Slovenský kras je unikátne pohorie na Slovensku. Vďaka mimoriadnym prírodným hodnotám patrí do siete biosférických rezervácií MaB, je národným parkom a je na Zozname svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO... Planiny Slovenského krasu majú charakter stolovej hory. Vedú na ne viaceré cesty. Po ich vyšliapaní sa ocitneme na mierne zvlnenom území, ktoré je popretkávané dobrými lesnými a lúčnymi cestami. Slovenský kras predstavuje cyklistický raj, ktorý si zaslúži samostatnú tému...
Caute, chystame sa trasu Plesivec-Silica, dalej po cervenej na Sorosku a cez Horny vrch az do Zadiela a Turne. Je to jazditelne a zvladnutelne za jeden den? Pripadne este nejake tipy. Dik.
Toto sa dá za jeden deň http://www.cykloserver.cz/tipy-na-vylety/detail/?d=198517 takže tvoja trasa bez problémov (hoci ja som pre búrku už šiel zo Silice po asfalte rovno do Plešivca, aj tak mi cesta trvala od rána 7:00-8:00 do 14:00-15:00 hod, neviem už presne, by som sa musel doma pozrieť na čistý čas jazdy)
Mám prejdený aj Horný vrch http://www.cykloserver.cz/tipy-na-vylety/detail/?d=208405 a to je tiež pekne zjazdné, jedno záludné miesto je niekde v 2/3 planiny, kde netreba zabudnúť odbočiť doľava na chodník, musel som sa vracať.
Môj postreh je taký, že samotná planina je vyčerpávajúca, aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, furt sa ide hore-dole Asi jediné miesta čo som tlačil bola Dievčenská skala a úvodné stúpanie na červenej TZ zo Sorošky (viaceré krátke úseky na modrej TZ na Gerlašskú skalu a úseky južným úpätím Horného vrchu, ale to je všetko mimo tvoju trasu, jedine ak by si sa inšpiroval)
Druhý postreh je, že na národný park je tam dosť aktívna ľudská činnosť, vrátane prejazdu motorovými vozidlami, takže po dažďoch som mal niektoré úseky rozryte, hoci boli aj tak prejazdné, ale za sucha by boli oveľa lepšie...
Super, diki za odpovede chlapi, uvidime jak sa budeme citit v zadielskej doline a podla toho sa rozhodneme ci Turna alebo Moldava. Este jedna otazocka, od chaty Tanya do Zadielskej doliny je lepsia zlta abo cervena.
Žltá netuším, ale červená v skutočnosti ide tak ako som zaznačil, podľa mapy ide chodníčkom a ak ten chodníček nájdete, tak by to mal byť pekný pojazd (ale ja som tade nešiel). červená so zjazdom pred napojením na asfaltku je široká zpevnená a upravená zvážnica.
Hlavne si z Tanye odskocte ten kusok na zapadny okraj kanonu na vyhliadku (najdes na freemap mape). Je to sice ilegal, ale to je aj jazdenie po narodnom parku
Na zjazd si daj ktoru chces, ale cervena je pohodlnejsia a chod rovno na asfaltku a nesaskuj po lese. Mne sa v proste v Borcanskom sedle paci... A na asfaltkach pozor na auta. A dole zadielom chodte pomaly a slusne. Je tam zakaz vjazdu bajkerom aj kvoli tomu, ze dole jazdia ako chumaji a je tam kopa chodcov a kocikov. Tak nech ten zakaz nezacnu aj uzurpovat
A podla hiking.sk je cervena zo Silickej Brezovej do Zadiel/Dvorniky 44 km a 1100 stupania plus Plesivec stanica-Silicka Brezova 10km a 190 vyskovych plus 3km z Dvornikov do Turne.
Dokopy teda 57km a 1290 stupania. Ospravedlnujem sa za uvedenie nepresnej informacie z neovereneho zdroja
Vzhladom na pocetnost zaujimavosti popri trase a nejake zachadzky a zastavky vsak stale trvam na tom, ze sa jedna o celodenny vylet. Za pol dna (<5 hodin) sa to da tak akurat preletiet.
A podla hiking.sk je cervena zo Silickej Brezovej do Zadiel/Dvorniky 44 km a 1100 stupania plus Plesivec stanica-Silicka Brezova 10km a 190 vyskovych plus 3km z Dvornikov do Turne.
