tak sa mylia sportovy lekari v najvacsom sportovom klube na svk. U nas sa robi tak cca 250 vysetreni do roka. takze asi vedia co robia. ale vies co? nechajme to uz tak. ja mam svoju pravdu, ty mas svoju pravdu, jazdime co to da a uzivajme si to :)
20.05.2007 - 22:06:38
00
to dotm

Je mi luto ze sa tu navazas do ludi ktory sa pytaju na nazory inych.
Naozaj si ma prvou vetou pobavil (precital si si novy termin ktoremu nerozumies...:)Ty chlape nemas chybu.Skoda ze s tebou nemozem pokecat osobne..
20.05.2007 - 23:21:41
00
zda sa mi, ze toho napisal viac, ale niekto to vymazal, zachvilu to asi zamknu
dobre tonito, hlboko sa ti ospravedlnujem, ze som urazil tvoje ego,
tak podel sa s nami, ako ty trenujes intervaly alebo popis sposob, ako priblizne sa to robi, ked uz sa tak navazam a vela citam v googli... :-)
radi sa nechame poucit a nieco si z toho mozno zobrat, ked zjavne s tym takmer nikto nema skusenosti
inak, kludnes a mozme porozpravat a vysvetlimi ti aj laktatovu krivku..vyjadruje zavislost koncentracie laktatu od intenzity zatazenia(ktora je vyjadrena rychlostou pohybu, pretoze TF nie je presna), cim je sportovec trenovanejsi, tym viac sa krivka posuva doprava, cize pri rovnakej koncentracii laktatu, dokaze vykonavat pohyb vacsou intenzitou(rychlejsie), ale samozrejme nejde to donekonecna
21.05.2007 - 10:07:53
00
Da sa komunikovat aj na urovni a urcite si z toho viac ludi nieco odnesie...

Laktatova krivka sa pouziva na stanovenie aerobneho a anaerobneho prahu vytrvalosti a silovych schopnosti organizmu.Vysetruje sa z krvy kde sa odoberaju vzorky pocas 4-8 stupnovej zatazi kde kazda trva cca 3-4minut.Po kazdom zatazeni sa vyhodnocuje kyselina mliecna a po vsetkych meraniach sa vypracuje laktatova krivka ktora nam stanovy kde ma dotycny aerobny a anaerobny prah.
S tymito hodnotami je trening efektivnejsi.

Aj ked si vacsina z nas meria tepy pri vykone neda sa jednoznacne zistit kedy sa dostaneme nad anaerobny prah a preto je ten test velmi dobry len je ho tazko na slovensku urobit.Tusim sa robi len v Blave.
Kazdy ale moze na sebe spozorovat kedy śa dostava nad ANP.Je to predovsetkym zrychlene dychanie.

Pytas sa ako trenujem ja?.....jazdim intervali do kopca 5 minutove 4x.
Kazdy tyzden navysujem dlzku intervalov.Kadencia 50 otacok/min.Tepy 165-170.Silova jazda v sedle.
Po mesiaci samozrejme kadenciu zvysit, jazdit lahsie prevody a vyssie tepy.
Priprava zalezi od toho na ake zavody sa pripravujes a pod., pretoze sila rychlo pride ale ju mozes aj rychlo stratit ak to prepalis.
21.05.2007 - 10:49:18
00
dobre, teraz sa spytam, trenujes na preteky alebo ta to takto bavi?
dasia otazka, si si isty, ze si v anaerobnom pasme?
ja mam napriklad zrychlene dychanie uz pri TF 90
preco si predtym spominal laktatovy prah a teraz uz nie?
preco si tvrdil, ze na rovine sa to neda?
a dalej, ako sam vidis, tuto diskusiu precitalo vela ludi, ale nikto nepopisal svoj trening, asi to nikto takto nerobi, mam ta povazovat za pretekara na volnej nohe? myslis, ze ked budes jazdit v clenitom terene, tak sa zlepsovat nebudes?
nechcem rypat, len ma to zaujima,vies, ked mna obvinujes, ze iba citam v googli, to iste mozem povedat aj ja, nemyslis?
21.05.2007 - 11:07:26
00
Podľa mňa, bez stanovenia prahov tu toho veľa nenariešime. Myslím, Tonito, že kadencia 50ot/min. je veľmi nízka. Tiež som tak jazdil a nebolo to dobre. Celý minulý rok som podriadil schopnosti zvýšiť kadenciu a zlepšiť techniku "guľatého" šľapania. Mám natrénované málo, takže výsledky nie sú horibilné, ale vyššie popísané sa mi osvedčilo viac. Podľa mňa by bolo rozumné načerpať vedomosti z už spomínaných stránok. Tam ťa vyvedú z omylu aj čo sa týka intenzity, objemov, aj čo sa týka univerzálnosti výpočtu. Niekto je v totálnom laktáte pri 130 tepoch a niekto má pri 175-tich rezervy. Ťažko zovšeobecníš. Treba si uvedomiť, že MUDr. Vojtechovský, čo vedie poradňu, je lekár, aj pretekár. Píše "polopatisticky", takže je tomu aj rozumieť. Ale doporučujem prečítať si tú poradňu celú. Hlavne tú na KPO.
Myslím, že ak chceš trénovať naozaj "vedecky", tak sa bez odbornej pomoci nezaobídeš.
21.05.2007 - 11:49:25
01
Dobre ak ta to urazilo tak prepac.
Pri 90 tepoch nemozes byt predsa v anaerobnom pasme.
Laktatova krivka ti prave ukaze kedy sa dostavis do akeho prahu.
Mal som na mysli kedy nastava najvacsie zakyslenie organizmu.
Netvrdil som ze na rovine to nejde!
Nebudem to dalej rozoberat.
21.05.2007 - 12:02:26
00
keyboard_arrow_up