Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Ak biker narazi na trail ktory nie je na Trailforks (TF) ci v mape
Ma ho bezodkladne zverejnit na TF aby si ho mohli uzit aj ostani a to aj ak sa pravdepodobne jedna o ilegal. 9% [ 3 ]
Ma to spomenut v nejakej teme tu na na fore ale nezverejnovat na TF. 24% [ 8 ]
Ma si to nechat pre seba a vykaslat sa na ostatnich clenov komunity, aby zverejnenim nenahneval niekoho, co si ten kusok lesa uzurpoval z verejneho priestranstva len pre seba a nechce sa delit o plody svojej prace. 67% [ 22 ]
Celkový počet hlasov : 33
Kenai Skus este raz precitat, co som napisal. Ak ta o to stavitel poziada alebo sa ho opytas a da ti suhlas, je to samozrejme v poriadku. Tak jednoduche to je ;)
Zobraziť komentár 16.09.2022 - 21:06:50
10
Hej a ako vies ze je to stavitel ? Ja toho chalana co mi to napisal vobec osobne nepoznam. Mozno to len objavil a nechel to mat na svojom mene na TF. Inak ked sme pri tom ak to stavitelovi vadi, stale to moze editovat a dat utajene alebo zmazat.
Zobraziť komentár 16.09.2022 - 21:09:35
00
Ja si uz obcas pripdam ako odlud pri tebe… ale nemas pocit ze inym nanucujes co maju robit? Robis to tak aj realne v realnom sukromnom zivote? Vies, nie sme tvoje deturence.

Imho sa vrat k radiacim systemom, plastom a vlozkam, otackam a odstupnovaniu … proste k veciam, ktore je mozne kvantifikovat
Zobraziť komentár 16.09.2022 - 21:15:00
00
vrabc0 nehovorim nic o niceni ilegalneho trailu - chicken lajny predsa nijakym sposobom nenicia trail - kto chce, moze stale jazdit priamo a nemusi nic obchadzat. To, na co sa napr. Smerdo stazoval pri Banskom, bolo vyhladzovanie hlavnej lajny.

..a nie, tahat droty urcite nemozu, pretoze by to bolo vseobecne ohrozenie :facepalm:
Zobraziť komentár 16.09.2022 - 21:17:53
01
Kenai Kamo ty si cisty troll :D posledna odpoved a uz ma nenachytas: ja som cista dusa a keby som sa niekoho spytal, ci trail staval alebo ho tam stretol s hrablami, tak predpokladam, ze to tak je. Samozrejme to tak byt nemusi, ale snazim sa vidiet najprv to pekne.

K chickenlajnam a obchadzkam plati to iste: ak trail stavas, rob si obchadzky, ake chces. Ak nie, jazdi tak, ako bolo postavene a ked ti to je tazke, jazdi nieco ine, kym nenatrenujes. Nie je to ziadna hanba.
Zobraziť komentár 16.09.2022 - 21:26:50
21
Nechcem tu vôbec nejak robiť vlny na kludnom rybníčku ? Ale nieje to jedno? Je tu toho doaleluja ako pre strelcov,tak aj pre menej skúsených. Pokiaľ to niekto nerobí v rezervácii,cez územia kde sa zdržiava akákoľvek zver,ľuďom po chrbtoch a podobne,tak neriešim. Veľa ľudí si pozrie na YouTube video nejakého US/kanadského strelca čo má za domom hometrail a hurá do lesa. Keď som mal 18 a pozrel si Kranked,alebo new world disorders,nebol som iný. Hurá lopatu a do lesa. Tam to ale berú troška inak a nejazdí 300tisic ??? staviteľov po MK. Viete si predstaviť nort shore niekde v slovenskom raji? Aj mne sa páčia videá s poza mláky,ale keďže žijeme na SK,tak rešpektujem (snažím sa) zákony... A neverím,že aj tam príde nejaký miestny freerider do krčmy,dá si tretinkove pivko a vypýta heslo na wifi,aby zverejnil na TF nový trail. Nadávam na neho? Nieeee,cucim na jeho video a slintam. Ešte k obtiažnosti. Nevadí mi nikde pomalší jazdec. To že niekto niečo nedá je predsa celkom dobre,lebo má miesto na progres. Načo jazdiť niečo,kde to nemám problém ísť z prvej. Ale na SK je celkovo dosť móda,dal som čiernu (lyžovanie,MTB a neviem aké odvetvia)... Lenže,nieje dať ako dať. Potom je kopu ťažších trailov na šrot a toho čo sa o to stará musí *****.... Na dopadoch palety (to je v lese ako ružový slon) a aj mne to príde rušivé a nie to poľovníkom,turistom,ochranárom. Kašlite na to,život je krátky riešiť blbosti radšej urobiť servis na bajku
Zobraziť komentár 16.09.2022 - 21:31:46
00
arrow_leftKenai napísal:
Mozno lama otazka ale preco je taky problem s vyjazdenou obchadzkou ? Ved to robi trail zjazdnejsi pre vacsi pocet ludi vacsieho rozsahu schopnosti na roznych bikoch. Ja som za cielene budovanie B lajn tak ako je to na profesionalne postavenych trailoch v bikeprakoch ci kdekolvek inde. To ti vadi vizualne, ci pre to, ze to je rychlejsie a na strava ta niekto predbehne co mozno nevie ani ako ty, ci co ? :?:

