Ahojte, po dlhych 20 rokoch som sa rozhodol pre kupu nove bicykla, zvazujem konkretne Ghost kato 7 2016, ale, bom som na predajni si vyskusat, mali len kato 2, co je zrejme ta ista kostra len ine komponenty, mali velkost M aj velkost L, podla tabuliek vyrobcu a mojej vyske 183 cm, dlzka noh 83cm, vaha asi nepodstatna 87 kg, by mi vyhovovala velkost ramu L, ale aj M, skor sa to navazuje ale na vacsi ram. Ale chcem sa s vami poradit, jazdit budem tak 30/70 cesta/teren, kedze aj do toho terenu sa treba nejako dostat, a nebudem predsa jazdit autom ked to mam par km :P otazka znie, ktoru velkost si vziat, kedze bude aj nejaky zjazd nenarocny, samozrejme stupanie v zlozitejsom terene, , ale aj dlhsie jazdy po cestach, po dazdivej noci radsej pojdem 30 km po asfalte. Ktoru velkost by ste mi ako skuseni jazdci poradili. kedze som zhruba na hranici velkosti, mensiu, alebo vacsiu a co ktora prinasa, stabilitu, prenos taziska atd... dakujem za rady, pripadne aj nejake rady ohladom biku. uz tyzden lustrujem vase stranky, clanky, fora, ale predsa len som sa rozhodol radsej sa vas opytat
16.04.2016 - 15:08:09
00
Zdravím, dobrá stránka je táto bike fit calculátor: http://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp#measures pomeriate si všetko ako tam píšu a vám to vyráta základné údaje, hlavne effective top tube, to je najviac rozhodujúce pri výbere veľkosti a potom standing clearance - ako vysoko je horná trubka v kritickom mieste. Ja som tiež mal túto dilemu, som medzi L a M, meriam 179 a dlžka nôh 81cm. Vy ste o pár cm vyšší, povedal by som jednoznačne L. Rámy veľkosti L majú dlžku sedlovej trubky 48cm (+-) a tak standing clearance vychádza na cca 78-79cm (+- podľa toho ako vysoko je ich stred a šírka plášťov) čo je pre vás akurát. Pre mňa to bolo trochu tesnejšie. Otázka je, ktorá značka bicykla. Každá značka má iný dizajn rámu a ide hlavne o dlžku rámu. Niekto dlhonohý potrebuje skôr krátky rám, naopak, niekto kto má pomerne krátke nohy k celkovej výške zas nižší a dlhší rám. Ja som skôr ten druhý prípad a tak zvolil som značku TREK (29" HT veľkosť M). Ich veľkosť M je približne rovnako dlhá ako veľkosť L iných značiek, čo znamená, že Standing clearance mám o cca 2cm lepšiu oproti iným L rámom čo potrebujem pre moju dlžku nôh (cca 76cm). Treba si pozrieť na stránke výrobcu size chart a tam tie hlavné rozmery veľkosti ich bicyklov. Asi tak za mňa.
18.04.2016 - 08:34:55
00
Ked pouzijes tento jednoduchsi kalkulator http://www.ebicycles.com/bicycle-tools/frame-sizer/mountain-bike/size-sheet?utf8=&u=cm&r=man&h=1830.0&i=830.0&b=Calculate vide ti 47cm co je bliszie Mku. Ale pokial to Lko v pohode obkrocis volil by som ten vacsi a ked tak tam dal potom kratsi predstvec o 1-2cm ak to bude dlhe. S kratsim predstavcom dosiahnes ze celkova dlzka po riditka bude rovnaka ako na mensom rame s dlshsim predstavcom, ale bajk bude obratnejsi. Ja mam 180/82 a 50cm Lko biky ktore som skusal som uz neobkrocil resp velmi natesno. Takze som mal 45-46cm ram a o centi dlhsi predstavec som dal. A tiez standover ktory uvadza ghost nieje realny, treba k tomu priratat tak 3cm meraju to prilis blizko sedlu. S tvojimi 83 cm by som cakal ze na Lku si mal uz tiez hornu trubku dost narazenu v rozkroku, ak nie tak si mozno tych 83 cm zmeral zle ?(treba merat uplne natesno).


Naposledy upravil marek_K dňa 18.04.2016 - 22:32:26, celkovo upravené 1 krát.

18.04.2016 - 15:55:47
00
takto, L-ko ram, ked som mal bike pod sebou, blizsie k sedlu som mal miesto ale v strede ramu uz nie, a celkovo sa mi zdalo ze som trosku natiahnuty na tom biku, ale sedelo sa mi dobre, bolo poprsane, tak som sa viezol par metrov po predajni, nevedel som to podrobnejsie porovnat, podla tabuliek ghost, nasiel som na nejakom fore, by som sa mal riadit hlavne touvyskou rozkroku a tam je to jednoznacne M-ko. uvidim co mi povie ten kalkulator. ale chalanisko od nas, nahodne stretnutie, mi jednoznacne povedal radsej mensi, prave pre volnost medzi rurou a rozkrokom.zvysok sa da dopasovat ako spominate aj vyssie.