Dokopy teda 57km a 1290 stupania. Ospravedlnujem sa za uvedenie nepresnej informacie z neovereneho zdroja
Vzhladom na pocetnost zaujimavosti popri trase a nejake zachadzky a zastavky vsak stale trvam na tom, ze sa jedna o celodenny vylet. Za pol dna (<5 hodin) sa to da tak akurat preletiet.
Otázka prevýšení podľa rôznych portálov a „meračov“ sa diskutuje často. Vo všeobecnosti sú prevýšenia (stúpania) veľmi nadhodnotené. Ako príklad uvediem cyklotúru Margecany - Kysak ktorú som prešiel x -krát a viem, že stúpanie na nej je cca 200 m. Ale na hikingu bolo uvedených neskutočných 550 m. (viď článok a diskusia k nemu: http://cyklo.hiking.sk/hk/ar/1846/po_stopach_kosicko_bohuminskej_zeleznice.html )
Takže s tými prevýšeniami opatrne, prílišná presnosť je v tomto prípade nevhodná. Pretože nie každý zdvih krígľa tam treba rátať : )
Inak súhlasím, že na vychutnanie trasy je deň tak akurát
Otváram túto tému tohto roku.
Výjazd piatok 25. 3. 2017 Rožňava-Turňa nad Bodvou, cez Silickú planinu.
Všetko zjazdné, niečo vedľa bajku. Napr odbočka na Derenk, alebo červená pri stúpaní poza Sádvár do Bodvaszilas. Niektorí makači by to možno dali. Povrchy rôzne. Asfalt, lesné zvážnice, niektoré výrazne funkčné, turistické chodníčky. Hlaváčik začína kvitnúť, poniklec končí. V Agteleku, všetky búdy zavreté, sociálne pri vstupe do jaskyne funkčné, nabral som si vodu. Záverečný protivietor bol super. Vo vlaku teplo. http://boriske.rajce.idnes.cz/20170324_Silicka_planina_bike
boris.ko Mne sa tiež stratila hneď na začiatku, ten chodník je nerozoznateľný v okolitom lese. Našťastie v opačnom smere išla turistka a tá mi ukázala kade ísť. Je potrebné ísť do protiľahlého svahu, na ktorom vedie stará lesná cesta. Nedá sa minúť. Bola dokonca značená tur. značkou a zeleným +, čo je asi maďarské značenie cyklotrasy. Ale to plusko bolo snáď jediné, v smere na Josvafo som ich viac nevidel. Poniže k Josvafo sa objavilo aj modré + a bolo značené na lesnej ceste niekde smerom na Aggtelek. Tie maďarské značenia som celkom nepochopil.
Aj ďalej po zelenej značke bolo značenie dosť biedne aj chodník sa strácal. V lete keď je bujná vegetácia by bola orientácia ešte horšia. Viac menej je potrebné držať sa potoka.
Bola dokonca značená tur. značkou a zeleným +, čo je asi maďarské značenie cyklotrasy. Tie maďarské značenia som celkom nepochopil.
.
Maďarské značky sú špecifické a vyžadujú si podrobné štúdium . Cyklotrasy v Maďarsku sú vo všeobecnosti značené piktogramom cyklistu. To zelené + (kríž) bola zrejme len obyčajná skratka trasy...
Výborný prehľad maďarského značenia bol uverejnený na hiking.sk: https://hiking.sk/hk/ar/3819/turisticke_znacenie_madarsko.html
Keď sú +_kom značené skratky, tak mi to dáva zmysel. Jediné zelené +, ktoré som videl, bola prvá značka skratky smerom na zelený náučný (?) chodník do Aggteleku. Na mape: http://www.map.turistautak.hu to pekne vidieť.
