Vela ludi vyskusalo, pripadne aktivne jazdi oba typy. Na cestach nas napr. ohrozuju auta, v horach zase teren. Mozno existuje aj nejaka statistika poctu zraneni, ale to skor pochybujem.
Nemusite ani nejako specialne komentovat thread
posledný komentár: 19. 1. 2012 o 18:10
Rozmýšľam, kde to prišiel Patrik Kuril o nohu?
A ty porozmýšľaj, či je lepšie byť nehybný na vozíku alebo v pitevni... A pre tvojich blízkych, čo by bolo lepšie? 20-30 rokov ťa obskakovať, polohovať, vymieňať vrecká, kŕmiť, umývať, alebo 2-3 roky oplakávať?
Zrazenie autom na ceste ma velmi casto za nasledok volanie sanitky, zlomeniny, bezvedomie, dlhodobe nasledky. To sa vobec neda porovnavat a vysledok ankety je uplne spravny.
btw sam sa casto pohybujem po cestach, pravidelne najma BA-Pezinok, a podobne aj na zahorackych cestach, kde casto chyba krajnica. Povazujem to za nutne zlo, ked si chcem skratit trasu s cielom jazdit vzdialenejsie oblasti.
A ty porozmýšľaj, či je lepšie byť nehybný na vozíku alebo v pitevni... A pre tvojich blízkych, čo by bolo lepšie? 20-30 rokov ťa obskakovať, polohovať, vymieňať vrecká, kŕmiť, umývať, alebo 2-3 roky oplakávať?
toto čo píšeš je pre blízkych veľká rana či jedno alebo druhé, osobne by som nechcel byť pripútaný celý život na lôžku, keby sa niečo také stane, no ver tomu, že rodičia nebudú oplakávať svoje dieťa 2-3 roky, no je to na celý život a každodenné chodenie na cintorín...a to dobre viem o čom píšem a iron.hide to napísal veľmi pekne a úplne s ním súhlasím aj keď jazdím aj cestu, určite sa na nej necítim bezpečnejšie ako v horách.
Ja neviem, ktorá cyklistika je bezpečnejšia, lebo je iba jedna. Ale viem, že sa bojím ísť jazdiť do lesa a pochybujem, že pôjdem niekedy. Na ceste nemám taký strach, ani v premávke aj za cenu občasného rozčúlenia a nadávok.
Pod pojmom cesta bol myslený asfalt aj v lese, ale ten jazdím v oveľa menšej miere a väčšinou s niekým. Sólo veľmi málo. Nerátam normálnu cestu cez les s namaľovanými čiarami a premávkou. Tam pokojne aj dlhé trasy. Ale mtb nie.
ale stačí sa na to pozrieť takto....keď padneš na ceste zaručene si urobíš zopár cestných lišajov ktoré sa naozaj "krásne a rýchlo" hoja keď padneš v lese vo vačšine prípadov sa ti nestane nič
ja som si v lese napríklad nikdy nič neurobil a to som sa vyválal statočne zopár krát...
okrem toho v lese ma auto nezotne, na ceste hej
spomínať v lese stromy? to je asi také isté ako hovoriť že pri ceste sú zvodidlá a one sa dá škaredo rozsekať... stromy sú problém možno pre DHčkara...ja osobne som v živote do stromu nenapálil.....
jazdil som aj les aj cestu (teraz som sa vrátil do lesa) a keď to spočítam na sebe aj na bajkeroch v okolí....život ohrozujúcich situácií mali podstatne viac na ceste....(jasné nič sa nestalo) ale mohlo sa!
takže za mňa určite les menej nebezpečný
Ja neviem, ktorá cyklistika je bezpečnejšia, lebo je iba jedna. Ale viem, že sa bojím ísť jazdiť do lesa a pochybujem, že pôjdem niekedy. Na ceste nemám taký strach, ani v premávke aj za cenu občasného rozčúlenia a nadávok.
nemyslím, že sú to nejaké silácke reči, ale asi len osobné skúsenosti a načo je potom fórum keď si tu nenapíšeš svoj názor? Napísal si si ho aj ty a aj keď je iný ako môj neznamená že je zlý a lebo nesprávny, každý ma proste iný pohľad na vec tak to tak ber a nerob si z toho ťažkú hlavu
"horska cyklistika je urcite bezpecnejsia" * "vysledok ankety je uplne spravny" a napr. ty "Nech si píše kto chce čo chce".