Ked si odmyslim zjavny dovod ktorym je zasah do prace druheho, prerabanie trailu tak je jeden z hlavnych dovodov i zmena povodneho charakteru trailu. A ilegal trail ani trail v MK nie je bikeparkovy trail ktoreho cielom je nalakat co najviac ludi na vytiahnutie co najviac penazi z predaja listkov do bikeparku/na lanovku. Niekto to tam zo stavitelov i vysvetluje v tom odkaze co som dal z dolekop.com.
Skusim to vysvetlit na priklade. Predstav si trail postaveny vyslovene na switche a techniku. Switche v strmom terene, 150-170 stupnov kde treba realne hadzat kolesom. Trail postaveny za ucelom jazdit ho hadzanim kolesa.
- Ma tam zmysel obchadzka tych switchov? Nie nema zmysel lebo o tie switche tam ide, preto bol trail postaveny. Ak niekto switche nechce jazdit tak nech ten trail nejazdi.
- Ma zmysel zjednoduchsovat, zosuchavat switche tak aby tam nebolo treba hadzat kolesom? Opat nie nema to zmysel lebo opat sa vytraca ta povodna myslienka toho trailu.
Namiesto switchow si mozes dosadit cokolvek. Skinny prekazky, skalnate zosupy, strme useky, zakruty v strmych usekoch, velke rozbite kamene a korene.
A ano, ani vizualne to nevyzera dobre, casom sa tie obchadzky vyjazdievaju viac, su viditelne viac ako povodna lajna, dokonca sa vyjazdievaju obchadzky obchadzok (napr TBK2 rockgarden) a znizuje sa tym povodna obtiaznost trailu. Potom sa tu ludia cuduju ze je nieco modre ked by to malo byt skor zelene. Ak trail nepoznas casto skoncis prave na obchadzkach a vo vysledku si z trailu sklamany. A nastavaju i vtipne situacie ked sa ti partia ludi uhyna z obchadzky do trailu a presviedca ta ze tam kde sa uhli ziadny trail nevedie, a presviedcaju ta nadalej aj ked povies ze si jeden zo stavacov a ze vies kadial vedie trail. A tvrdia to nadalej aj ked im ukazes znacku na strome pri tej casti co tvrdia ze trail nieje. Moj realny zazitok opat z rockgardenu na TBK2.
Pokial tam nie je postavena obchadzka stavitelmi tak obchadzku nevytvaram ale znasam/tlacim po traily a viem ze na tuto obtiaznost este nemam skill. A bud trail jazdit nebudem alebo sa to budem ucit prejst. A opat tu cakam vyplakavanie nad neexistenciou presne takeho lahkeho trailu aky si predstavujes a my vsetci ostatni to snad uspesne uplne odignorujeme a nebudeme na to uz reagovat.
Zobraziť komentár 16.09.2022 - 21:40:21
24
A kurvanoha to zese je 😂
Zobraziť komentár 16.09.2022 - 22:04:06
30
arrow_leftHosť napísal:
K chickenlajnam a obchadzkam plati to iste: ak trail stavas, rob si obchadzky, ake chces. Ak nie, jazdi tak, ako bolo postavene a ked ti to je tazke, jazdi nieco ine, kym nenatrenujes. Nie je to ziadna hanba.

Vsetky nove traily maju obchadzky. A tie co nemaju, tie ich casom dostanu. Je to uplne prirodzene a normalne. Preco by ludia mali kvoli dvom nedomyslenym skokom bez obchadzok vyskrtnut cely trail? Toto su Male Karpaty, nie bajk park. Traily sa vyjazdia tak, ako to chce vacsina, nie trailbuilderi.
Zobraziť komentár 16.09.2022 - 22:09:57
02
arrow_leftKenai napísal:
;) dakujem za radu najblizsi trail mam 45km daleko a nemozem si bohuzial kazdy den dovolit otocit 100km autom ani na to nemam cas. Cize jazdim ked mozem, to jest tak 1-2x do tyzdna a zvysok casu mam pre vas :-D