18.04.2016 - 21:53:57
00
Ja som tiež dosť riešil túto dilemu a rozhodol som sa pre "M". Teraz čo som na ňom niečo pojazdil, mám skôr pocit, že by som potreboval trocha dlhší. Ja som skôr postavy kratšie nohy v pomere celkovej výške, preto potrebujem dlhý rám. Podľa tej bike fit calculátor, stránky ktorú som uviedol, tam píšu, že sa treba riadiť predovšetkým rozmerom Effective top tube. Standover clearance je druhoradý. Ja si myslím, že to dáva zmysel. Dĺžka určuje ako je človek na bajku natiahnutý, alebo prikrčený. Správne by mal mať pravý uhol medzi trupom a rukami a o tom rozhoduje práve tá dĺžka. Súhlasím, že standover treba, ja som sa na to zameral možno až príliš, no stačí keď je cca 3-4 cm. Keď už človek sedí na bicykli, tak standover ho netrápi, práve dĺžka rozhoduje ako dobre sa šlape a teda o pohodlí jazdy. Jasné, že dá sa to upraviť predstavcom a posunutím sedadla no to tiež odtiaľ potiaľ. Ak posúvať sedadlo, tak radšej dopredu. Čím viac je vzadu, tým viac je jazdec prehnutý - horší uhol na šlapanie. Predstavec podobne, najvhodnejšia dĺžka sa odporúča 8-9cm. 10cm je už hranica (ja mám predstavec 10cm a ešte riadítka s rise 30mm a mierne natočené dopredu čo ešte posúva riadítka od osi otáčania). Kratší, alebo dlhší sa moc nedoporučuje.
19.04.2016 - 09:23:13
00
drifter_00 len upresnim ze posuvanie sedla nieje na to aby si ho posunul dozadu ked kupis kratky ram alebo dopredu ked kupis dlhy. Pre konkretneho cloveka ma sedlo len jednu spravnu polohu voci podedalom a tu urcis jednoducho ako je tu uvedene v bode 7 : http://www.ivelo.cz/domaci-servis-kol/vymena-sedla-nastaveni-posedu/ . Na dokonale vyladenie to treba kombinovat so spravnym nastavovanim vysky sedla, lebo jeho posuvanim dopredu dozadu sa meni aj jeho vzdialenost od kluk, sice len mierne ale meni. Tj ak ti vide ze mas posuniut sedlo o 1cm dopredu , treba potom nasledne posunut sedlo aj trochu vyssie a potom zas skontrolovat predozadnu polohu.
Kto by chcel studovat viac terorie po anglicky hladat KOPS Knee Over the Pedal Spindle
19.04.2016 - 09:49:38
01
To je dobrý článok aj dôležité poznatky o veľkosti bajku a ako nastaveť sedlo. Pozriem sa ako to mám na mojom. Aj to kops knee som si pozrel, mam z toho hlavu, radšej keby to tam nejak graficky znázornili. Ajtak si myslím, že pre Ondrocka je určite veľkosť L. Standover na veľkosti L je 77-78cm +- a ked má nohy 83cm, to má dostatočnú rezervu. Meria 183, trup má o niečo dlhší ako ja tak M si myslím, že by bol určite krátky.
20.04.2016 - 09:02:10
00
dakujem za rady, precital som este kopec clankov, a dnes som bol na predajni, volali mi ze maju na sklade, ze ktory teda objednat na predajnu, tak som sa povozil po parkovisku na lacnejsich modeloch, teda ten isty model ale lacnejsia vybava, na velkosti L aj M, bol tam rozdiel samozrejme, vyska sedla stredovej osi a riaditok identicka, a lepsie istejsie som sa citil na L-ku, miesta od stredovej rury som mal dost, tak som objedal L-ko. na M-ku to bolo malinko ovladatelnejsie ale bol som akysi zkrceny. este raz pani dakujem za rady typy, tabulky odkazy. uz ukazu len kilometre ci to bola spravna volba :) snad niekedy na nejom vyjazde sa vidime :P ak naberiem kondicku :P
21.04.2016 - 21:46:18
00
Jasné, nech sa ti teda dobre jazdí a veľa šťastných km. Ja som sa zas pohral s nastavením sedla podla toho čo marek_k polal. Výška bola ok, mierne som zmenil sklon. Mal som ho mierne dopredu naklonené čoho výsledkom bol, že počas jazdy ma to trochu posúvalo (šmýkalo) dopredu a tak som mal pocit, že bike je krátky. Teraz sa už neposúvam a velkosť mi uplne sedí.
26.04.2016 - 12:07:14
00
keyboard_arrow_up