Tiež sa mi zdá pritiahnuté ísť 20 min do kopca 105rpm Teda keď sa bavíme o kopci kde je priemerný sklon aspoň 5% a nie o nejakej rovinatej časovke , kde sa ide do len veeeeeľmi mierneho kopca Ešte keď Armstrong jazdil, tak na časovkách mal priemernú kadenciu 103 . Tak podľa mňa ísť do kopca 105 rpm a ešte 20 minút ? ...................
To by si nebol tu na fóre, ale niekde celkom inde
Ale o to ani nejde ze by to bol iny level, jednoducho tak skoro nikto nejazdi (ani top cyklisti na svete), v kopci mas prirodzene nizsiu kadenciu (cim prudsi, tym viac, samozrejme len po nejaku hranicu, kedy je uz moc nizka, nevies sa preniest cez "mrtvy bod" bez dupania, atd.). Vela ludi si neuvedomuje, ze dajme tomu tych 105rpm do 8% kopca a 105rpm na rovine, to je uplne ine zapojenie svalovych vlakien, tu je o tom pekny clanok: http://cyclingtips.com/2013/09/climbing-and-time-trialling-how-power-outputs-are-affected/
Mne keď pred skoro 20 rokmi skladal Ďuso Nagy v Šuranoch prvý hliník, tak mi tam dal 52/39 a do zadu sedmičku 11-19, stým "však mi tu máme roviny načo ti budú ľahšie prevody" . Keď som naň vlani po 10 rokoch znovu sadol som zistil že tá rovina jaksi oťažela...teraz mám kompakt a 50-11 len pri hooodne silnom vetre. Pri bezvetrí (ktoré ešte hádam nebolo) a ľahkom vetre pre mňa nepredstaviteľné, a to vo fitku nepatrím medzi tých zo slabšími nohami...
Wiggins takisto 105 RPM na Hour record, asi tiež náhoda... prevod 58x14 (=cca 50x12) pri 54,5km/h.... takže tí, ktorým nestačí kompakt nech zavolajú Cavendishovi. Spraví vám lead-out.
čo je dnes nejaký divný tlak, aj v tejto téme aj cestnej protour samé perly na tri strany... ešte že tony martin vozí voláky 58z prevodník na časovky.. kadencia je dosť individuálna vec, je úplne zbytočné sa riadiť podľa toho čo jazdí niekto iný..
tak pre vešetkých čo tvrdia že compacty zajazdia všetko a klasiky a semi-compacty su vlastne nepotrebne a prežitok, tak prečo ich vozia aj v profipelotone? či profipeloton frči na compactoch? v horských etapa na tdf určite ale v odtatnych pripadoch? ??
na kazdy profil trate volia pre seba optimalne prevody. niekto 50 iny 52z ... zalezi od jazdca. ja doma a asi nikto z nas nema doma 3-4 prevodniky a chcelo by sa mu to pokazde prehadzovat. na nase brnkanie uplne staci 50x11 kolky znas idu cez 60km/h po rovinach?
Sorry za OT v tejto inak peknej teme. Ale misopetrovic, stacili? Pamatame si aj historky o Pezinskej babu s 53x11. Ale potom si este pamatame ako si mal problem s kolenami. Nahoda?
Jazdil som 52/42 x nejaka horska kazeta na prvom cestaku, a zvladol som aj strmsie stupania bez najvacsieho pastorku. Kompakt 50/34 x 12-25 (8sp) v nasich koncinach mi na bezne jazdenie uplne stacil. Kompakt 50/34 x 12-27 (10sp) mi nesedel, v kopci som si nevedel najst prevod. Nahla zmena na 52/36 x 12-25 (10sp) - uz lepsie, ale spaniel bol tazsi ako som bol zvyknuty. A teraz ked jazdim 52/36 x 12-25 (10/11sp), tak mi chyba 27. Jednoducho, cim vacsie prevodniky, tak to vidim vzdy na pridanie 2 zubov na kazete a je to rovnake. Ale u mna sa o pretekani neda nijako hovorit
Sorry za OT v tejto inak peknej teme. Ale misopetrovic, stacili? Pamatame si aj historky o Pezinskej babu s 53x11. Ale potom si este pamatame ako si mal problem s kolenami. Nahoda?
Jazdil som 52/42 x nejaka horska kazeta na prvom cestaku, a zvladol som aj strmsie stupania bez najvacsieho pastorku. Kompakt 50/34 x 12-25 (8sp) v nasich koncinach mi na bezne jazdenie uplne stacil. Kompakt 50/34 x 12-27 (10sp) mi nesedel, v kopci som si nevedel najst prevod. Nahla zmena na 52/36 x 12-25 (10sp) - uz lepsie, ale spaniel bol tazsi ako som bol zvyknuty. A teraz ked jazdim 52/36 x 12-25 (10/11sp), tak mi chyba 27. Jednoducho, cim vacsie prevodniky, tak to vidim vzdy na pridanie 2 zubov na kazete a je to rovnake. Ale u mna sa o pretekani neda nijako hovorit
Po prve babu na 53x11 som vazne vysiel Daj mi cestny bajk a kludne ti to zopakujem.....
Ano stacili 36-25 sa to dalo slapat
Problemy s kolenami som mal koli padom hlavne koli padu v zjazde v 60km/h
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
To by si nebol tu na fóre, ale niekde celkom inde
Aj sitno sa s tym dalo vyslapat
Po prve babu na 53x11 som vazne vysiel Daj mi cestny bajk a kludne ti to zopakujem.....
Ano stacili 36-25 sa to dalo slapat
Problemy s kolenami som mal koli padom hlavne koli padu v zjazde v 60km/h
edit: prevody 53/39 , 11-28 ... a chcel by som kompakty...