triki napísal:

To su take spravy, ze hovori sa, odhaduje sa, UA padne ak USA prestanu financovat vyzbroj do XY mesiacov...
Nemozeme sa branit o schopnosti UA branit sa (s USA, ci bez nich) bez toho, aby sa nespomenuli moznosti RU utocit. Ved to priamo s tym suvisi, nemozeme preberat jednu vec a nespomenut druhu.
Niektori operuju s tym, ze RU prijmy z predaja ropy a plynu su na urovni aka bola pred vojnou. Wau. Lenze uz sa nepovie B a to fakt, ze su to papierove peniaze, pretoze podstatnu cast z nich RU maju napriklad u Ciny a Indie a nikdy ich neuvidia, respektive si za ne nedostanu devizy/valuty, ale len nejaky barter maximalne.
Dokonca je tam aj C, ze to su prijmy, zabudame na zisk, ktory je nasobne mensi, kedze predaj sa teraz skompklioval a zrazu namiesto pohodlnych plynovodov a ropovodov sa musi podstatana cast riesit nakladne tankermi.
Niektori pisu, ze ruska ekonomika vykazuje dobre cisla, ale uz nepovedia ako ich dosiahla. Vojnova vyroba je pekna na papieri, ale ekonomicky je to nezmysel. HDP je sice pekne, ale vyroba tanku, ktory je za par tyzdnov zniceny na fronte nic hospodarsky neprinesie. Stavba nemocnice v rovnakej hodnote znamena, ze ta nemocnica bude hodpodarsky sluzit XY rokov a prinasat benefity, ale tank neprinesie nic...su to vyhodene peniaze. Snad kazdy pochopi, ze taketo papierove HDP, ci vykon ekonomiky je len vzdusny zamok, ktory vo finale vyvrcholi v obrovsky prepad ved 30% rozpoctu ide na vojenske vydavky momentalne.
Niektori sa obavaju, ze RU sa na UA nezastavi a pojde dalej na zapad...preboha RU a UA krvaca a nie je v stave uz na nikoho dalsieho utocit, nehovoriac o tom, ze keby aj UA dobylo bude sa tam roky vies obciasnka vojna s nikdy nekonciacimi partizanskmi akciami, takze z toho pre RU bude druhy Afganistan. RU nema a nebude mat mocensky na to, aby zautocilo na kohokolvek ineho, mozno tak na Moldavsko, ktore je prilis male a nikto sa ho nezastane (mozno tak Rumunsko).
Takze ak si niekto kladie otazky kolko dokaze este UA vzdorovat nech si zaroven s tym kladie otazky kolko dokaze este RU utocit v danej intenzite a kedy sa hospodarsky zruti...pretoze k tomu evidentne smeruje.
17.12.2023 - 12:51:30
410
zlaté slov.zdravotníctvo...a to idú naliať do armije tretinu št.rozpočtu...

https://twitter.com/StaryBlazen/status/1736137375212794273
17.12.2023 - 13:22:58
00
flegko V principe zo vsetkym suhlasim, a hlavne by som dodal, ze Ruskym cislam sa vobec neda verit a teda nimi ani zaoberat. Ale nesuhlasim so zavero, ze RUS nenapadne NATO, lebo nebude mat peniaze. Nejdem tvrdit, ze k tomu naisto dojde, ale vylucit sa to neda a peniaze nebudu hrat v rozhodnuti hlavnu ulohu. Jednak si netreba predstavovat napadnutie NATO ako totalnu vojnu, kde Rusi pojdu na Berlin. Vlastnia jadrove zbrane a podla toho, ako USA opatrne pristupuje v tejto teme teraz, len dava Moskve dovod verit, ze pri lokalnom konflikte budu opakovat vahanie a Moskva je bezpecna. Zo strany Ruska skor pojde o pouzivanie dronov a terorizovanie v pohranicnej oblasti. Uz teraz ich obe strany sekaju ako cvicky a NATO nevyzera, ze by strategiu ako sa takemu niecomu branit. Rusko bude mat o 2-3 roky kapacity vyrabat desiatky ak nie stovky tisic dronov mesacne a to velmi lacno.

