Torque je priama konkurencia, no len tiež by som asi rozdiel moc nespoznal. Torque už je 180mm takže asi vyslovene bikepark a skákat. Neviem či by som to tahal niekde do kopcov. Mne 160 postacuje aj do bikeparku
08.08.2018 - 16:14:44
00
Dobrá téma :)
Taaaaakže, v prvom rade by som vyradil čokoľvek pod 160 zdvih. Potom by som vyradil všetky hliníkače. Potom by som chcel iba tie, ktoré sú dostatočne progresívne, aby som tam dal strunu. Lebo bez struny v bajkparku, to je ako polovičná zábava.
No a potom je otázka či ísť do niečoho fakt čo ti dlhšie vydrží a tým pádom pozerať aj dobrú výbavu a vyberať tie "ekonomické" bajky ako YT, Commencal, Canyon a Trek... alebo ísť do kvalitnejších rámov aj s odpružením, ale zas mať horšie brzdy, radenie a kolesá a tam postupne časom vymeniť, keď začneš nachádzať ich limity.

V tom finance limite by bolo najlepšie karbonové DHčko (lebo bajk parky sú hlavne o DH), ale zas časom zistíš, že Enduro ti na tých DHčkach v parkoch stačiť nebude a keď ťa to stále bude baviť tak upgradneš na DH bike. Zas v parku sa dá skákať aj na 140tke, ale nie je to také pohodlné a tú 160tku by som videl ako spodný limit, ktorý ti bude stačiť na tie Enduro trate. Za dobré odpruženie sa oplatí priplatiť, lebo keď budeš točiť Malino, tak budeš chcieť mať laditeľnú kompresiu na kvalitnej vidlici, inak na tých koreňoch na druhý deň už nebudeš vládať.

Moje vysnené od najdrahšieho po najekonomickejšieho (berte s rezervou):
- Rocky Mountain Slayer
- Pivot Firebird
- Transition Patrol
- Yeti SB6
- Evil Wreckoning
- Liteville 601
- Trek Slash
- Devinci Spartan
- Knolly Delirium
- Canyon Torque
- YT Capra
- Commencal SX
08.08.2018 - 18:15:54
03
Dublinboy celkom súhlasím, teda až na niektoré veci, neviem teda prečo napr. Trek porovnávaš alebo dávaš dokopy s direct sale značkami? Teda nechcem tvrdiť, že tie sú horšie :) veď tiež jazdím na YT...Ale myslým, že Trek má kvalitné rámy a vidno to aj podľa ich záruky, keď už sa teda niečo stane, nemajú s reklamáciou problém. Ale tak tiež to beriem skôr tak, že sú to síce kvalitné bajky, ale aj tak tuctová značka. Pri tom rozpočte by som sa už asi pozeral po niečo exkluzivnejšom ako napr. Ibis a postupne upgradoval. Ďalej spomínaš napr. 601- podľa mňa skvlý bike, teda podľa testov, nejazdil som ho. No predtým si spomínal že len karbón a pokiaľ viem, tak oni bajky v karbóne nerobia, ale iba hliník :)
08.08.2018 - 18:35:17
00
Hej ten Liteville beriem, ale to je niečo čo by som rád vyskúšal a tam ten hliník aj odpustím, lebo váhou sú na tom podobne ako karbóny. Veľmi blízko.

Nemiešam a neporovnávam drahé značky s "tuctovými direct sale" značkami. Ide mi o bajky, ktoré by boli vhodné na to, čo niou popísal, že by jazdil. A v tom prípade ide hlavne o ten FUN FACTOR, ktorý môže byť u Capry vyšší ako u Pivota a pritom cenovo sú úplne na opačnej strane spektra.
Ibis Mojo HD3 alebo HDR zabudni na strunu, tam by som to neriskoval, keď viem, že na tých rockgardenoch a 5-10m poletoch sa budem blížiť k dorazu (pozri si progresiu toho bajku). Ten som vylúčil. Na all mountain OK, ale točiť 80-90% času v bajkparku na Ibise by bolo nechutné a hlavne nevkusné :)

