jxw napísal:
ja to mam pri niektorych rumoch, starsi neznamena automaticky lepsi. pri whisky som sa s tym zatial nestretol, ale nemam zase odpite nejake top rocniky [=

Mas nejaky konkretny priklad? Nemam toho popiteho az tak vela, zakotvil som u diplomatica. Tam je rozdiel medzi 8 a 12 rocnym velky v prospech 12 a co som testoval tak z rovnakej znacky bol starsi vdzy lepsi
30.04.2017 - 17:30:29
00
mnavak napísal:
Mas nejaky konkretny priklad? Nemam toho popiteho az tak vela, zakotvil som u diplomatica. Tam je rozdiel medzi 8 a 12 rocnym velky v prospech 12 a co som testoval tak z rovnakej znacky bol starsi vdzy lepsi


tak to mame asi rozdielne naroky, lebo Diplomatico je pre mna presne tym exemplarnym prikladom kedy je 8rocny chutnejsi ako 12 [=
30.04.2017 - 17:51:31
00
Na tú "dymovú" whisky som sa namotal z mojej jablkovice zo suda :) tá 1. dávka bola fakt super a ten dym tam je fakt výrazný, o dosť viac ako v tej Jure :) , keby tam je cítiť ešte aj rašelinu, tak by to bolo dosť podobné :lol: , ale tie vypálené dubové sudy robia s pálenkou divy :) , je to obrovský rozdiel, ako keď to zrie iba v skle, farba aj chuť spraví z destilátu niečo celkom iné, kto má doma záhradu a chodí páliť, tak odporúčam vyskúšať, teda ak sa nebojíte niečoho nového :)
30.04.2017 - 23:55:17
00
V skle nič nezreje... Keď budeš mať doma 10 rokov fľašu 12-ročnej whisky, stále to bude iba 12-ročná.
Aj keď pri tých domácich samohonoch to takto úplne neplatí (vlastná skúsenosť).
Inak, Connemaru odporúčam okoštovať, zatiaľ pre mňa najlepšia v tejto cene - do 25 E.
02.05.2017 - 08:03:21
00
No neviem, o tomto by sa asi dalo polemizovať a podľa mňa to tak celkom nie je, keď ti niečo stojí 10 rokov aj v skle, tak to bude určite trochu rozdiel, aj keď pri nejakej whisky to možno nezbadáš ako pri domácej a bežný človek si to možno ani nevšimne. Alkohol vo všeobecnosti najlepšie a najrýchlejšie zrie v drevených sudoch-čím menší sud, tým rýchlejšie starne. Čo som sa raz niekde dočítal, tak 1 rok v sude = približne 10 rokov v skle. Ale aj domácu čo som mal pár mesiacov v sude a potom som ju dal do skla, tak tam bol určite po roku, 2 cítiť rozdiel a pálenka sa zaguľatila, bola lepšia ako keď si si dal z takej čo sklo nevidela. Tak, ale určite bol tento efekt silnejší pri čerstvej domácej, ktorú som mal po vyplálení 1-2 týždne v otvorenom demížóne a potom šla do suda, pri staršej, pár ročnej domácej ktorú dáš do suda ten efekt taký nebude , prípadne len minimálny. Takže alkohol trochu zrie a starne aj v skle, ale len veľmi pomaly, v súde to dosiahneš oveľa rýchlejšie a aj horšia pálenka sa v sude "opraví" a vytiahne z pálenky to zlé, čoho sa pri pálenke uloženej len do skla nedočkáš :)
02.05.2017 - 13:34:54
00
Mám doma asi 15-ročnú 7-hviezdu Metaxu kupovanú ešte v Nemecku za marky. Sa naserem a skúsim to porovnať s terajšou, ako v tom skle "dozrela".
Aj keď od tedy mohlo teraz predávané pálenô v rámci všeobecnej globalizácie trhov zožbrndovatieť ;)
02.05.2017 - 15:00:20
00
Netvrdím, že to zbadáš :) , no nejaký dobrý someliér by podľa mňa zbadal určite a ako si aj sám spomínal, že si si to všimol pri domácej, že si si po rokoch všimol aj sám rozdiel, tak určite sa nejaké procesy dejú aj pri inom alkohole ako whisky, prípadne už spomínaná metaxa, no na takomto dochucovanom alkohole to nebude asi taký výrazný rozdiel, ako pri "surovom".
02.05.2017 - 15:18:55
00
Ak si chcete prečítať niečo o zretí destilátov, tu je to celkom pekne popísané... ;)
http://deslik.blogspot.sk/2009/07/skladovani-lezeni-palenek.html
02.05.2017 - 19:20:38
01
Pridám niekoľko foto z mojej vlastnej výroby aj skúsenosti. Niečo by patrilo do témy o víne, ale nech je to pohromade v destilátoch, keďže výsledok je tak, či tak destilát. :)

Prílohy:

