Kristina: vdaka za info .. moje spekulacie o tom, ako rozvrhnem prevody , su momentalne kompletne zastarale od momentu testu elipsoidu .. stacilo by mi 2x9 , ale 36z robi Shimano bez pavuka, co je problem. Mozno ale s 24T elipsoidom zistim, ze staci co mam
vcera som za tmaxom a brudyxom nevladal mozno aj preto, lebo obaja maju ovalne prevodniky dal by som si ich aj ja, ale na jednoprevodnik bohuzial nechcem prejst, chcem zostat na dvojprevodniku.
ovalna dvojplacka sa robi .. este sa da kupit na ebay DOVAL dvojplacka 36/22 alebo 38/24 za 30$ + 10$ postovne
Absolvoval som par dalsich vyjazdov na ovale .. tak par postrehov (placku mam ale otocenu inak ako je to momentalne IN .. skor sa podoba na biopace, fotku moznu dodam)
- trva (este stale) cca 20-30 minut zo zaciatku nez si zvyknem, do toho casu je to slapanie pre mna divne, potom to nevnimam a zacina to ist
- je velmi citelne znizenie mrtveho uhlu, napr. pozorovatelne pri jazde zo stoja vo velmi strmom vyslape, kedy je kadencia minimalna, pri beznom jazdeni mam trosku pocit, ze ma nieco pohana
- zda sa, ze mi to dvihlo priemerku o cca 10-15%, ale cena za to je minimalne 30% vacsi vydaj energie (uvadza sa cca 2 mesiace na navyknutie, co zodpoveda tomu, ze sa pouzivaju dalsie svaly)
- aktivuju sa naviac nejake dalsie svaly, mam pocit, ze smerom , ktory sa pouziva pri jazde postojacky, prepnutie na klasiku ma odpocinkovy charakter
- citelne to trenuje svaly/slachy okolo kolien do vacsej sily
- po cca 5 hodinach ma zacalo boliet moje stare zranenie na vnutornej strane kolena .. sice pouzivam momentalne nie velmi ergonomicke zimne tretry, ale nepaci sa mi to
- zda sa, ze nasledny prechod na klasicku pilu ma dobry vykonnostny efekt
- zatial sa mi to javi tak, ze ked nic ine, na treningove ucely vyborna vec (aj to tak popisuju v nejakom clanku)
Momentalne jazdim kombinaciu narrow-wide oval 34z + klasicka 24z pila + premykac + retaz na 8p +9s 11-34z kazeta.. radenie smerom hore bez problemov (okrem radenia v zabere), smerom dole musi byt mala sila na kluku a rychlejsie otacky, inak je to trochu problemove, ale pre nenarocnych pouzitelne. V pripade, ze by som si dodal 3 dalsie lahke prevody (cca 38-42-48, bude mi uz asi stacit jednopila (kedze tu 34z pouzivam v celom rozsahu kazety a vyhovuju rozostupy).
Ja som zatiaľ na ovále absolvoval len 235 km v pomalom tempe (žiadne porovnanie o zvýšení rýchlosti nemám). Tak doplním Ľuba, aby bolo vidno, že pocity sú individuálne. Jo a radšej dodám, že predtým som 5 týždňov nejazdil na biku kvôli chorobe. Mám 32-zubový Absolute Black a 10-42 kazetu.
- "čudný pocit" z iného pohybu som mal len prvých pár desiatok metrov na prvom výjazde, kým som vyšiel z dvora
- citeľné zníženie mŕtveho uhlu potvrdzujem, dosť to pomáha najmä v prípadoch, keď treba jemnejšie dávkovať otáčky zadného kolesa (klzký povrch, sypký povrch a pod.) a pri nízkej kadencii v strmých kopcoch ide kľukami ľahšie pretočiť
- po 3. výjazde ma dosť rozbolelo pravé koleno z vonkajšej strany, až som chodil cez bolesť, no môže to súvisieť aj s tým 5-týždňovým nič nerobením a nájazdom počas 4 dní
- celkovo je záber plynulejší
PS: Jezus, nestálo by za to, keby si vytvoril tému o oválnych prevodníkoch a presunul tam tieto drísty?
No už som po nich poškuloval ale tie kolena to asi rozhodli . Nepotrebujem bolesť na vyše a ešte aj moje operované to by asi nerobilo dobrotu. Tak vyskušať ano ale čo s tým potom.?
co tu citam, tak ovalne prevodniky suvisia s bolestami kolien ( 3 pripady tu na fore)
priamo kolena zatial nie, to moje zranenie nie je koleno, ale natrhnuta/roztrhnuta slacha (alebo sval) na vnutornej strane kolena + s lavou nohou mam celkovo problem, kvoli tomu mam problem s tretrami, ktory som zatial ako tak poriesil BG specialized vlozkou, ale na Shimano je to aj tak malo Minule co ma boleli kolena, tak pricina bola zasuvanie sedlovky na inom bajku ... 1.5mm dole a zahul na kolena. Odkedy sa mi zlomil Sugar, na ziadnom bajku nedokazem nastavit tak 100% posed ako kedysi .. kazdopadne celkom isto je to vacsi zahul na kolenne zhyby a zrejme podstatne citlivejsie na zle(nevhodne) nastaveny posed.
edit: rozmyslam ale, ak by som presiel rovno na ovalne kolesa, mozno by som mohol rozmyslat o tom, ze budem stihat tmaxovi a inym x-om
Lubo pride mi divne, ze u bikera s rokmi skusenosti ako to tu preferujes nezistis v momente, ze mas nizko posed. Nerypem, fakt mi to pride divne...mne zla vyska posedu ,,udrie do oci" v momente, ked sadnem na cudzi bike, alebo na moj po tom, co na nom sedel starsi syn...