Zabudol som ešte určite veľa značiek, ktoré sú "superenduro", ale toto je taký môj zoznam.. a vlastne na jednom vysnívanom (NS Snabb) už po bajkparkoch jazdím. A napríklad zisťujem, že možno budúci rok práve, aby som si tie parky poriadne užil, tak si ten zjazďák kúpim...
08.08.2018 - 19:11:15
00
No hej, ten Ibis som bral skôr z môjho pohľadu a na am/en jazdenie, nie ako bike parkový bike, len som to tam nepapísal, A ako si písal na parky asi strunu, teda ale chalan mám pocit, že ešte poriadne nevie čo chce a nie je rozhodnutý či am, či en, alebo fr bike :) takže potom sa ťažko radí. Ale zaujímavá téma a verím, že viacerým pomôže
08.08.2018 - 19:20:07
00
[quote="@1401062"]

Ten rallon si skusal resp Henry ti ho pozical? Ak hej co nan hovoris. Len on ho ma v XL co je na mna vela takze pre mna je ho zbytocne skusat.
08.08.2018 - 19:47:20
00
Hej, trošku som ho pojazdil, tak opatrne, aby sa mu nič nestalo :) Nie je to zlé, len pre mňa je to 29" opacha. Je to určite o 100% lepšie ako 29" Enduro od spešlu, na prekvapenie celkom obratné, chcelo by to jazdiť a jazdiť a zvyknúť si na to aj v obratnejšom prostredí (technickejšie pasáže, transfery a pod.). Ja som rád, že teraz bojujem postupne s 27.5 a konečne sa dostávam na obratnosť akú som mal s 26".
08.08.2018 - 19:54:00
00
Dublinboy, dobrý iput diky. Len ako píše imro fakt ešte neviem kam sa moje jazdenie vyvynie tak sa mi ťažšie rozhoduje. Ale zatiaľ ma viac lakajú flow trate, možno ako som písal geniálna je kálnicka foxa, a niečo divokejšie som ešte moc nejazdil. Každopádne zrejme budem niekde na konci tvojho listu riešiť dačo z toho čo tu padlo od chalanov. Trek slash/remedy, canyon... ešte tomu asi povenujem nejakú pozornosť popozerám testy, a asi si aj vyskúšam v kálnici tam tie ich NOIDy na DH som ešte nesedel tak uvidíme možno to ešte zamieša karty :D
08.08.2018 - 21:24:16
00
niou ak máš ten svoj elektro 150mm, tak zabehni na Malino a daj si Modrý zamat alebo Blizzard, aby si videl prečo postupom času oceníš tých 160 a viac v Endure. Kálnica je ako niekto povedal vyhladený koberec oproti ostatným bajkparkom. Daj si celodenku na Maline a pochopíš o čom je bajkpark na tých 90% ako si napísal.
Ak ťa to neodradí, tak pôjdeš do toho endura/superendura.
08.08.2018 - 21:42:02
05
niou napísal:
Dublinboy, dobrý iput diky. Len ako píše imro fakt ešte neviem kam sa moje jazdenie vyvynie tak sa mi ťažšie rozhoduje. Ale zatiaľ ma viac lakajú flow trate, možno ako som písal geniálna je kálnicka foxa, a niečo divokejšie som ešte moc nejazdil. Každopádne zrejme budem niekde na konci tvojho listu riešiť dačo z toho čo tu padlo od chalanov. Trek slash/remedy, canyon... ešte tomu asi povenujem nejakú pozornosť popozerám testy, a asi si aj vyskúšam v kálnici tam tie ich NOIDy na DH som ešte nesedel tak uvidíme možno to ešte zamieša karty :D