Komentár súboru: Robil som poriadok v pivnici a aj takéto "skvosty" išli už do pálenia...
DSC07708 - U.jpg
DSC07708 - U.jpg 606.54 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: Demižóny sú plné "kvalitného" vína, niet dôvod ďalej skladovať...
DSC07709 - U.jpg
DSC07709 - U.jpg 787.38 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: Pripravené k prevozu do pálenice, r. 2016.
DSC07712 - U.jpg
DSC07712 - U.jpg 655.32 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: Vypálené, uskladnené, 53% Vol.. Všetko nie je z roku 2016.
DSC07994 - U.jpg
DSC07994 - U.jpg 737.47 KiB thumb_up1thumb_down

Komentár súboru: Veltlín 2016 naložený v 32l súdku z Limousinského dubu.
DSC07997 - U.jpg
DSC07997 - U.jpg 735.47 KiB thumb_up1thumb_down

Komentár súboru: Po vyše 4 rokoch zretia v 32 l dubovom súdku skúšobná výroba VSOP brandy.
DSC08001 - U.jpg
DSC08001 - U.jpg 559.86 KiB thumb_up1thumb_down

Komentár súboru: Destiláty z rôznych odrôd vína a domáce produkty z "vínovice" pripravené na degustáciu.
DSC08002 - UU.jpg
DSC08002 - UU.jpg 621.56 KiB thumb_up2thumb_down

Komentár súboru: Stav partie po degustácii 14 vzoriek... :-)
DSC08009 - U.jpg
DSC08009 - U.jpg 558.77 KiB thumb_up1thumb_down

02.05.2017 - 19:43:34
013
Roggi napísal:
Ak si chcete prečítať niečo o zretí destilátov, tu je to celkom pekne popísané... ;)
http://deslik.blogspot.sk/2009/07/skladovani-lezeni-palenek.html

Presne ten článok som si pred rokmi, teda predtým ako som šiel kupovať sud čítal :) , ale tie straty bývajú podľa vlastnej skúsenosti výrazne vyššie, teda čo sa týka malého sudu tak určite, ale s ostatným súhlasím :) . Ešte by som si rad 1 súdok kúpil a rád by som si spravil aj brandy z vínovice. Roggi k tebe by som rád prišiel na návštevu :)
Tá 2. flaša zľava na 1. fotke mi je známa, myslím, že som z nej mal na nejakej koštovke, malo by to byť nejaké ľadové , myslím že z Topolčianok, ale ak sa mýlim, tak ma oprav :)
02.05.2017 - 20:15:41
00
Roggi napísal:
Pridám niekoľko foto z mojej vlastnej výroby aj skúsenosti. Niečo by patrilo do témy o víne, ale nech je to pohromade v destilátoch, keďže výsledok je tak, či tak destilát. :)

ten Cabernet ľadový zber od Pomfyho je výborný
02.05.2017 - 20:24:59
01
Roggi napísal:
Pridám niekoľko foto z mojej vlastnej výroby aj skúsenosti.

Dalsia bajk akcia bude v Nitre....da sa u teba vyspat opica? Mas to super :y:
02.05.2017 - 20:45:26
01
Máte niekto skúsenosti s japonskou whisky? napr. niečo takéto https://www.alko90.sk/japonska-whisky/nikka-all-malt-whisky--40-0-7-l/ čítal som si niečo o tom zakladateľovi, celkom zaujímavá história :) a táto značka je vo svete považovaná za jednu z najlepších. Vraj má aj nejaké prvenstvá, dokonca porazila aj nejaké škótske whisky :) , aj keď, Japonsko a whisky podľa môjho názoru nejdu až tak celkom dokopy, no zjavne to tak nie a asi som mal len predsudky. Za vyskúšanie by to stálo :)
03.05.2017 - 17:44:12
00
[quote="@1236589"]Presne ten článok som si pred rokmi, teda predtým ako som šiel kupovať sud čítal :) , ale tie straty bývajú podľa vlastnej skúsenosti výrazne vyššie, teda čo sa týka malého sudu tak určite, ale s ostatným súhlasím :) . Ešte by som si rad 1 súdok kúpil a rád by som si spravil aj brandy z vínovice. Roggi k tebe by som rád prišiel na návštevu :)

...straty, tzv "anjelská" daň je sakra krutá. Ročne sa naozaj zo súdka aj vo vlhkej pivnici odparí cca 3% z objemu. :(
...na návštevu... Nech sa páči. :)
...Tá 2. flaša zľava... dotm pozná :y: Je to Vinárstvo Mavín - Martin Pomfy. Bol to však už ročník 2009, na pochutenie nevhodné... Víno netreba skladovať, víno treba piť !
Preto je skladovanie pálenky jednoduchšie, niekomu vydrží aj dlhé roky... :)
03.05.2017 - 18:53:44
01
astro napísal:
Dalsia bajk akcia bude v Nitre....da sa u teba vyspat opica? Mas to super :y:

Nech sa páči, :) v prípade núdze asi áno. Dikes.
03.05.2017 - 18:57:47
02
keyboard_arrow_up