Ktory druh cyklistiky je bezpecnejsi?
Horska 80% [ 105 ]
Cestna 20% [ 26 ]
Celkový počet hlasov : 131
keď to sám na sebe zhodnotím napríklad tento rok, tak za 11000km na ceste žiadny pád a za pár sto na MTB nejaké smiešne boli, v lese na lúkach atď je veľa skrytých nástrah, napríklad som len tak lajdácky šiel po lúke kde bola stará vyrytá jama po sviniach a medzi časom dokonale zarástla trávou, takže ju nebolo vidieť a už som letel :D dosť nebezpečná môže byť aj lesná zver, prípadne ti môže aj nejaký suchý strom spadnúť na hlavu.. faktor toho že ti to v teréne niekde ustrelí, alebo chytíš nejakú jamu, peň, skalu a podobne je vyšší ako podobné riziko na ceste, tam je najväčšia škodná slovenský vodič. ale ten vie škodiť aj v lese, dnes napríklad si jeden lenivý polovník nechal auto zaparkované cez celú lesnú cestu v nepriehľadnej zátačke dolu kopcom... nevedel by som si vybrať za ktorú možnosť hlasovať.

edit. ako tu bolo spomenuté, na MTB to síce vyzerá na častejšie menšie úrazy, ale tých fatálnych bude na ceste viac..
14.10.2016 - 22:55:35
00
Tak ešte raz aj pre pomalších...otázka ako znela? Téma je :Ktorá cyklistika je bezpečnejšia...nie pri ktorej vznikajú početnejšie smrteľné nehody , resp. ťažšie zdravotné postihnutie nasledkom úrazu...dve odlišné veci...A pri ktorej cyklistike následkom úrazu je ťažšie poškodenie zdravia - následky s ťažším zdravotným postihnutím viem / aj ty vieš prečo to viem /
14.10.2016 - 23:01:51
00
No ja osobne sa určite cítim bezpečnejšie s polámanými kosťami, ako mŕtvy
14.10.2016 - 23:18:47
07
Jazdim obe a vzdy sa citim bezpecnejsie v lese, hlavne preto ze tam si za svoju bezpecnost mozes v podstate sam, ale na ceste musia k tvojej bezpecnosti pridat aj ostatny.
A este otazka, ktoru cyklistiku si ma skrtnut clovek co chodi len do krcmy? :D
14.10.2016 - 23:34:43
02
Zacinal som s bicyklovanim na ceste, na starych srotoch zdedenych po dvoch starsich sestrach. V r. 1989 som si kupil prvy vlastny - Favorit, a brazdil cesty v okoli bydliska. Pekne som vnimal, ako sa po revolucii zahustuje a zrychluje premavka na cestach a prestal som sa citit bezpecne. V r. 1996 som si kupil svoj prvy MTB, presunul sa do lesa a na cestu sa pustal coraz menej. Ano, na ceste som nepadal, v lese padam pravidelne ... ale bezpecnejsie sa citim mimo ciest ... tie spominane klucne kosti si vacsinou zlomi bajker pri posuvani svojich limitov, ale s tym sa pri tom akosi pocita, to nic nehovori o bezpecnosti ako takej ...
14.10.2016 - 23:53:11
00
Pre mňa je bezpečnejšia jednoznačne cesta. Bez debát. Ani nepočítam, koľko krát do mňa takmer nabúrali na lesnej ceste autá bez ŠPZ, ktorí si zabudnutú cestu zmýlili s pretekárskou dráhou a s pocitom " však sme tu v lese asi sami " (hubári, chalani na starých Ladách po starom otcovi,......). A voľne pustené psy, či už s majiteľmi alebo pri salašoch (ktorých je tu v okolí kopec a vždy sú umiestnené pri cestách kôli lepšej dostupnosti) , je kapitola sama o sebe a jeden z hlavných dôvodov prečo som MTB okresal len na jazdu po asfalte a prehľadných poľných cestičkách (kde nie len ja vidím , ale aj majiteľ psa ma zbadá skôr než jeho zavšivený pes) . A ak zájdem do extrému, tak je neporovnateľne vyššia pravdepodobnosť že sa k Vám dostane pomoc včas pri nejakom zdravotnom probléme , úraze alebo nehode keď jazdíte v "civilizácii" po cestách ako keď je človek kdesi v lesoch v ťažko dostupnom teréne.
Rovnako tak vážny technický problém skôr zvládnem keď mám poruke dedinky či mestá, však už som aj ja pár krát v minulosti potreboval požičať pumpu ktorá ostala doma a veľa krát som už ja sám požičiaval chlapovi na cesťáku dušu či pumpu (na MTB som pár krát aj potlačil......viac než 20km :facepalm: ). Toto už ale z bezpečnosťou nemá nič spoločné, je to už len taký bonus a veľké + k dobrému pocitu z jazdenia.....po ceste :y: .
15.10.2016 - 06:44:03
01
Winter - cesta v lese je stale len cesta, ked uz si na mtb, tak je lepsie jazdit mimo nich.
15.10.2016 - 10:48:55
01
Nech si píše kto chce čo chce, kto raz prišiel o blízkeho človeka, ktorý mimochodom vždy dodržiaval predpisy a jazdil opatrne kvôli debilovi za volantom, ktorý nevedel jazdiť a svojou arogantnou jazdou zapríčinil smrť nevinného človeka ten v tom má jasno.
15.10.2016 - 11:06:43
03
Srsen napísal:
No ja osobne sa určite cítim bezpečnejšie s polámanými kosťami, ako mŕtvy

Rozmýšľam, kde to prišiel Patrik Kuril o nohu?