Prepnutie z vojnoveho modu do mieroveho nie je jednoducha zalezitost a uz vobec nie bezpecna. O 2-3 roky budu mat vojnovu skusenost miliony Rusov a historia vravi, ze koniec vojny a navrat veteranov vzdy znamenal politicke hrmenie a prevraty. Putin od tretieho dna, ked bolo jasne, ze celu Ukrajinu nedobije, vytvara presvedcenie, ze bojuje s NATO. V pripade zdolania UA, Zapad zosilni sankcie a urcite dojde k politickej esklacii. Ja vidim z jeho pohladu realnu moznost, ze sa rozhodne tu armadu radsej vytvorit hranicny konflikt na hraniciach z NATO a drzat tych blznov tam, vovnutri statu udrzat vojensku vyrobu, jednotu z ohrozenia a vlastenencke nasadenie. NATO ma problem, lebo neviem vyvinut adekvatnu reakciu, stale sa bori s tym, ako nevyvolat jadrovy konflikt. Dokazem si predstavit, ze budu strielat vsetko co sa bude snazit prejst cez hranice, mozno sa rozhodnu vycistit nejake naraznikove pasmo, ale neverim, ze USA bude ochotne bombardovat Moskvu. Moskva to vie, preto sa nebude bat konfliktov na lokalnej urovni ani s mensimi clenmi NATO.
18.12.2023 - 05:13:18
01
Do hry vstupuje fakt,že Ruzká ekonomika môže v priebehu relaívne krátkeho času skolabovať-tu je skvele napísaný rozbor situácie,je to dlhé,ale oplatí sa prečítať (prekladač):

https://www.moscowtimes.ru/2023/11/28/mozhno-torzhestvovat-ili-pora-trevozhitsya-zametki-o-roste-vvp-a114513
18.12.2023 - 07:36:26
01
Dano5 napísal:
Do hry vstupuje fakt,že Ruzká ekonomika môže v priebehu relaívne krátkeho času skolabovať-tu je skvele napísaný rozbor situácie,je to dlhé,ale oplatí sa prečítať (prekladač):

https://www.moscowtimes.ru/2023/11/28/mozhno-torzhestvovat-ili-pora-trevozhitsya-zametki-o-roste-vvp-a114513

Problem zapadnych expertov je, ze nevedia presne odhadnut moznosti ruskej ekonomiky. Bud ju stavaju na piedestal, ze je to perpetum mobile, co pojde stale alebo ju naopak hlboko podcenuju a tvdia blbosti akoze skolabuje do mesiaca lebo vydaje na vojnu, alebo nebudu vediet vyrabat rakety do 2 mesiacov lebo suciastky a podobne.
Navyse do hry vstupuje kopec neznamych faktorov, napriklad ano rusi dokazu vyrabat/skladat desattisice dronov z Ciny, ale len dovtedy kym to Cina dovoli. Kde je napisane, ze Cina sa nedohodne s USA (pod podmienkou koncac obchodnej vojny napriklad) a prestane drony RU dodavat? Ano nieco ziskaju pasovanim, ale zdaleka uz nie tolko ako kedd mozu priamo z Ciny nakupovat a dovazat.
Staci aby DJI a spol stopli dodavky do RU a vojna sa zrazu moze prudko obratit.
Ale budme realisti, su to obchodnici, takze budu predavat pokedy to bude pre nich vyhodne, ale ekonomika nie su drony.
Sankcie funguju, maju svoje oneskorene momentum a ja si myslim, ze uz v roku 2024 dojde k silnym vykyvom v RU ekonomike. A kedze vsetko so vsetkym suvisi zatrasie sa jedno odvetvie a budu sa triast dalsie a cele sa to zruti ako domino.
Ved naznaky tu uz su, nedostatok kvalidikovanych pracovnikov, problemy v highend sektore a v IT, automotive v troskach, ktory skladanie cinskych aut nezachrani, problemy v logistikch retazcoch...atd atd.

