presne tak kristina koli takym par jedincom co pokusaju osud treba dookola robit osvetu a vysvetlovat stale a znova kym sa neuvedomia
24.07.2017 - 18:21:10
00
Ešte by som si dovolil k tomuto - deti prirodzene kopírujú správanie dospelých a keď vidia, že každý nosí prilbu, berú to ako ako normálnu vec. Lebo predsa len je rozdiel, keď sa (pri)zabije nejaký starý ujo, ako keď sa (pri)zabije dieťa, ktoré má celý život pred sebou.

Niečo podobné, ako prechádzanie cesty na červenú - keď som sám (a ponáhľam sa), kľudne prejdem, ale keď vidím naokolo deti, tak vždy radšej počkám, aby im rodičia nemuseli zbytočne vysvetľovať prečo ja môžem prejsť a oni musia čakať.
24.07.2017 - 18:23:04
02
Pre ukľudnenie všetkých mentorov pridávam svoje foto zo včerajška.


24.07.2017 - 18:25:26
03
Ľudia, nie všetci sa hrajú na bicykli na pretekárov, ako vy (spd, tretry, dresy s reklamami, prilby). Existujú aj normálni cyklisti, ktorý sa chcú len dopraviť z jednej dediny do druhej rýchlosťou 8-15 km/h. Nepotrebujú prilbu na záchranu života, ale skôr 1,5 m bočný odstup, keď ich predbiehajú vodiči motorových vozidiel.

Čo sa týka zdravotného poistenia - prečo si sami nehradia liečenie vodiči, ktorý havarujú pri prekročení max. rýchlosti, pri nedaní prednosti, pri predbiehaní cez plnú čiaru, atď...? Darmo sú chránení pásmi, veď porušujú ďalšie paragrafy cestného zákona.

Som za dobrovoľné nosenie prileb !
24.07.2017 - 20:02:10
03
zoja napísal:
Ľudia, nie všetci sa hrajú na bicykli na pretekárov, ako vy (spd, tretry, dresy s reklamami, prilby). Existujú aj normálni cyklisti, ktorý sa chcú len dopraviť z jednej dediny do druhej rýchlosťou 8-15 km/h. Nepotrebujú prilbu na záchranu života, ale skôr 1,5 m bočný odstup, keď ich predbiehajú vodiči motorových vozidiel.

Čo sa týka zdravotného poistenia - prečo si sami nehradia liečenie vodiči, ktorý havarujú pri prekročení max. rýchlosti, pri nedaní prednosti, pri predbiehaní cez plnú čiaru, atď...? Darmo sú chránení pásmi, veď porušujú ďalšie paragrafy cestného zákona.

Som za dobrovoľné nosenie prileb !

typicka ukazka primitivneho a obmedzeneho nazoru ... bez urazky ... delenie na "pretekarov" a "normalnych" len podla oblecenia ... ci nezmysel ze "pretekar"=rychlo, "normalny" = pomaly ... ci "pretekar" = vysoka pravdepodobnost zabitia, "normalny"=nulova pravdepodobnost ... co veta to hlupost :-)))
tak ako najtazsie urazy na lyziach nevznikaju vo velkej rychlosti na svahu ale dole pri zastaveni v takmer nulovej rychlosti, tak sa mozes zabit aj pri 8km/h rychlosti u vas na lazoch, staci ze ťa smykne na strku, v kolaji, alebo sa zlaknes a vyletis do šancu a rozbijes hlavu na kameni ... hlava sa da rozbit aj v nulovej rychlosti na obrubniku pred branou domu ... ja som si zlomil ruku nie v zjazde v lese, ale ked mi pred bytovkou v rychlosti 3km/h vbehol pes bez voditka pod koleso, nemať prilbu skoncim na ARO
jazdi si ako chces,tvoja hlava ... ale MOJE peniaze
24.07.2017 - 20:22:02
00
laco napísal:
Pre ukľudnenie všetkých mentorov pridávam svoje foto zo včerajška.

