Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Ak by cyklistika nebolela tak ver JOKO ze kazdy je cyklista.

Niečo o cyklistike viem (nie o cykloturistike alebo o poskakovaní na bicykli) a už som na tomto fóre niekoľkokrát písal, že cyklistika je v prvom rade o bolesti.
Ale nepísal som, že to máš najazdiť za rok... Aj za niekoľko rokov. A ani som nenapísal, že že musíš jazdiť stále v aeróbnom pásme a nemôžeš občas skúsiť aj niečo iné - silu alebo rýchlosť, lebo na to asi nemá nikto morálku a jazdenie si treba spestriť. Ale väčšina, skoro všetko jazdenie, by malo byť v aeróbnom pásme. Lenže ísť 10-20 minút do kopca na maximálku bez základnej vytrvalosti, to si koleduješ nie o postrčenie vo výkonnosti dopredu, ale o riadny krok späť.
Zobraziť komentár 18.05.2007 - 21:55:34
00
...Lenže ísť 10-20 minút do kopca na maximálku bez základnej vytrvalosti, to si koleduješ nie o postrčenie vo výkonnosti dopredu, ale o riadny krok späť.

to fakt sa mozes este zhorsit ked nemas riadnu kondicku a makas do kopcov? :shock:
Zobraziť komentár 18.05.2007 - 23:28:41
00
Zalezi ako velmi makas, v akych tepovych pasmach. Ak nie je srdce a krvny obeh privyknuty na dlhodobu zataz, urcite mu to neprospeje. Aj ked toto nie je poznatok ohladom kratkodobeho zvysovania (znizovania) vykonnosti.
Zobraziť komentár 19.05.2007 - 09:22:33
00
Dakujem za odpovede.

to dotm
dakujem ti za vysvetlenie co je to laktatova krivka, bez urazky.
vsetci vieme o com je rec.
Ja som sa nepytal na zakladnu vytrvalost tak to prosim nemusis rozoberat.Ale aj tak vdaka za odpoved.Sice si nenapisal ci trenujes nejake intervali a ci sa snazis zvysit laktatovy prah ale nevadi.
Prajem vela bezpecnych km.
Zobraziť komentár 19.05.2007 - 11:19:13
00
mily tonito, zase si si zrejme precital nejaky novy termin, ktoremu tktiez nerozumies, takze pekne poporiadku
cyklistika je aerobny sport, to znamena, ze aerobna vytrvalost priamo limituje vykon, pri takejto vytrvalsoti sa energia ziskava prevazne za pristupu kyslika, ak ches mat aerobny vykon na nejakej urovni, musis splnit dve veci: aerobny vykon, ktory je charkterizovany viacerymi funkciami (dychanie, kapacita stdca, krvneho obehu...) a ukazovatelom je maximalna spotreba kyslika, cize VO2max musis mat na urcitej urovni (VO2max u cyklistov je okolo 75-85 ml.min-1kg-1, tato hodnota zavisi od vela faktorov a da sa menit v rozmedzi 20-30%, cize nie kazdy sa narodi ako vytrvalec, aj ked bude ako trenovat) , druhym predpokladom je aerobna kapacita, cize cize schopnost vyuzit co najvacsiu cast tejto spotreby kyslika co najdlhsie a vyjadruje sa v % VO2max, cize ako dlho dokazes pracovat pri trebars 100% VO2max (trenovani vytrvalci to dokazu po dobu 15-20 min, ale je to individualne a zavisi to aj od trenovanosti), cize, ak maju dvaja vytrvalci (cyklisti) rovnaku uroven VO2max, lepsi bude ten, ktori dokaze dlhsie pracovat na co najvyssom percentualnom podiele VO2max, cize ma vacsiu schopnost vyuzit VO2max
cize logicky, ak chceme nieco treningom zvysovat, tak su to predovsetkym spomenute dve veci
to, co ty spominas, ze je laktatovy prah, je v skutocnosti aerobny prah, to je zona, kde sa energia ziskava uz aj anaerobnym sposobom, zvysi sa hladina laktatu (rozhodujuceho faktora unavy),ale jeho tvorba a odstranovanie je este v rovnovahe a dalsi je anaerobny prah, kde uz dochadza k naruseniu tejto rovnovahy (je to pri koncentracii 4 mmol.l-1) u trenovanych je podiel VO2max pri ANP asi 80-90% a TF je okolo 170-180p.min-1
a teraz k praxi: zvysovanie urovne vytrvalosti sa robi viacerymi metodami,
mozes to robit neprerusovane, cize jednoducho jazdou na bicykli pri urcitej TF, ako povedal joko (aj vtedy sa ti hranica ANP posuva), avsak ucinnejsi a ovela narocnejsi sposob je trening na urovni ANP, cize cca 80-90% VO2max pripadne 170-180p.min-1, kedze sa tu uz tvori laktat, vyzaduje si to aj dostatocny oddych a je to narocne, samozrejme musis mat istu uroven tych veci, co som uz spominal, lebo to lahko jednoducho nerozchodis a viac si ublizis ako pomozes
ked sa na to logicky pozries, tak jazda v clenitom terene (hore kopcom, potom dole kopcom, na rovine a zase hore a dole a znova) je istym sposobom takyto trening, len musis pritom dosahovat istu hranicu TF, cize, ak takto bicyklujes, tak to vlastne aj robis(pokial do kopca slapes), da sa to aj na rovine, aj na ceste, ak to vsak chces robit riadene s meraniami a diagnostikou a presnymi intervalmi, tak sa naozaj s niekym spoj, s niekym, kto sa tym zaobera, ale ak nechces byt pretekar, tak je to zbytocne, kludne bicykluj v kopcoch a kup si pulzmeter a sleduj si TF a obcas si zajazdi aj na rovine
nechcel som pisat litanie, ale zial neda sa to, ked tu chlapec splieta a poriadne ani nevie co, ak
Zobraziť komentár 19.05.2007 - 13:42:01
00
1ak ches mat aerobny vykon na nejakej urovni, musis splnit dve veci:.... a ukazovatelom je maximalna spotreba kyslika, cize VO2max musis mat na urcitej urovni (VO2max u cyklistov je okolo 75-85 ml.min-1kg-1, tato hodnota zavisi od vela faktorov a da sa menit v rozmedzi 20-30%,