Jablonovske sedlo po cervenej smer Zadiel by mala byt v pohode, ale ked je mokro, niektore useky budu asi fajne, ale nemalo by ich byt vela. Prakticky vsetko je zvaznica. Z toho celeho je zaujimave akurat okolie Mutnej sudne, a asi Krasovske jazierko, tam sa mi nechcelo ist na vyhlad (ani pred ani za). Ale za nim v lese som rozrezal plast na rozbitej flasi, schovanej pod listim .. civilizacia proste. Zbytok slabe /vsetko je tusim zvaznica/, zaujimave moze byt zlta a potom polovnicky chodnik nad zeleznicou .. to bolo celkom fun /ofaborkovane to bolo, ale len cast zjazdna bajkom/
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Toto sa dá za jeden deň http://www.cykloserver.cz/tipy-na-vylety/detail/?d=198517 takže tvoja trasa bez problémov (hoci ja som pre búrku už šiel zo Silice po asfalte rovno do Plešivca, aj tak mi cesta trvala od rána 7:00-8:00 do 14:00-15:00 hod, neviem už presne, by som sa musel doma pozrieť na čistý čas jazdy)
Mám prejdený aj Horný vrch http://www.cykloserver.cz/tipy-na-vylety/detail/?d=208405 a to je tiež pekne zjazdné, jedno záludné miesto je niekde v 2/3 planiny, kde netreba zabudnúť odbočiť doľava na chodník, musel som sa vracať.
Môj postreh je taký, že samotná planina je vyčerpávajúca, aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, furt sa ide hore-dole
Druhý postreh je, že na národný park je tam dosť aktívna ľudská činnosť, vrátane prejazdu motorovými vozidlami, takže po dažďoch som mal niektoré úseky rozryte, hoci boli aj tak prejazdné, ale za sucha by boli oveľa lepšie...
Na zjazd si daj ktoru chces, ale cervena je pohodlnejsia a chod rovno na asfaltku a nesaskuj po lese. Mne sa v proste v Borcanskom sedle paci... A na asfaltkach pozor na auta. A dole zadielom chodte pomaly a slusne. Je tam zakaz vjazdu bajkerom aj kvoli tomu, ze dole jazdia ako chumaji a je tam kopa chodcov a kocikov. Tak nech ten zakaz nezacnu aj uzurpovat
Mrkol som do itinerárov. Plešivec - Silická Brezová - Silica - Soroška - Horný vrch- Zádiel - Turňa je 53 km a 1060 m stúpania.
Otázka prevýšení podľa rôznych portálov a „meračov“ sa diskutuje často. Vo všeobecnosti sú prevýšenia (stúpania) veľmi nadhodnotené. Ako príklad uvediem cyklotúru Margecany - Kysak ktorú som prešiel x -krát a viem, že stúpanie na nej je cca 200 m. Ale na hikingu bolo uvedených neskutočných 550 m. (viď článok a diskusia k nemu:
http://cyklo.hiking.sk/hk/ar/1846/po_stopach_kosicko_bohuminskej_zeleznice.html )
Takže s tými prevýšeniami opatrne, prílišná presnosť je v tomto prípade nevhodná. Pretože nie každý zdvih krígľa tam treba rátať : )
Inak súhlasím, že na vychutnanie trasy je deň tak akurát
Výjazd piatok 25. 3. 2017 Rožňava-Turňa nad Bodvou, cez Silickú planinu.
Všetko zjazdné, niečo vedľa bajku. Napr odbočka na Derenk, alebo červená pri stúpaní poza Sádvár do Bodvaszilas. Niektorí makači by to možno dali. Povrchy rôzne. Asfalt, lesné zvážnice, niektoré výrazne funkčné, turistické chodníčky. Hlaváčik začína kvitnúť, poniklec končí. V Agteleku, všetky búdy zavreté, sociálne pri vstupe do jaskyne funkčné, nabral som si vodu. Záverečný protivietor bol super. Vo vlaku teplo.
http://boriske.rajce.idnes.cz/20170324_Silicka_planina_bike
https://www.mtbiker.sk/clanky/8883/je-tu-jar-hlavacika-cas-alebo-cez-silicku-planinu.html
Aj ďalej po zelenej značke bolo značenie dosť biedne aj chodník sa strácal. V lete keď je bujná vegetácia by bola orientácia ešte horšia. Viac menej je potrebné držať sa potoka.
.
Maďarské značky sú špecifické a vyžadujú si podrobné štúdium
Výborný prehľad maďarského značenia bol uverejnený na hiking.sk:
https://hiking.sk/hk/ar/3819/turisticke_znacenie_madarsko.html