Ty dokazes okamzite zistit, ze posed je o 1mm posunuty smerom dole ? Nie 1cm, ale 1mm!! ... slovom jeden milimeter Ak si schopny to urcit po chvilkovom pojazde, tak klobuk dole clovece. Ja som taketo nuance zistoval na maratonoch a pojazdoch typu 20km po asfalte hore na Tremalzo. Zo skusenosti akurat viem, ze mi to rozhasi ina tretra, ina vlozka, alebo druhe gate. A uz ma to nebavi. Fakt nie. Pri dalsom servise bajku pouzijem lak na vlasy na tu svinsku sedlovku, co nema deklarovanych 27.2 ale 27.1
Aby bolo jasne .. pouzivam dva setupy .. malozdvihovy XC bajk, na asfalt/lahky teren, ktory by mal byt maximalizovany na vykon (v reale sa to kruti ako plastelina) a teda tomu prisposobeny posed. A potom AM (zamerne nepisem EN) bajk, kde na tom az tak nezalezi, 1mm hore -dole nehra rolu, aj tak casto tlacim . Rozdiel v priemerke v lahkom terene je medzi tymito bajkami znacny, to mi ver A ked mas prejst 100km po asfalte .. tak je sakra citit aj ten 1mm.
A co sa tyka skusenosti .. heh .. skusenost uci, ze clovek sa uci neustale A co funguje u jedneho cloveka, nemusi fungovat rovnako u druheho. Ak mas pocit, ze to pisem preto, ze zo seba chcem robit neviem co, tak pardon. Doslo potom k nejakej systemovej chybe
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
daj vediet, ak nieco vymyslis ...
Ívn for trojplacka:
http://rotorbike.com/products/mtb/qx3_51
ovalna dvojplacka sa robi .. este sa da kupit na ebay DOVAL dvojplacka 36/22 alebo 38/24 za 30$ + 10$ postovne
- trva (este stale) cca 20-30 minut zo zaciatku nez si zvyknem, do toho casu je to slapanie pre mna divne, potom to nevnimam a zacina to ist
- je velmi citelne znizenie mrtveho uhlu, napr. pozorovatelne pri jazde zo stoja vo velmi strmom vyslape, kedy je kadencia minimalna, pri beznom jazdeni mam trosku pocit, ze ma nieco pohana
- zda sa, ze mi to dvihlo priemerku o cca 10-15%, ale cena za to je minimalne 30% vacsi vydaj energie
- aktivuju sa naviac nejake dalsie svaly, mam pocit, ze smerom , ktory sa pouziva pri jazde postojacky, prepnutie na klasiku ma odpocinkovy charakter
- citelne to trenuje svaly/slachy okolo kolien do vacsej sily
- po cca 5 hodinach ma zacalo boliet moje stare zranenie na vnutornej strane kolena .. sice pouzivam momentalne nie velmi ergonomicke zimne tretry, ale nepaci sa mi to
- zda sa, ze nasledny prechod na klasicku pilu ma dobry vykonnostny efekt
- zatial sa mi to javi tak, ze ked nic ine, na treningove ucely vyborna vec (aj to tak popisuju v nejakom clanku)
Momentalne jazdim kombinaciu narrow-wide oval 34z + klasicka 24z pila + premykac + retaz na 8p +9s 11-34z kazeta.. radenie smerom hore bez problemov (okrem radenia v zabere), smerom dole musi byt mala sila na kluku a rychlejsie otacky, inak je to trochu problemove, ale pre nenarocnych pouzitelne. V pripade, ze by som si dodal 3 dalsie lahke prevody (cca 38-42-48, bude mi uz asi stacit jednopila
- "čudný pocit" z iného pohybu som mal len prvých pár desiatok metrov na prvom výjazde, kým som vyšiel z dvora
- citeľné zníženie mŕtveho uhlu potvrdzujem, dosť to pomáha najmä v prípadoch, keď treba jemnejšie dávkovať otáčky zadného kolesa (klzký povrch, sypký povrch a pod.) a pri nízkej kadencii v strmých kopcoch ide kľukami ľahšie pretočiť
- po 3. výjazde ma dosť rozbolelo pravé koleno z vonkajšej strany, až som chodil cez bolesť, no môže to súvisieť aj s tým 5-týždňovým nič nerobením a nájazdom počas 4 dní
- celkovo je záber plynulejší
PS: Jezus, nestálo by za to, keby si vytvoril tému o oválnych prevodníkoch a presunul tam tieto drísty?
To si kedy stihol
priamo kolena zatial nie, to moje zranenie nie je koleno, ale natrhnuta/roztrhnuta slacha (alebo sval) na vnutornej strane kolena + s lavou nohou mam celkovo problem, kvoli tomu mam problem s tretrami, ktory som zatial ako tak poriesil BG specialized vlozkou, ale na Shimano je to aj tak malo
edit: rozmyslam ale, ak by som presiel rovno na ovalne kolesa, mozno by som mohol rozmyslat o tom, ze budem stihat tmaxovi a inym x-om
Aby bolo jasne .. pouzivam dva setupy .. malozdvihovy XC bajk, na asfalt/lahky teren, ktory by mal byt maximalizovany na vykon (v reale sa to kruti ako plastelina) a teda tomu prisposobeny posed. A potom AM (zamerne nepisem EN) bajk, kde na tom az tak nezalezi, 1mm hore -dole nehra rolu, aj tak casto tlacim
A co sa tyka skusenosti .. heh .. skusenost uci, ze clovek sa uci neustale