2 .... a vyjadruje sa v % VO2max, cize ako dlho dokazes pracovat pri trebars 100% VO2max (trenovani vytrvalci to dokazu po dobu 15-20 min, ale je to individualne a zavisi to aj od trenovanosti),

Toto ma zaujalo. Velmi do toho nevidim, ale tu si ma trochu poplietol. Zacal si pisat o anaerobnom vykone a v tomto pasme spominas VO2max. Akej hodnote vykonu je priradena tato velicina? Je nezavisla od tepu (pasma) v ktorom sa nachadzam alebo je urcena pri danej hodnote tepu (extrapolaciou by to mohol byt aj maximalny)?
Ak aj druhe citovane plati pre anaerobne pasmo, potom sa mi uvedeny casovy udaj zda dost nizky, casovkari, drahari dokazu ist ovela dlhsie aj v anaerobnom pasme.
Na zaciatku si uviedol, ze cyklistika je aerobny sport, mas recht, len prave tie 2 discipliny co som uviedol su tiez cyklisticke a nie su ani tak velmi aerobnym sportom.
Diky za odpoved.
Zobraziť komentár 19.05.2007 - 17:51:47
00
VO2max je hodnota daná od pána boha. A kto neverí v boha, tak ten ju dostal najmä zásluhou genetiky. Vytrvalostným tréningom sa dá táto hodnota zlepšiť tak o 10 - 20%. Kto má túto hodnotu vysokú, ten má daný talent na vytrvalostné športy, ak ju má niekto nízku (napr. ja), z toho Armstrong nebude.
Okrem toho, VO2max sa zisťuje komplikovane, najjednoduchšie v labáku na ergometri. Pulz sa zisťuje relatívne jednoducho (pulzák na ruke alebo riadidlách), hodnota laktátu sa dá zistiť kdekoľvek a kedykoľvek z kvapky krvi prenosným prístrojom.
Takže nekomplikujme si život niečím, čo si dáme možno zistiť raz za život, v lepšom prípade raz-dva krát ročne.
Zobraziť komentár 19.05.2007 - 20:29:15
00
VO2max je hodnota daná od pána boha. A kto neverí v boha, tak ten ju dostal najmä zásluhou genetiky. Vytrvalostným tréningom sa dá táto hodnota zlepšiť tak o 10 - 20%. Kto má túto hodnotu vysokú, ten má daný talent na vytrvalostné športy, ak ju má niekto nízku (napr. ja), z toho Armstrong nebude.
Okrem toho, VO2max sa zisťuje komplikovane, najjednoduchšie v labáku na ergometri. Pulz sa zisťuje relatívne jednoducho (pulzák na ruke alebo riadidlách), hodnota laktátu sa dá zistiť kdekoľvek a kedykoľvek z kvapky krvi prenosným prístrojom.
Takže nekomplikujme si život niečím, čo si dáme možno zistiť raz za život, v lepšom prípade raz-dva krát ročne.

