Cavte bajkeri. Zalozil som toto vlakno, aby som zistil, ako su na tom ostatny s TF a ci ta moja je normalna.
Jazdim na MTB od juna tohto roku, mam najazdenych iba nieco vyse 1500km, snazim sa tri krat do tyzdna v priemere tri hodiny odjazdit (teraz na jesen menej), ale k veci:
Moj tep v klude ma hodnotu od 45 do 50, maximum podla sporttesera 195, ale vacsinou sa snazim nad 185 nechodit. Priemernu TF mi vypocita 145-150 po kazdom vyjazde. Vaha 100kg, vek 26.
Myslite, ze su to normalne hodnoty? Najmä ten pulz v pokoji sa mj zda az prilis nizky, kedze niesom top sportovec.
Aké hodnoty TF mate vy?
Dakujem za odpovede.
tym ze je TF taky nepresny a velmi vela faktormi ovplyvneny udaj tak to nema ani nejaky monitorovaci vyznam. ak ides jeden den 300w 20minut s priemernou TF 150 a za mesiac to das pri priemere TF 148 tak je to sice mensie cislo ale nijako to tvoj pristup k treningu neovplyvni takze je to zbytocne cislo.
ako vidite tak HR (TF) ma dost pozvolnu odozvu a polovicu intervalu sa dostavam na nejaku uroven HR
v poslednom intervale som isiel dokonca priemerne najnizssi vykon pricom HR som mal priemerne o 8 BPM vyssiu ako v prvom intervale.
a teraz si zastancovia TF treningu predstavte ako by ten trening vyzeral keby som sa riadil podla TF. pre info moj LT je pri 152 BPM a dnes som to mal namerane cez 156 a normalne som pri tom stihal este rozpravat takze podla TF som bol uz davno niekde v anaerobnej zone zatial co podla RPE (pocitu) aj podla Power metra to bolo ok.
kto nevyskusa neuveri
ok ok este jeden a fakt posledny - a ano toto je diskusia typu bezdusaky vs plaste / 26 vs 27,5 vs 29 / kotuce vs vcka / full vs HT / camel vs flaska / paleo vs vegan vs zdravy rozum.
studuj studuj a zistis preco - a nie nebolo to oneskorenim HR. zrovna ten 5ty interval je dovod preco pouzivat HR (najma ak nie si profik a mas rodinu/pracu) - v takmer vsetkych pripadoch ktore si popisal aky je HR zly mas v tomto 5tom intervali vysvetlenie preco sa mylis.
jedine co ti uznam je ze HR je oneskorene. toto vsak vadi iba pri non-HIITe - a ak jazdis a trenujes viac ako 2 tyzdne tak svoju realnu HR poznas s presnostou na 5 pulzov (okolo prahov este presnejsie) z toho ako sa citis takze zhruba 30s oneskorenie ktore ti HR ukazuje pri non-HIITe tymto s prehladom eliminujes.
Watty su skvele ukazovatko ale samostatne mozu byt este zavadzajucejsie ako oneskoreny HR najma ked nejazdis v dokonalych podmienkach...
druhy edit - napoveda
co je potrebne si uvedomit je ze zataz ktoru telo pri treningu/zavode znasa nie su len watty z wattmetru...
zrazu si treba uvedomit ze to nie je len o jednej veci? ved to som ti tu ukazal ze ma na TF vplyv dalsich X veci.
co by som mal podla teba v tom poslednom intervale ist ako? tak aby mi nestupal HR na nejaku hranicu? vysledok by bol ze by som trenoval len potial pokial vladzem so srdcom. aj to je pristup k treningu ale ja si myslim ze neefektivny lebo potrebujem trenovat aj nohy
to si zrovna mozes merat vykon podla TF
vykon=sila*draha*cas takze meranie akcelerometrom je blbost aj keby bol hocijaky citlivy. ved to chce merat rychlost vetra cez ten predny prieduch tak ked budes mat bocny tak ti namera nulu
Tu nie je o čom diskutovať, je to úplne jasné... Batôžkári camel, cyklisti bidon!
ako vidite tak HR (TF) ma dost pozvolnu odozvu a polovicu intervalu sa dostavam na nejaku uroven HR
v poslednom intervale som isiel dokonca priemerne najnizssi vykon pricom HR som mal priemerne o 8 BPM vyssiu ako v prvom intervale.
a teraz si zastancovia TF treningu predstavte ako by ten trening vyzeral keby som sa riadil podla TF. pre info moj LT je pri 152 BPM a dnes som to mal namerane cez 156 a normalne som pri tom stihal este rozpravat takze podla TF som bol uz davno niekde v anaerobnej zone zatial co podla RPE (pocitu) aj podla Power metra to bolo ok.
kto nevyskusa neuveri
V poslednom intervale si mal preto vyššiu srdcovú frekvenciu aj pri nižšom výkone, pretože telo už bolo viac vyčerpané, ako pri prvom intervale, taktiež si mal aj hustejšiu krv, keďže si počas tréningu stratil potením vodu, ďalej viac kyseliny mliečnej a preto srdce pri rovnakej, resp. nižšej záťaži bolo nútené pumpovať rýchlejšie. Práve preto sa treba riadiť podľa srdcovej frekvencie- to ti dá najskôr vedieť, že buď zvoľni, pridaj, atď.
Niekedy treba šľapať aj tú základnú vytrvalosť a práve teraz je na to vhodné obdobie. Hlavne od nej sa odvíja celková výkonnosť a pokrok. Keď nemáš dobrý základ, nebudeš mať dobrú ani intenzitu. Iné procesy sa udejú v tele pri tréningu základnej vytrvalosti, iné pri tempovej vytrvalosti a iné zase pri vytrvalosti v rýchlosti. Tak ako motor sa musí zabehnúť, aby si mohol dupať na podlahu, tak je to aj s ľudským telom, len človek musí zabehávať každý rok
"Intervaly" je jedna z metód rozvoja tempovej vytrvalosti, vytvralosti v rýchlosti a maximálnej rýchlosti. Ide len o to pri akej srdcovej frekvencii robíš tieto intervaly (% z tvojej maximálnej SF).
Napríklad môj včerajší 2 a pol hodinový tréning na trenažéri, pričom trénujem rozvoj základnej vytrvalosti, ale to zas nerobím intervaly, ale fartlek (niekoľkonásobné zvyšovanie a znižovanie srdcovej krekvencie), aj keď dá sa povedať, že istým spôsobom sú to tiež intervaly.