vacsej miere svietit cely den aj v lete. Chcete mi povedat, ze doteraz sme jazdili v totalnom ohrozeni, oprotiiduce vozidla sme vobec nevideli a minali ich len so stastim? Ak mate problem so zrakom a za bieleho dna nevidite auta chodte k ocnemu. Z toho vyplyva este dalsia vec, ako cyklisti urcite osvetleni nie ste, takze teraz nas tie auta pobiju ako hrusky. Celorocne svietenie prinasa jedno riziko. Priznavam, svietiace auta su aj pocas dna lepsie vidiet, ale na druhej strane sa tym znizi pozornost vodicov. Vodici si zvyknu na svietiace objekty a podvedome zacnu vnimat len to co svieti. Nesvietis, nevidim ta, uvidite, znizi sa tym pozornost, ja uz teraz mam problem v zaplave svietiacich aut podvecer zbadat nejake tmavsie auto. Doteraz po mestach a vselikde inde stacilo aj cez den miesto trubky pouzit svetla, napriklad ked davas niekomu prednost a pod. Dnes musis davat dialkove ak nechces trubit.
njn...giro ma kus pravdy, najlepsie to vidno cez den, ked vsetci svietia a kdesi je medzi nimi zamotane nesvietiace auto, ktore ledva vidno....napriek tomu ja svietim celorocne, truba mi nefunguje, pouzivam dialkove...
Som na rozsvietene non-stop svetla zvyknuty a vela vodicov uz svieti tiez stale,lebo sa mi to zda bezpecnejsie.Niezeby to v minulosti bolo take dramaticke ako si to vykreslil,ale zda sa mi to este bezpecnejsie,tak preco tie svetla nezanut?Ako pisal jfab spotreba je vyrazne vyssia pri vypecenej klime,ale vypnes si ju v zime alebo v hice,len aby si usetril?Asi nie,co?Mas ju tam predsa na to,aby sluzila a tak to je aj so svetlami. Mozno je nieco na tom,ze si vodici na svetelne objekty zvyknu,ale vsimol som si na sebe,ze v pritmi ma niekto svetla u prdele a potom ho zbadas na poslednu chvilu...A ohladom vystraznych znameni,svetlom-ked Ti niekto preblikne dialkovymi,to sa otoci aj slepy,je to pekny rozdiel od normalnych svetiel.
A inac neviem ako ostatny,ale ja som najazdil za 2roky 70tisic km a menil som ziarovky 3x(2x na prednych a 1 na zadnom)
Dodam volaco zmierujuce. Svietit by sa sice malo cely rok, ale mali by na to byt urcene svetla (neviem presne ako sa volaju, ale nieco medzi obrysovymi a stretavacimi, v zahranici tusim take volaco maju, napr. nejake LEDky). Ak su stretavacie konstruovane na nocne svietenie, nevidim ich ucinnost aj v dennej premavke.
Ja neviem, Giro, ale štatistiky v severských krajinách, kde s celoročným svietením začali, majú veľmi dobrú vypovedaciu schopnosť. Ja svietim celý rok už asi pätnásť rokov. Začal som vtedy, keď ma protiidúce autá nevideli oproti slnku, ktoré za mnou, v lete zapadalo. Párkrát som zažil prekérnu situáciu, keď sa takéto auto rozhodlo predbiehať dvesto metrov predo mnou. Ešte že cesta bola široká.
Žiarovka stojí okolo stovky, pokrčené plechy oveľa viac, nehovoriac o zraneniach.
Ale s tými "slepými" miestami súhlasím, je to tak, ak každý svieti a jeden nie, je to ako keby tam nebol...
Dodam volaco zmierujuce. Svietit by sa sice malo cely rok, ale mali by na to byt urcene svetla (neviem presne ako sa volaju, ale nieco medzi obrysovymi a stretavacimi, v zahranici tusim take volaco maju, napr. nejake LEDky). Ak su stretavacie konstruovane na nocne svietenie, nevidim ich ucinnost aj v dennej premavke.