No vidis , vska si tam daky vyhrab a bude :D

arrow_leftKenai napísal:
Ano, vsetko je o ludoch, problem je, ze kazdy ma inu predstavu, ako by sa ludia mali chovat. :!:

Nuz, tak ako je servisna prirucka pre bajk / auto, existuje taka aj pre cloveka. Staci precitat a riadit sa nou a neriadit sa tym, ako sa chovaju ini. Ale tak, to asi sam vies.

arrow_leftKenai napísal:
Moj osobny nazor, ak niekto postavi nieco sam pre seba a par vyvolenych je to egocentrik. Jeho prinos pre komunitu ako trailbuildera je nie len ze ziaden, ale este skodi sportu a komunite ako celku.
Samozrejme hrstka jeho kamaratov bude mat dojem, ze skodime my ostatni nezainteresovany v procese ked im nahodou skrizime cestu.

Neviem co presne ta vedie k tomuto postoju, ale nie je to dobry postoj. Ale rozoberat sa mi to nechce :) Ved svet sa nezruti, ak neprejdes kazdy trail . A chodniky sa menia, vytvaraju sa nove, stare zanikaju. To je zivot :) Len posedy zostavaju :D

Inak co sa tyka chicken lajn, tak ako napisal vrabc0. Ak to nevies, tak znes bajk, alebo tam nechod. Takto sa napr. robi s ferratami v Rakusku (a mozno aj inde). Ferata je povedzme Ccko, ale zaciatok je Dcko, aby tam nechodili zbytocne plasaci :D Takto mi zlikvidovali na Cerovke niekolko pasazi, ktore boli zaujimave a onehda som to schvalne nechal. (no lenze strava assholes to brzdilo). Napr. prechod cez 2strom, cez korene, hupacku, atd. Uz si tam ludia vodia male decka, takze co chvila to vyasfaltuju asi :D Ale tak niektore veci sa proste casom zaniesli, vyjazdili, neda sa nic robit.

vrabc0: tie chicken lajny mi znechutili Cerovku :D. S Pajstun trialom mam ja problem, ze zrusili taxis, na ktory som sa dlho chystal :D. Velke plus za to, ze vyrobili paralelku k zltej cez debru. To je parada. Po takych pesiaci nechcu chodit :D Taka pekne debricka je aj pri modrej z Pezinskej dole, ako pokracovanie trailu by to bolo superfajn , spolu s obchadzkou dalsieho kopecka. Tam by som si pohrabal :D Rezervacie mi zilu netrha, ked vidim, co v lesoch robia s LKT, uz napr. len v tom Sv.jursko jazere (aj ked to je len 4ka). Alebo v NP. Akonahle je rezervacia kusok od uzemia, kde je milion ludi (co je pripad Pajstunu uz velmi dlho a bude hur), tak okrem ochrany podneho fondu a kvetiniek to straca zmysel. A tu ochranu nejaky trail nenarusi (ak sa tam nevyrabaju chicken lajny :lol:)

foobar: najlepsie sa jazdi po asfaltke ;) .. tam nech ostanu.
Zobraziť komentár 16.09.2022 - 22:51:10
10
foobar Zabudol som ze toto je Bratislava/Slovensko, tu sa i parkoviska na trave "vyparkuju" tak ako ludia chcu, nie magistrat. Nejake obchadzky kdesi na trailoch nemozu byt potom problem lebo vsak mam pravo tam jazdit aj ked to koli dvom skokom nezvladam. Mimochodom odhadom 95% obchadzok su obchadzky kamenov a rockgardenov, tazsich zakrut (napriklad spominane esicko) a skratky samozrejme. Viem to lebo ich na TBK trailoch raz zacas zapratavam a vsimam si ich i na ostatnych trailoch. Tych 5% su na TBK skoky ktore sa daju prejst/pretlmit, nemaju dieru a napriek tomu sa vedla vyjazdi obchadzka. A ak je to skakaci ilegal trail tak obchadzka skoku nema zmysel, vsakze. Je to potom len sproste zneuzitie postaveneho trailu pre svoju potrebu a schopnosti.
Zobraziť komentár 16.09.2022 - 22:59:24
03
aj na junkyarde su obchadzky ;)

lto tie dva stromy na Cerovke neboli ani narocne, ani zabavne - boli otravne, preto tade nikto nejazdi
Zobraziť komentár 16.09.2022 - 23:23:46
01
Ito
No vidis , vska si tam daky vyhrab a bude :D

Dakujem pobavilo, keby si tu jazdil vedel by si absurditu toho napadu. Ale uz 3 rok nahanam povolenie na mini skilpark a mozno pumptrack. :-D
Ale aj taky sialeny zjazd dole z hradze dlhy 30m s prevysenim 30m tiez moze mat nieco do seba :rofl: Mozno dame branky alebo skok cez priesakovy kanal :D

Nuz, tak ako je servisna prirucka pre bajk / auto, existuje taka aj pre cloveka. Staci precitat a riadit sa nou a neriadit sa tym, ako sa chovaju ini. Ale tak, to asi sam vies.

