Ahojte písal som už v jednej téme nižšie ale nejako tam ten príspevok zapadol prachom preto som si založil vlastnú tému.Zháňam bike pre priateľku v cenovom rozpätí 300-500€.
Priateľka má 170cm a 75kg. Na bajku zatiaľ veľmi nejazdila takže nemá ani nejaké náviky ako sa správať na biku. Preto mám dilemu či ísť do 27,5" alebo do 29". Či MTB alebo radšej kros.
Pri 29" sa bojím, že nebude ten bike pre ňu taký obratný, na druhej strane jej môže poskytnúť vyšší komfort. Druhá vec sú brzdy. Bol by som rád ak by tam mala kotúčové hydraulické brzdy. Na druhej strane v tejto cenovej kategórii sa často vyskytujú mechanické kotúče. Osobne som s nimi nemal skúsenosti ale veľa bikerov ich neodporúča. V čom je problém týchto bŕzd ? S frajerkou budeme jazdiť možno 2 krát do týždňa nenáročné trasy hlavne spevnené cesty takže nechcem jej kupovať bike za 600€. Ďalšia moja požiadavka je aby mala aspoň 8 prevodov vzadu. Bike by som rád kúpil v žiline. Máte nejakých overených predajcov ktorý vedia poradiť a majú aj dobrý servis ? Diky
16.05.2016 - 21:43:48
00
Kup jej CTM caliober 1 http://www.ctm.sk/model/mtb/caliber-1-0/matna-cierna-zlta/, v PB v sadesport ho zozenies aj pod 600 ked si das spravit cenu, resp aj v ziline u Kubicu, ale tam neviem ci taku cenu zjednas. Je to prvy bajk co ma pouzitelnu vidlu tj, vzduchovu. Aj zbytok osadenia OK na to pouzitie, slusne kotucovky, HT kluky, 9 rychlostny pohon, deore salter. Kupovat nieco o 100ku lacnejsie ako napr http://www.ctm.sk/model/mtb/delta-1-0/matna-cierna-cervena/ by bola absoutna blbost, dostal by si absoutne nefunkcnu poruzinovu vidlu XCM (XCT) ktora sa len ako vidla tvari na pohlad ale z jej skutocnou funkcnostou to ma pramalo spolocne . A vidla je zaklad bajku, je to fakt velky skok v komforte a slecna to urcite oceni. Damsky ram ani neries pri tej vyske jej caliber v S-ku bude v pohode(aku ma vnutornu dlzku noh?). A ak by ju to aj nakoniec nebavilo, tak caliber so vzduchovou vidlou predas lahko za dobru cenu, nieco S XCT/XCM sa ti bude dlho valat v bazari a dost na tom prerobis.
16.05.2016 - 22:32:18
02
Ahoj bike je dosť nad limit za 500€ nieje šanca to zjednať. Osobne mám tiež pružinovú vidlu a viem ako sa taká vidla správa. Dá sa však na nej uplne v pohode jazdiť a myslím že pre začiatočníka bude v pohode aj bike do 500€ s pružinovkou. Dostal som ponuku v ZA 520€ za tento TREK čo poviete naň ?
http://www.bikepeak.sk/skye-sl-d-wsd
16.05.2016 - 22:41:30
00
No to je skoda, tie bajky ako ten trek sa potom vyberaju len podla farby co sa slecne bude pacit, vybyva +- vsade rovnaka, altus alebo nizisia a najhorsia XCT vidla -teda nevidla. A XCT/XCM ma od "pruzinovky" velmi daleko, pruzinove vidly existuju/vali ale tie aj funguju ako maju... Za 580 kupis myslim v sade ten caliber 1 , takze naozaj ze velmi velmi ZLE usetrenych 60€, pretoze za to dostanes bajk s vybavou z uplne ineho levelu, levelu kde vsetko uz funguje ako ma. Na zaver - su to tvoje peniaze zvaz ci mozes pridat tych par 10tok € co ta zachrani od toho ze kupis uplnu sprostost. Tak to je asi vsetko co ti viem poradit, uz to je len na tebe.
16.05.2016 - 22:45:10
04
Je smutné, že na Slovensku je stále cena častokrát prvoradým kritériom pri kúpe tovaru. Aby si to nechápal zle, samozrejme každý jazdí na tom, na čo reálne má peniaze. Smutné je, že už 50-100€ rozdiel v cene dokáže ľudí presvedčiť aby kúpili totálnu kravinu, oproti ako tak schopnému biku na ktorom sa dá jazdiť. 100€ môže/ ale nemusí/ byť rozdiel v tom, či sa baba pre jazdenie nadchne, alebo po pár výjazdoch s otlačeným zadkom aj predkom, vytrasenými rukami bike nadobro odloží.
Naschvál sem nedám žiadne linky na konkrétny bike, ale vzduchová vidla by mala byť základ, hlavne ak ide o ženu. A ak kotúčové brzdy, tak určite nie mechanické. Výbava ALIVIO, DEORE je na low endových bikoch spoľahlivá a bezproblémová.
Hovorím z vlastnej skúsenosti...Moja polovička mala tiež od výroby nejaký pružinový shit čo sa tvárilo ako vidla a po krátkom čase z nej dokonca vytiekol olej. Presvedčil som ju / ano naozaj som ju musel presviedčať o výmene vidly / a dal som jej na bike vzduchovú SR Epicon. Cena pomerne slušná a zmena v komforte a ovládaní neskutočná. Teraz je happy.
17.05.2016 - 08:56:38
02
Ďakujem marek_K aj cipo11 vaše názory si vážim. Nechcem ísť s cenou hore už len preto lebo viem že ak človek povolí o 50 € ešte mu niekto napíše že je bike ktorý stojí už len o ďalších 50€ viac a je lepší a tretí napíše to isté a už sme hore o 150€. Viem že lacná vidla je lacná vidla sám jazdím s lacnou vidlou už tretí rok a chystám sa ju vymeniť čo najskôr ako to pôjde. Keby si môžem dovoliť drahší bike tak jej ho kúpim ale momentálne ešte nemám ani prachy na ten za 500€ preto nechcem ísť do biku za 719.00€