2warzone: no vidis, tiez rocne najazdime okolo tych 30k a volakedy sme ziarovky nemenili aj 3 roky. Teraz treba kazdy rok aj 2x. Nejde mi ani tak o cenu ziarovky ako o tu robotu (mozno len na tom mojom sa to tazko meni). A tie dialkove nie je nic prijemne, nad takou vecou, ze to svietenie odzadu aj oproti niekedy aj obtazuje si este nerozmyslal?
Ked jeden nesvieti cez den v lete je to ok, ale horsie je to ked jeden nesvieti v zime, v hustom snezeni a hmle (podotykam, ze vsetko naraz)... su rozni pacienti, ale to urcite nemusime rozoberat, ak sa pohybujete denne na cestach autom...
Ja som 100% za celorocne svietenie... Ale to asi nebolo predmetom temy...
A ked budu svietit vsetci (snad raz aj v reale), nebudu ziadne hluche miesta...
No to nieje zase take strasne z tou cenou ziaroviek,raz-dvakrat do roka je to v poho,s tym musi kazdy majitel auta ratat.Ohladom tej roboty,to je uz individualne,tiez som sa prvy krat zapotil kym som sa vpredu dostal ku ziarovkam,no next time uz budem vedela
No ved ale o to ide,ze ked niekomu prebliknes z dialkovym,tak ho chces na nieco upozornit,nie?Je to trochu aj neprijemne,ale pokial len prebliknes a nenechas to na neho ziarit dalej,tak nastartujes jeho myslienkove pochody ze cosi nieje v poriadku,hm?Aky zmysel by malo preblikavat parkovacimi alebo stretavacimi,keby si to nik nevsimol? Root suhlas
Nejde mi ani tak o cenu ziarovky ako o tu robotu (mozno len na tom mojom sa to tazko meni).
nielen na tvojom....ja som na to musel zavolat posily
....inak spat k teme, s tymi reflexnymi materialmi to ako myslia?? to akoze si na dres mam cosi nalepit?? to uz skor na bike....skor by sa mali snazit o to, nech reflexne prvky priamo od vyrobcu oblecenia nie su skor vynimkou ako pravidlom....nechapem preco na kazdom cyklistickom drese alebo gatiach nie je nejaky ten pasik....pochybujem, ze by niekomu vadili, nikto sa v noci na ceste schovavat asi nechce
Veru tym by sa to ulahcilo. Ale co necyklisti - chodci. Ja mam taketo reflexne pasy na prilbe a na kapsicke pod sedlom. V noci to paradne vidiet ke na to zasvieti auto. K tomu este zadna blikacka a odrazka a hned mam lepsi pocit, i ked dnes uz fak nevies kedy ta kto sunda
no dufam, ze to posielali do kazdej domacnosti. a takisto vraveli, ze sa to bude rozdavat na skolach a farari to budu rozdavat babkam v kostoloch. babkam, co idu vecer z kostola sa to fakt hodi, kazda ma cierny kabat a vecer ich fakt nie je vobec vidno. to som asi pred tyzdnom musel pomedzi ne robit vecer slalom, ked som isiel autom rovno po omsi.
kazdy pravidelne jazdiaci sofer sa ma vzdy vecer napozore pred dedinskymi batmanmi v ciernym kabatoch zakerne vylietavajucimi priamo pod kolesa a najlepsie v neprehladnej zakrute...uplne najhorsie je to v nedelu, to si vsetci obcania myslia, ze su nesmrtelni lebo idu z kostola
2Giro: priznam sa, ze sme najazdili asi tak 50tis, naozaj neviem, ale to je len cisto sukromne afto, firemnym ovela viac a nejako drasticky sa ziarovky nemenili (myslim jedna za 2 ci 3 roky). Ale tak ci onak, myslim si ze ziarovka nestoji zrovna 10000$.. co sa tyka roboty, to je uz druha vec, ja som si ju schopny vymenit na afte aj sam, ale ktovie ake mas Ty afto, aky tam je pristup.. to ti musim uznat, ze by to cloveka nebavilo kazdeho pol roka to davat niekde/niekomu spravovat.
inak suhlasim s root-om: svieti kazdy ziadne hluche miesta..
no a k teme: tiez si myslim, ze keby tie reflexne prvky montovali uz rovno na nejake vaky a podobne veci, urcite by to nebolo od veci..