Touto fotkou si mi zničil ideály :worried:
24.07.2017 - 21:55:24
03
zoja napísal:
Ľudia, nie všetci sa hrajú na bicykli na pretekárov, ako vy... Nepotrebujú prilbu

Kým som nezdemoloval moju prilbu, vieš, aký najväčší úraz som mal? Na tej mojej zdemolovanej prilbe to je aj vidieť, na úplnom vrchu pri pozornom prezeraní môžeš vidieť takú dosť veľkú preliačeninu. To sa, prosím pekne, stalo, keď som bol na cyklovýlete v Kuželovskom mlýne a prilbu som si nechal na hlave pri vstupe do neho. Lenže on mal cca 1.5m vysoké dvere a ostré zárubne, ja mám 1.85m. Príliš skoro som sa vzpriamil a ťukol si prilbu dosť silno. Nie, že by som mal zranenie, keby som tú prilbu nemal, ale hlava by ma bolela. Takto ma nič nebolelo, len srdéčko z preliačeniny na peknej prilbičke.
Keď som zdemoloval prilbu, tak to bol prvý vážnejší pád po cca 10 rokoch, čo na biku jazdím vážnejšie a náročnejšie trasy, pritom bikujem ja aj celá moja rodina celý život. Pred tým som vždy padal v meste v zime.

Tak isto, ako nepretekár potrebuje pásy v aute, len nie štvorbodové, aj nepretekár potrebuje helmu na bicykli, len nie za 200€ inmold. To, že "predsa ja nie som pretekár, idem sa len previezť z bodu A do bodu B, prilbu nepotrebujem" si určite povedal aj tento pán: https://www.cas.sk/clanok/319552/znamy-cestovatel-dvakrat-unikol-smrti-na-cestach-patrik-44-spadol-z-bicykla-a-zomrel/

Práve, že človek, ktorý denne jazdí vie, ako sa správať, keď náhodou chytím šmyk, keď náhodou ma strhne prúd vzduchu od kamiónu alebo podobne. Ako sa správať, keď stratím kontrolu. To znižuje šancu na pád. Problém je, že tí, ktorí to s bikom myslia vážne jazdia denne asi tak 10-50x viac, ako človek, čo sa "len dostáva z bodu A do bodu B". A pokiaľ jazdíš po ceste, tak máš už základ dosť veľkú šancu dopravnej nehody, ktorej vinník môže byť niekto iný.
25.07.2017 - 00:12:54
00
Keby bola povinnosť nosiť prilby na súdoch, nemusel by teraz dávať Harabín trestné oznámenie na tú lampu čo tam drbla...
Neviem prečo tu takmer všetci hudú že prilbu musím nosiť - nie, nemusím - ale keď chcem, tak si ju dám.
Aj na TdF boli onehdá prilby out a podla týchto rečí by tam malo byť mŕtvych viac ako pri Stalingrade - a bolo?
25.07.2017 - 07:28:18
01
Milý Vlastoch, mám pre vás 2 rady:

1. dajte svoj príspevok prečítať psychológovi a on vám poradí, čo ďalej

2. naučte sa odomykať tretry z pedálov, aby na vaše liečenie nemuseli prispievať ostatní platcovia zdravotného poistenia
25.07.2017 - 08:44:00
00
Ono sú rôzne názorové vlny šíriace sa časopriestorom, ktoré buď silnejú, alebo slabnú, vznikajú a zanikajú v závislosti od bodu časopriestoru, v ktorom sa nachádzajú. Normálnou rečou povedané, názory ľudí na niečo vznikajú, časom sa menia, strháva ich momentálne šíriaca sa názorová vlna, niekedy aj upadnú do zabudnutia.

Ale ako hovorí Braňo Mojsej, poďme k "merítku veci". To, že niekto si tú prilbu na hlavu nedá, ešte neznamená, že je to vo všeobecnosti nezodpovedný človek, podobne ako to, že keď ju nosí striktne a neustále, neznamená, že je vo všeobecnosti zodpovedný. Že je zrazu z neho lepší, dokonalejší človek oproti tomu, čo prilbu až tak striktne nemusí.

Viem si predstaviť aj niekoho, čo na MTB fóre bude striktne presadzovať názor, že ani sekundu bez prilby musí byť uzákonené a tých, čo to neberú až tak vážne a chcú mať možnosť slobodne sa na vlastnú zodpovednosť rozhodnúť, začne pranierovať a zhadzovať, urážať ... a viem si kľudne predstaviť že ten istý človek niekde na inom fóre bude bojovať napr. proti povinnému očkovaniu alebo podobne. A tiež to bude robiť s veľkým zápalom.