everything is possible-Armstrong vybicykloval rakovinu :wink:
Zobraziť komentár 19.05.2007 - 21:54:42
00

to JoKo: tak trosku kecas... zacal som sa vytrvalosti venovat len minuly rok. Pred tym som sa profesionalne venoval sportu ktory je cisto staticky. moje VO2max stuplo za rok z 47,7 na 59,8. To je trochu viac ako 20% a to som nijako systematicky netrenoval. Chystam sa do toho poriadne opriet az teraz. Mam moznost si dat spiro spravit prakticky kedykolvek, ale pre ludi ako sme my to uplne staci raz do roka.
Zobraziť komentár 19.05.2007 - 23:39:27
00
to giro,
myslim, ze som tam spominal aerobny vykon, ak je tam niekde spomenuty anaerobny vykon, tak to urcite neplati, v kazdom pripade tam ma byt aerobny vykon,
co sa tyka VO2max, teda maximalnej spotreby kyslika, zodpoveda to maximalnej TF presne ako hovoris, tieto veci suvisia a spolupodielaju sa na urovni VO2max, ANP zodpoveda zhruba 90% TF
co sa tyka bodu 2, tak je pravda, ze tieto dve discipliny su mozno specificke, tie udaje mam z odbornej literatury, vsetko je to individualne a zabudol som tam uviest este jeden udaj a to, ze trenovani sportovci dokazu ist na hranici ANP priblizne 40-60 minut, ale v niektorych literaturach sa udava aj viac, co moze byt spominany pripad casovkarov a draharov (nie sprinterov), tych 15-20 min plati pri 100% VO2max (inak tie individualne casovky aj trvaju okolo hodiny)
ale aj tu moze vplyvat viac cinitelov, napriklad moralno volove vlastnosti, cize nieco ako "ochota" znasat bolest, motivacia, dalej do toho vstupuje aj chemia (napr. doping) mozno aj posunuty prah bolesti a zabudol som na to, ze oni si energiu doplnaju, sacharidmi, ktore su zdroj energie v anaerobnom pasme
tyka sa to nielen casovky, ale aj dojazdy etap (napr. alpskych), ale to su len useky v celku

Naposledy upravil dotm dňa 20.05.2007 - 01:04:29, celkovo upravené 2 krát.

Zobraziť komentár 19.05.2007 - 23:42:21
00
to mirec, joko nekeca, neber tie cisla striktne, vsetko je individualne, inak ja som spominal 20-30%, takze v tom pasme by si este mohol byt
:-) predpokladam, ze ti spiroergometriu robili odborne
inak suhlas s jokom pokial niekto nie je profesional, netreba si veci komplikovat, treba si vychutnat, co mame radi a ak sa niekto chce tomu venovat profesionalne, mal by s profesionalmi a skusenymi aj spolupracovat
Zobraziť komentár 19.05.2007 - 23:53:22
00
tomu ver ze mi spiro robili "odborne". podla mojho nazoru sa odbornejsie ani neda... :) a prosim ta netvrd mi ze uz teraz som takmer na mojej maximalnej hranici VO2max. :shock:
Zobraziť komentár 19.05.2007 - 23:57:09
00
co znamenaju tie uvodzovky? :-)
to nikto netvrdi, na to nie su tabulky, su to len priemerne hodnoty (jeden sa zlepsil o 40% a dalsi o 10% a spolu je to priemer 25), inak priemer beznej populacie je okolo 45, takze uz aj tu sa vymykas :-)
fakt neber to striktne, vsetko je to individualne a aky staticky sport si robil?
Zobraziť komentár 20.05.2007 - 00:05:28
00
robil som sportovu strelbu. teraz uz len bike a beh... 14 rokov stacilo...
Zobraziť komentár 20.05.2007 - 00:36:02
00
Niekedy sadneš na kolo a trháš reťaz - nemáš problém zrýchliť, do kopcov letíš... A niekedy máš problém pretočiť, nejdeš na maximum a nejde pridať.
A obdobne to môže byť aj na ergometri...
Ale ak si myslíš, že nie je problém zdvihnúť maximálnu spotrebu kyslíka, tak so mnou neuspeješ. Musiš sa obrátiť na doktorov medicíny zameraných na športové lekárstvo a tých presvedčiť o nesprávnosti ich teórií a výskumov.
A ešte k tomu ergometru. Napriek tomu, že je to sofistikovaná mašina, určite pri jednom testovaní neukáže presné výsledky. Príklad na mne - bol som sa dať testovať v lete a bolo mi dosť nepríjemné sedieť v zatvorenej miestnosti, šliapať do pedálov a potiť sa bez ofukovania vetrom. Keby to bolo v zime, pocity by boli lepšie, lebo občas si zajazdím na valcoch. Musel som ísť v teniskách, lebo mi nedovolili prehodiť pedále a ísť v tretrách. Veľmi mi vadil štipec na nose a trúbeľka v hube. Možno bolo výhodou, že týždeň predtým som nejazdil, takže som bol orazený, ale určite nevýhodou bolo, že na poslednom výjazde som si ustlal a bol odraný ako koza rohatá.
O mesiac neskôr by boli výsledky určite iné...
Zobraziť komentár 20.05.2007 - 21:59:10
00
keyboard_arrow_up