A ty porozmýšľaj, či je lepšie byť nehybný na vozíku alebo v pitevni... A pre tvojich blízkych, čo by bolo lepšie? 20-30 rokov ťa obskakovať, polohovať, vymieňať vrecká, kŕmiť, umývať, alebo 2-3 roky oplakávať?
16.10.2016 - 21:00:13
00
JoKo a winter, nehnevajte sa, ale horska cyklistika je urcite bezpecnejsia ako ta cestna, totiz mnoho z nas v tom lese nejazdi ziadne divociny a tak nam ani moc nehrozi ze si tam zlomime chrbticu o strom. Ci ste si fakt mysleli ze vsetci tam jazdime brutalne zjazdy ako napriklad chlapci od Malej Fatry? A ked uz padneme, tak sa akurat trochu oskrieme, napriklad moj najhorsi pad bol pod Pajstunom a mal za nasledok dieru v lakti, oskrenu polku tela a velku podliatinu od prilby, ale celkovo to bolo nic moc a v pohode som dosiel domov.
Zrazenie autom na ceste ma velmi casto za nasledok volanie sanitky, zlomeniny, bezvedomie, dlhodobe nasledky. To sa vobec neda porovnavat a vysledok ankety je uplne spravny.
btw sam sa casto pohybujem po cestach, pravidelne najma BA-Pezinok, a podobne aj na zahorackych cestach, kde casto chyba krajnica. Povazujem to za nutne zlo, ked si chcem skratit trasu s cielom jazdit vzdialenejsie oblasti.
16.10.2016 - 21:32:09
012
JoKo napísal:
Rozmýšľam, kde to prišiel Patrik Kuril o nohu?

A ty porozmýšľaj, či je lepšie byť nehybný na vozíku alebo v pitevni... A pre tvojich blízkych, čo by bolo lepšie? 20-30 rokov ťa obskakovať, polohovať, vymieňať vrecká, kŕmiť, umývať, alebo 2-3 roky oplakávať?

toto čo píšeš je pre blízkych veľká rana či jedno alebo druhé, osobne by som nechcel byť pripútaný celý život na lôžku, keby sa niečo také stane, no ver tomu, že rodičia nebudú oplakávať svoje dieťa 2-3 roky, no je to na celý život a každodenné chodenie na cintorín...a to dobre viem o čom píšem a iron.hide to napísal veľmi pekne a úplne s ním súhlasím aj keď jazdím aj cestu, určite sa na nej necítim bezpečnejšie ako v horách.
16.10.2016 - 23:14:15
02
iron.hide máš veľa siláckych rečí. Ale aj niektorí ostatní. Prezentujete svoj osobný názor ako všeobecnú pravdu a jedinú správnu, ale zabúdate na jedno - je to iba vaša pravda, nie každého jedného.
Ja neviem, ktorá cyklistika je bezpečnejšia, lebo je iba jedna. Ale viem, že sa bojím ísť jazdiť do lesa a pochybujem, že pôjdem niekedy. Na ceste nemám taký strach, ani v premávke aj za cenu občasného rozčúlenia a nadávok.
16.10.2016 - 23:36:55
01
ceruzka - v lese sa velmi casto nachadzaju aj asfaltky a siroke zvaznice (bohuzial), tak to kludne mozes ist niekedy skusit.
16.10.2016 - 23:44:59
00
Nepotrebujem tvoje odporúčanie. Ozaj nie.
Pod pojmom cesta bol myslený asfalt aj v lese, ale ten jazdím v oveľa menšej miere a väčšinou s niekým. Sólo veľmi málo. Nerátam normálnu cestu cez les s namaľovanými čiarami a premávkou. Tam pokojne aj dlhé trasy. Ale mtb nie.
16.10.2016 - 23:58:58
00
ceruzka má pravdu, keď sa tu začneme hádať kto má "dlhšiu" pravdu, zas to dopadne ako v mnohých iných vláknach. Povedal som si svoj názor, taký winter78 má úplne iný pohľad na vec ... ale nebudem ho presviedčať že ten jeho je zlý, má svoje skúsenosti ... max. si pomyslím že tam kde on by som bajkovať nechcel a že zlaté moje domovské Volovské vrchy ...
17.10.2016 - 00:13:19
00
keyboard_arrow_up