Nevieš, ako to beriem, iba si domýšľaš a píšeš mi, čo mám robiť (podľa teba). Ozaj nonsens. Pritom z toho nemám ťažkú hlavu. Však prečo aj, nedotýka sa ma to nijako osobne, je to iba blbý internet
su tu ine temy, v ktorych sa obcas vyskytnu linky na stranky s (aj smrtelnymi) urazmi cyklistov a podrobnostami nehod. necham na jednotlivcoch, aby si dohladali detaily...
isto sa da relativne lahko dohladat, aky je pomer urazov medzi cyklistami / bajkermi. ramon1 - vedel by si pomoct ? ak nieco take v nemocnici evidujete ...
apropo :
to ze sa niekto boji ist do lesa neznamena, ze les / mtb je nebezpecnejsi (skor to vypoveda o tom, ze nazor dotycneho nie je relevantny - bez urazky) ...
Nevypovedá to o ničom. Pretože na to, aby si vôbec mohol napísať či je môj názor relevantný alebo nie, ti chýba jedna podstatná informácia. Moje skúsenosti z lesa z minulosti a čo ma vedie k takému názoru na les. To je základ toho prítomného tvrdenia (že sa bojím ísť do lesa) a aj budúceho (že pochybujem, že pôjdem niekedy). Lenže tam sa o nich nepíše a ty nemáš o nich ani šajnu. A aj napriek tomu si ma odsúdil a pokrytecky ukončil slovami "bez urážky". Ešte že si tam nedal zázračné slovíčko "peace", ktoré je tu tak obľúbené. Tlieskam
za mňa sa horšie/nebezpečnejšie cítim na ceste (aj keď som na nej ešte nepadol a ani žiaden úraz) na horskom som pár krát padol ale nič okrem pár škrabancov som neutrpel..
Ako spomenul KinDo , bolo by vhodne uviest aj pocet km.
Na ceste mam tento rok 11 283 km. V tomto roku, som na ceste nemal ani jednu jazdu, co by som sa nestretol s "panom" vodicom. Vsetko okolie NZ, NR, TO, PE, PD, BN, ZM, NV, PN, TN. Cesty tu su pomerne uzke a premavka husta. Nervozita vodicov obdivuhodna a ohladuplnost nulova - cest vynimkam. Predbiehanie na tesno, vytlacanie na krajnicu (obcas za krajnicu), nerespektovanie prednosti ... je pri jazde na dennom poriadku. Zatial nastastie bez urazu. Ale ak by k niecomu doslo, neverim ze by sa to obislo v "lepsom" pripade "iba" urazom s trvalymi nasledkami.
MTB zatial 4 472 km. V lese, jazdim tak, aby som prezil a ak som na TZ v ziadnom pripade neohrozil turistu. V lese ta takmer nik neohrozuje a uraz sposobeny pri MTB je takmer vzdy z dovodu pochybenia cyklistu (prepalenie rychlosti, precenenie tech. zdatnosti a podobne). Padov v tomto roku som mal vela, ale to bolo iba z mojej hluposti (tretra a podobne). Par drobnych skrabancov. Na maratonoch, jazdim ohladuplne voci kolegom.
Ide mi o pozitok, radost z jazdenia a najma sa vzdy vratit domov bez urazu.
Na zaklade skusenosti z ciest je podla mna riziko fatalneho urazu na ceste vacsie. Mnozstvom urazov zasa podla mna boduje MTB, ale vacsinou ide o drobnosti, v horsich pripadoch polamane klucne kosti, zapastia, otras mozgu a podobne.
Z dovodu ohrozovania cyklistu ucastnikmi v cestnej premvke, usudzujem, ze cestna cyklistika je NEbezpecnejsia. Je to iba moj nazor.
Jazdit treba ohladuplne a je jedno ci na ceste, alebo v lese.