Navyse pomoct moze priroda, Voldoa vystrie backory a jeho pohrobok co nastupi pomaly vycuva z vojny s tym, ze ten pruser nie je jeho, ale jeho predchodcu.
18.12.2023 - 19:54:12
03
základná vec.rus má stále dosť kanonfutru a bude mať.oproti ukr.je to neporovnatelné.Buď dostane ukr.to čo má,na nejakú zmenu,alebo to celé zamrzne.rus nie je európan.je to iný kód.západ nechce aby sa rusko vnútorne zrútilo a v tom je celý problém.
18.12.2023 - 20:12:24
00
flegko napísal:
Problem zapadnych expertov je, ze nevedia presne odhadnut moznosti ruskej ekonomiky. Bud ju stavaju na piedestal, ze je to perpetum mobile, co pojde stale alebo ju naopak hlboko podcenuju a tvdia blbosti akoze skolabuje do mesiaca lebo vydaje na vojnu, alebo nebudu vediet vyrabat rakety do 2 mesiacov lebo suciastky a podobne.

Je dobre sa viac sustredit na odbornikov a menej na "pisalkov", ja citam od zaciatku dost realne analyzy. No dalsim textom potvrdzujes, ze akekolvek dlhodobe predpovede su marne aj pre tebou uvadzane argumenty. Kazda ekonomika ma obrovsku zotrvacnost, okrem toho sa Russ na vojnu roky pripravoval. Este do volieb budu vela tutlat pred plebsom. Necakam, ze klaknu do mesiaca, ale bude trvat desiatky rokov, kym sa z toho zotavia. A to ma desi.
18.12.2023 - 21:24:23
01
Podobne sa tvárili aj počas "pretekov v zbrojení" a "studenej vojny". Taktiež nič nenasvedčovalo, že Sovietsky zväz môže "krachnúť". Prišlo to ako blesk z jasného neba. Navyše na nich neboli uvalené také sankcie ako dnes.
18.12.2023 - 21:30:56
04
To je prave to Kristina o com hovorim. Nic tomu nenasvedcovalo preto, lebo to neboli peniaze co rozhodovali. To bol Gorbacov. Krach Ruska/ZSSR, ci hocijakej inej diktatury nie je dany nejakou uctovou hodnotou, ale ochotou eskalovat (samozrejme, ze financie su jednou z premennych, ale nie najdolezitejsou) Studenu vojnu sa rozhodol odpiskat Gorbacov, lebo nechcel dalej eskalovat. To, ze ZSSR a RVHP funguju naprd a idu do kytek bolo zname desiatky rokov predtym. Ano, prislo obdobie strajkov, ale to sa opakovalo kazde desatrocie. Madarri koncom 50tych, CSSR koncom 60tych, Poliaci mali stastie na zaciatku 80, lebo akurat bol Rus v Afganistane. Je naivne si mysliet, ze ZSSR nemalo na to, aby islo cestou Severna Korea a nezobralo zo sebou cele RVHP. V podstate to cele zacal Gorbi v 85 ideou perestrojky. Putin ale Rubikon prekrocil, svedomie nema. Ak si niekto mysli, ze sa zastavi, lebo niekde bude uctovna nula, tak je hodne na omyle. AJ jpo vsetkych sanckiach mu vzdy pridu penaize za uhlovodiky a tie mu na obsluhu jeho valstnej bezpecnosti a zakladnu obsluhu statu stacia. Samozrejme, ze kvoli peniazom budu mat vela problemov a nakoniec sa to niekde doserie, ale urcite to nie je v rovine. nemame peniaze, tak uz nebudume utocit. Ak si bude doma drzat dobre platenu policiu a aramda bude bohovat na hraniciach daleko od Moskvy zakopana 30m pod zemou a posielat na druhu stranu lacne drony, tka to moze tahat dalsich N rokov. A to este netusime, co sa bude diat v USA po prezidenstkych volbach. Obcianska vojna nie je vylucena.
19.12.2023 - 00:19:01
11
Kristina napísal:
Podobne sa tvárili aj počas "pretekov v zbrojení" a "studenej vojny". Taktiež nič nenasvedčovalo, že Sovietsky zväz môže "krachnúť". Prišlo to ako blesk z jasného neba. Navyše na nich neboli uvalené také sankcie ako dnes.

