JoKo, uz bolo vela hodin ked si to pisal, tak to je polahcujuca okolnost.

1. Ano, rozpery sa pouzivaju na ochranu pri preprave. Len spresnim, ze na ochranu pri necitlivej preprave kurierom a pod. Ak niekto pri nakladani do vlastneho auta dava do zadnej stavby rozperu aby ju nezdeformoval, tak musi ten bajk prepravovat dost necitlivo a taky clovek sice neohne zadnu stavbu, ale mozno ohne alebo urve pätku / prehadzovac. Ja som bajk bez kolies nie raz prepravoval v plne nalozenom aute bez rozpery, bez RU a hlavne bez problemu.

A nejake padnutie retaze z prevodnika ma naozaj netrapilo kedze som cely pohon zabalil do dvoch igelitiek aby sa nezaspinila batozina od mastnoty. Ti, ktorych najviac trapi padnutie retaze, musia pouzit uvedenu vychytavku. A ked nechcu vyhadzovat peniaze hned za original, tak mozu najprv skusit to co som napisal. A nikde nie je napisane, ze nemozu do zadnej stavby pred zatiahnutim RU vlozit kusok drievka spileny na sirku ich naboja a potom nemusia zatahovat RU opatrne ale normalne. Ja to nepouzivam, lebo aj ta vychytavka aj to domace riesenie za pomoci RU napne retaz a potom viac vytrca ramienko prehadzovaca a teda je to neprakticke na prepravu a zvysuje sa riziko poskodenia.
2. Neviem ako na Tvojom cestaku, ale na mojom
cestaku je retaz napnuta pri pouziti samotneho RU uz na strednej 42 zubovej pile a teda nemoze padnut. Takze na Tvojom compacte bude na 50 zubovej pile tiez urcite napnuta.

A na MTB ju mam napnutu aj na 32 zubovej pile. A ta teoreticka uvaha o tom, ze väcsie natocenie dvoch clankov nezatazenej retaze im "urcite nerobi dobre", tak to si snad robis srandu. Si nabuduce prosim Ta daj pozor, aby si nezaradil nejaky prevod s krizenim a prilis silno nezatlacil na pedal, lebo to tej retazi tiez urcite nerobi dobre a mozno sa rozpoji.

3. "Spulka" nemoze volne lietat zo strany na stranu. Prehadzovac je zaradeny na konkretnom prevode a je pevne aretovany v danej pozicii, takze prave on urcuje drahu retaze a "spulka" sa tejto drahe len prisposouje a zostava stale v rovnakej linii voci prehadzovacu aj prevodnikom, takze retaz nespadne. A retaz je napnuta ako som uz ozrejmil vyssie.