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
V pripade jemneho narazu alebo pri prudkom prejazde nerovnosti je rozzeravene vlakno ziarovky ovela menej nachylne na prasknutie (je pruznejsie), ako ked je ziarovka zhasnuta, cize chladna.
V mnohych krajinach vodici svietia celodenne uz niekolko rokov a pochopili preco. Vela nasich vodicov sa tomu brani, len skoda, ze pochopia, ked uz bude neskoro.
2SPIDER: a kolko kilometrov ste za tych 5 ci 6 rokov najazdili? K dennemu svieteniu. Mozno posledne 2 roky zacali niektori vodici vo vacsej miere svietit cely den aj v lete. Chcete mi povedat, ze doteraz sme jazdili v totalnom ohrozeni, oprotiiduce vozidla sme vobec nevideli a minali ich len so stastim? Ak mate problem so zrakom a za bieleho dna nevidite auta chodte k ocnemu. Z toho vyplyva este dalsia vec, ako cyklisti urcite osvetleni nie ste, takze teraz nas tie auta pobiju ako hrusky. Celorocne svietenie prinasa jedno riziko. Priznavam, svietiace auta su aj pocas dna lepsie vidiet, ale na druhej strane sa tym znizi pozornost vodicov. Vodici si zvyknu na svietiace objekty a podvedome zacnu vnimat len to co svieti. Nesvietis, nevidim ta, uvidite, znizi sa tym pozornost, ja uz teraz mam problem v zaplave svietiacich aut podvecer zbadat nejake tmavsie auto. Doteraz po mestach a vselikde inde stacilo aj cez den miesto trubky pouzit svetla, napriklad ked davas niekomu prednost a pod. Dnes musis davat dialkove ak nechces trubit.
A inac neviem ako ostatny,ale ja som najazdil za 2roky 70tisic km a menil som ziarovky 3x(2x na prednych a 1 na zadnom)
Žiarovka stojí okolo stovky, pokrčené plechy oveľa viac, nehovoriac o zraneniach.
Ale s tými "slepými" miestami súhlasím, je to tak, ak každý svieti a jeden nie, je to ako keby tam nebol...
Volá sa to denné svetlá
Ja som 100% za celorocne svietenie... Ale to asi nebolo predmetom temy...
A ked budu svietit vsetci (snad raz aj v reale), nebudu ziadne hluche miesta...
No ved ale o to ide,ze ked niekomu prebliknes z dialkovym,tak ho chces na nieco upozornit,nie?Je to trochu aj neprijemne,ale pokial len prebliknes a nenechas to na neho ziarit dalej,tak nastartujes jeho myslienkove pochody ze cosi nieje v poriadku,hm?Aky zmysel by malo preblikavat parkovacimi alebo stretavacimi,keby si to nik nevsimol?
Root suhlas
nielen na tvojom....ja som na to musel zavolat posily
....inak spat k teme, s tymi reflexnymi materialmi to ako myslia?? to akoze si na dres mam cosi nalepit?? to uz skor na bike....skor by sa mali snazit o to, nech reflexne prvky priamo od vyrobcu oblecenia nie su skor vynimkou ako pravidlom....nechapem preco na kazdom cyklistickom drese alebo gatiach nie je nejaky ten pasik....pochybujem, ze by niekomu vadili, nikto sa v noci na ceste schovavat asi nechce
k teme: podla mna by sa to celodenne svietenie malo nechat na baze dobrovolnosti
inak suhlasim s root-om: svieti kazdy
no a k teme: tiez si myslim, ze keby tie reflexne prvky montovali uz rovno na nejake vaky a podobne veci, urcite by to nebolo od veci..
Toto je moj skolsky Exu. Podobne je na tom aj vacsina bajkoveho oblecenia. Skoba len ze si take veci neoblecu aj chlapi ked idu vecer z krcmi.