Aj servisna prirucka pre moju zenu ? :o Prosim daj link, zaplatim cokolvek ak to bude fungovat. :!:

Neviem co presne ta vedie k tomuto postoju, ale nie je to dobry postoj.

Skoda ze to nechces vysvetlit dost ma to zaujima vela veci mi tu bolo objasnenych a verim, ze nie len mne. Neviem ci je cyklistika tak specificka, ale pri ostatnych aktivitach tento moj postoj tiez plati a je vseobecne akceptovany a zakonhom podporeny. Napr rybarcenie. Ak si niekto vybuduje nelegalne nove miesto na rieke a nie len ze o tom nikomu nepovie ale este ti aj kolesa vypusti, ked ta tam najde, to nie je prinos pre komunitu. Ked postavi molo kde ta nepusti a ty preto musis ist chytat inde aj ked si tam mozno predtym roky chodieval to nie je prinos. To je privlastnovanie si spolocneho a je to protizakonne. Preco ked niekto postavi trail v spolocnych lesoch a chce ho uzivat len sam s partiou tak to prinos je ? Alebo inak aky prinos je to pre mna a so mnou pre dalsie tisice bikerov co o tom netusia ?

Rezervacie mi zilu netrha, ked vidim, co v lesoch robia s LKT, uz napr. len v tom Sv.jursko jazere (aj ked to je len 4ka). Alebo v NP. Akonahle je rezervacia kusok od uzemia, kde je milion ludi (co je pripad Pajstunu uz velmi dlho a bude hur), tak okrem ochrany podneho fondu a kvetiniek to straca zmysel. A tu ochranu nejaky trail nenarusi (ak sa tam nevyrabaju chicken lajny :lol:)

Tu sa nezhodneme, to by bolo na dlho ale je to problem z nekonecne vela dovodov. Ten hlavny nie je samotne poskodenie cyklitom ale poskodenie frekventovanym navstevovanim a vytvaranim umelych odvodnovacich kanalov = trailov. LKT je jedna vec, s tym sa tazko bojuje lebo mame na <> legislativu, ale to nie je argument na ignor 5. stupna. Hold fotky bikerov v 5 stupni sportu povolovaciemu konaniu na nove traily na SOP nepomahaju. A tak ako ty operujes LKT tak bude tramp operovat bikerom co tam valil po traili. Podla mna obmedzovat jazdu na MTB v hospodarskom lese s 2. stupnom ochrany je padnute na hlavu, ale trepat sa na biku do 3-5 stupna, je este viac. A pustis niekoho volne jazdit do 2 stupna ked zjavne permanentne deklaruje ze nerespektuje ani 5 stupen ? Asi tazko zakazes mu preventivne vstup aj do tej dvojky. To asi nechceme, ze ?
Zobraziť komentár 17.09.2022 - 00:01:45
00
Ako tak citam toto vlakno a aj dalsie na danu temu, tiez nejake zahranicne zacinam mat pocit, ze lto, vrabc0 a dalsi maju bohuzial pravdu. Ja som vychovany tak, ze o dobre sa treba podelit. Nemam pohlad na svet nikomu nepovedz o nicom lebo ta o to pripravi. To je survival mod, ovladam, nerad tym zijem, ucim to. Asi budem ale musiet akcepovat realitu. Prilis vela ludi ma na to iny nazor, tak asi prehodnotim svoj. Bohuzial je to pre mna dalsie sklamanie. Bikerska komunita je teda zase len na papaiery a propagacnych videach. V skutocnosti je to zasa kdo z koho a o tom, kto si uchmatne viac zo spolocneho kolaca pre seba. A mne sa pritom ta idea vzajomnej pomoci a kolegiality tak pacila. :(

Idem spat, zajtra idem bikovat a asi nikoho ani nepozdravim nech sa nahodou na nieco neopyta a dam si maskacovy dres nech nikto nezbada kade jazdim, aby som neprezradil nejaky ilegal. Vdaka bohu ze mam simono tichy orech :whew:

Naposledy upravil Kenai dňa 17.09.2022 - 01:03:35, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 17.09.2022 - 00:56:57
01
Ten zjazd nema 30 vyskovych, nevymyslaj 😁
Neviem ci na nom nemam aj KOM ze 6x hore dole 😄 ja som ho nevymyslel
Zobraziť komentár 17.09.2022 - 01:01:20
10
keyboard_arrow_up