To teda neboli😃
Volalo sa to embargo!
Alebo si tu budeme hovoriť,že v JZD Slušovice sa vyrábali počítače,preto že boli najlepšie na svete?
19.12.2023 - 00:42:46
00
yojo Mam rad tvoje prispevky, no mozno pre moju profesnu deformaciu za vsetkym vidim peniaze a nesuhlasim s tebou. Pokles cien ropy a ekonomicka situacia boli prvym krokom k rozpadu.
"V roku 1984 54 % exportu krajiny tvoril vývoz ropy a zemného plynu. Sovietsky zväz čoraz viac pripomínal krajiny tretieho sveta, keď až 40 % jeho dovozu tvorili potraviny. Krízu prehĺbil aj pokles cien ropy na svetových trhoch. Stav ekonomiky bol hlavným podnetom, ktorý viedol Gorbačova k začatiu reforiem."
Inak odporucam tuto knihu, zacina Mediciovcami a konci hospodarskou krizou 2008. Hlavne vojnove konflikty, od Napoleona az po 2.sv. vojnu opisuje cez optiku financii. Poucne citanie...

Prílohy:

PXL_20231218_235118330.jpg
PXL_20231218_235118330.jpg 180.96 KiB thumb_up0thumb_down

19.12.2023 - 00:53:59
25
fajn článok k rozpadu ZSSR v roku 1991,sú tam pekne vysvetlené príčinné súvislosti:
https://dennikn.sk/2643978/sovietsky-zvaz-pochovali-vlastni-v-prvom-rade-slovania/

edit:ešte jeden článok,popisuje aj to,aký bol nedostatok základných potravín:
https://www.teraz.sk/publicistika/komentar-j-smihulu-pred-30-rokmi-pre/600378-clanok.html

teraz sa postupne deje čosi podobné,začínajú padať malé a stredné podniky,Ruzká ekonomika naberá postupný pád-to nedopadne dobre,a cesta späť bude trvať desaťročia-ak vôbec :^)
19.12.2023 - 06:55:56
01
flegko napísal:

Navyse pomoct moze priroda, Voldoa vystrie backory a jeho pohrobok co nastupi pomaly vycuva z vojny s tym, ze ten pruser nie je jeho, ale jeho predchodcu.


Nič take sa neudialo/neudeje (hoci pravdu sa nikdy nedozvieme),ale osobne si myslím ,že Vova je už 2 mesiace v mrazáku a žiadny odklon sa neudial,Patrusev to chytil za opratku a valia ďalej,jediné čo ich trápi ,je zlý domograficky vývoj,ale tak vymyslia nejaký geni(t)alny zakon a ženy budú rodiť povinne....
19.12.2023 - 09:01:58
00
yoyo Ďakujem za osvieženie môjho pohľadu. Nie som odborníčka a až tak do hĺbky som nikdy nešla. Gorbačova ako jedného z dôvodov veľkých zmien som síce vnímala, ale asi som celkom nedocenila celkovú váhu tohto ruského lídra na celkovú situáciu v tom období. Tvoj príspevok mi otvoril nový obzor.
Tvoja posledná veta to krásne zakončila a možno to je momentálne jediná cesta ako môže v rusku dôjsť k zmysluplnej zmene systému. Pokiaľ si teda myslel občiansku vojnu v rusku a nie v juesej. Ak keď to by bol v prípade ruska beh na veľmi dlhú trať a niekoľko generácií.
19.12.2023 - 14:50:23
00
Kedy Rusko prehrá? Estónci poslali spojencom plán, ktorý má zabezpečiť ukrajinské víťazstvo
https://svet.sme.sk/c/23258702/ukrajina-rusko-vojna-estonsko-plan.html
19.12.2023 - 15:29:35
00
keyboard_arrow_up