Život lidskej je tak složitej, pane óbrlajtnante, že život člověka je proti tomu úplnej hadr.
25.07.2017 - 08:59:32
010
Pekne, týmto beriem túto tému za uzavretú - teda aspoň pre mňa.
25.07.2017 - 09:13:50
00
Mam trosku času , dovolenkujem a kedže vonku prší , nieco z titulu mojej profesionálnej kariéry Vám napíšem ... nadviažem na Lacov vstup s hlbokou duchovnou myšlienkou a rozviniem ju trosku pragmatickejšie ... to ci zákon prikazuje nosiť ochranu hlavy , kedy , komu , a kde nebude predmetom mojej úvahy ... skôr by som sa zamyslel nad následkami neuvazeneho počinu , nenosiť helmu . Mne ako bikerovi to môže byť v celku jedno ... ale len do okamihu , kým sa nestretne slobodne rozhodnutie " nenosiča " s mojim bikom pri vzájomnej kolizii . To či si niekto slobodne rozmláti lebeň a strom v lese alebo o asfalt tu taktiež neriešim ... Tu ci sa to niekomu páči alebo nie " bezhelmač" bude pravdepodobne ak opomeniem všemožne scenáre vzájomnej zrážky ťahať za kratší koniec . To iste platí aj pri vzájomnej kolizii s motorovým vozidlom ... je štatisticky dokázané , ze rozsah poranení dokáže ochrana hlavy- helma zmierniť ... a tu nastupuje ak už teda k zrážke dôjde právna rovina problému / rozsah poranení , práceneschopnosť a trvale následky , smrť / . Ako som písal pred časom , je to vaša vec nenosiť helmu , ale uvedomte si ze nie je jedno ci bude šofér mot. vozidla súdený za ublíženie na zdraví alebo za smrť cyklistu ktorý ignoroval zákon ... nenoste ju , ale potom by mal byt posudzovaný výsledok vzájomného stretu ako by ste helmu mali . A kokocinou , ze mi je teplo na gebulu bo len slapem do kopca 8 kilometrovou rýchlosťou a aj ked spadnem , tak sa nic nestane ma nepresvedčíš ... môže sa stať ze ta zramuje v zjazde" rýchlik " Stravak :) a nemusí to byt len jeho chyba /
stratíš v tej pomalej rýchlosti stabilitu a prejdeš do protismeru / ...

A pre Laca ... áno človek co nenosí helmu je nezodpovedný voči sebe , ale to mam na saláme , ale co nemám ze spôsobí problémy aj " dotknutej " osobe , kde sa predpokladá po vzájomnej zrážke väčší rozsah poranení ako by helmu použil ...
25.07.2017 - 09:40:36
011
Zoja teba by som ani nepoistil s takym nezodpovednym pristupom k samej sebe.
25.07.2017 - 10:38:18
00
miso2012, divné porovnanie:
„Tak isto, ako nepretekár potrebuje pásy v aute, len nie štvorbodové, aj nepretekár potrebuje helmu na bicykli, len nie za 200€ inmold.“

Pre bicykel neexistuje analóg bezpečnostných pásov auta.

Jazdci na pretekárskych autách musia mať prilby a pásy. Vodiči áut určených pre dopravu musia mať len pásy. Hoci počet úrazov hlavy pri autohaváriach je dosť veľký, prilby nie sú v aute povinné.

Na Slovensku uzákonili cykloprilby, aby mal cyklista väčšiu nádej na prežitie (hoci s doživotnými následkami), keď doňho narazí vodič auta, zachytí spätným zrkadlom, odhodí/vcucne prúd vzduchu alebo vytlačí z cesty pri tesnom predbiehaní.
Pri absencii cyklociest by z racionaálneho hľadiska bolo účinnejšie, keby pri predbiehaní zaviedli povinný 1,5 m bočný odstup a tým sa vyhli uvedeným kolíziám. Je k tomu neporovnateľne viac dôvodov, ako pre prilbu: obchádzanie výtlkov, kanálov a nerovností (ach tie naše cesty), strata rovnováhy pri náhlej nevoľnosti, porive vetra, zošmyknutí nohy, zlomení pedála, uvoľnení kľuky, ...

Z histórie vieme, že cykloprilba vznikla pre krkolomné MTB-trasy, nie na cesty. To bol asi prípad nebohého cyklistu vo vašom odkaze (je to len moja špekulácia kvôli Manínskej tiesňave a obľube riskantných športov).
25.07.2017 - 11:01:53
00
v zákone je predbiehať bezpečne.. keď je niekto debil ani striktné číslo 1,5m mu nepomôže.. okrem toho že sa to veľmi ťažko meria a dokazuje..
25.07.2017 - 11:09:31
00
keyboard_arrow_up