Premyslím to ešte raz poriadne ale tá cena ma fakt limituje

Poďme vybrať menšie zlo do 500€ chlapi ten trek ma komponenty bontrager/shimano. Nemôžťe byť tak zlý.
a Vidla sa dá vždy vymeniť ...
17.05.2016 - 14:07:51
00
Vyssia rada mechanickych kotucov stoji tolko ako priemerne hydrauliky, takze nie, mechaniky nebudu lepsie, nebude jednoduchsia udrzba rovnako, ako sa hydrauliky nemaju preco skor pokazit. Uz radsej kvalitne Vcka ako mechaniky. KTM je horsie poskladany ako uz spominana delta a delta sa da zohnat za rovnaku cenu, preto mi unika pointa tvojej "lacnejsej" alternativy.

K bikom a cenam - skoda ze komponenty zdrazeli, keby si kupoval minulu sezonu, delta by bohate stacila - ta mala aspon XCR vidlu. Lenze faktom je, ze ak kupis bike za 500 a partnerku to nechyti (prave nevyhovujuci bike), tak si vyhodil 500 von oknom. Ak za 700 ju to chyti, tak si vyhral. A uplny zaklad - dat zene viac na co si zvyknuty sam a mas vyhrate ;)

Ak si moc obmedzeny, uz radsej kup quadra 1.0 a hned vymen vidlicu a daj tam lepsie spaliky. Zmestis sa aj do rozpoctu, bude to na tvoje ucely postacujuce a bude aj nizsia vaha.
17.05.2016 - 17:32:48
00
patriqeso ale nikto ti nehovori ze mas pridavat 50 a dalsich 50 a dalsich 50. Ja ti hocorim ze caliber 1 ma vsetko co potrebujes, vzduchovu vidlu, slusne shimano hydrauliky aj zbytok vybaVY. A staci priplatit k tym 520 dalsich 55€ to je vsetko. A vidla sa da vymenit, no to je pekne ale najlacnejsi sr vzduchovy http://www.mtbiker.sk/shop/vidlice-a-tlmice/odpruzene-vidlice/vidlice-275/sr-suntour-xcr-air-rl-r-disc-27-5-odpruzena-vidlica-biela.html stoji 130€ a to by som povedal ze je este horsi ako vidla na caliber 1. Nehovoriac o tom ze ostatna vybava je tiez na inej urovni. Doplnky Bontrager nic neznamenaju, je to uplne zakladna trieda. A napisat ze na bajku je shimano tak musi byt dobry je pekna blbost, shimano robi sady od absoutneho low endu kory sa montuje aj na tesco biky a je problem ich nastavit aby boli pouzitelne ako nove. Pochop ze vidla na bajku je to najdolezitejsie, a budem sa opakovat , bude to kurevsky zle usetrenych par 10tok €. Kks niekedy zasnem nad sebou ako sa tu snazim niekoho doslova prehovorit a zabijam s tym kopu svojho volneho casu a ten clovek si este mysli ze mu chcem zle a obrat ho o peniaze. Fakt zabity cas. Nic osobne, kup si co uznas za vhodne, keby si pisal max 300 nebudem ti to radit, ale doplatit 10% uz nieje take strasne snad, ak hej tak radsej nekupuj teraz nic.

podlaaa mrzi ma to ale z toho co pises a radis je zrejme ze nemas o vybave bajkov a ani o tom ako funguje vidlica ani paru. Ak chces kupovat bajk nechaj si tiez radsej poradit.

    17.05.2016 - 19:19:16
    04
    Ak sa da caliber zohnat ako uvadza marek, tak moj posledny odstavec mozes ignorovat.
    17.05.2016 - 19:50:52
    01
    A ten caliber 1 nieje pánsky bike ?
    Resp nebude sa na tom žene zle jazdiť ?
    Každopadne ak ho kúpim do tých 580 ako píšeš tak je to jasné nie je o čom uvažovať ...
    17.05.2016 - 19:51:55
    00
    Damsky bike robi damskym zvycajne geo a sedlo. Vsetko ostatne je rovnake. Oboje vsak musi sadnut aj pri damskom, takze je to prakticky za jedno. Moja skusala asi 3 damske mtb a stazovala si u kazdeho - skoncili sme u delty.
    17.05.2016 - 20:13:05
    01
    Ak je v ZA predajca Kellys, tak pri ochote zjednať cenu by možno ani tento nebol zlá voľba...
    http://www.kellysbike.com/SK/bicykle-2016/horske/hardtail-27-5/spider-70#.Vztr0fmLSWh
    17.05.2016 - 21:11:24
    01
    keyboard_arrow_up