Keď spomínaš Trek, tak Slash je len 29 a Remdy 27,5". Teda neviem či si si všimol, lebo ako si písal, že nechceš 29" :)
09.08.2018 - 08:25:31
00
Dublimboy, modry zamat som na ebajku jazdil už pár krát od 8:30 do 16:30 nonstop :D A nemám veľmi s čím porovnať ale zdalo sa mi to celkom dostatočné čo sa bajku týka. Ale tak asi som ešte nedosiahol limit 150mm s mojim skilom. Tiež sa mi páči zamat lebo je realtívne hladký v porovnaní s ostatnimi traťami. Už inde si viem predstaviť že tých 150 by bolo asi málo...

imro, jo máš pravdu, nevšimol som si že to je 29. ešte lepšie. aspoň trocha zúžený výber :)
09.08.2018 - 09:08:10
00
co hovorite na.tento bicykel? pre mna. ma.niekto skusenosti s tym odpruzenim a aj s tou ochranou tlmica v.blatw?

http://www.mondraker.com/es/en/2019-foxy-carbon-rr-29
10.08.2018 - 20:56:10
00
niou napísal:
Ahojte, pokukávam po nejakom bajku enduro / trail / univerál... :) Mám teraz ebike Haibike sduro Allmtn 7.0 je to celkom slušný tank na 150mm zdvihoch, fantastické na jazdenie po kopcoch. Chcel by som ešte do garáže doplniť nejaký parkový univerzálny ľahký stroj. Zatiaľ som si vytipoval toto:

YT Jeffsy 27 Pro Race
https://www.yt-industries.com/en/detail/index/sArticle/1914/sCategory/509

alebo
Nukeproof Mega 275 Carbon Faktory
https://www.bajky.sk/2018-Bicykel-Nukeproof-Mega-275-Carbon-Factory

ktorý sa vám viac páči? Alebo nejaké dalšie tipy?
Som viac menej taký pokročilý začiatočník v parkoch a tento bajk bude hlavne na to (kálnica, malino brdo...) chcem hravý obratný bajk, na ktorom sa bude dobre učiť skákať (už som trocha začal s ebajkom). Ale tiež nech sa dá zbehnuť aj DH trail. (preto chcem zdvih niečo medzi 150 - 170).

Ak máte niekto skúsenosti s jedným z týchto bajkov bude vďačný za názory. Tiež uvítam vaše typi nápady postrehy ako vhodne vybrať takýto bajk, Vďaka vopred.


Serus niou,
Tu na forach ludia radia zvacsa dost overkill. Bajk neni len o zdvihoch. Podla mna mas dobry vyhlad na to co chces. Cca 130-140mm zdvihu je optimum na to co pises. V kalnici sa da pomaly jazdit hardtailom, ved tam tych par kamenov co tam je mohli dat ako geokešky. Na malino, ako pises si pokrocily zaciatocnik 140mm bohato staci. Aj Finale Ligure zajazdis v poho s 130-149mm bajkom.
YT ma v DNA zjazd, ten bajk ma progresivne tlmenie, co sa tyka dorazov kludne moze posobit ako 160mm na CTM Scroll. Dobry priklad je Evil the following s 120mm zdvihu, no je na konci extra progresívny a lietaju na tom ako s endurom. Najdi si na youtube videa s Phill with skills z Whistlera napriklad. Obrovska vyhoda mensich zdvihov je lepsia odozva od trailu, nemusi sa ist ako začiatočník v rychlosti na hranu aby bajk zacal pracovat pod nohami. O 29 sa vravi ze su lepsie vo vyslapoch a prejazde, no ja si myslim ze velkost kolieska sa preceňuje.
Alfa a omega je geometria a to tu nik nespomina. Na vysku 180 napr. Reach 470, zadnu stavbu ku tomu 435. Uhol u 27,5 cca 65-66st, sedlovka co najstrmsia cca 75st, sedlovku co najkratsiu. Brat vzdy radsej vacsiu velkost.
Ak mas taky stedry budget, vyuzi ze mas vela moznosti. Ci je to karbon, ci to ma dake blink blink to je jedno. Z vybavy zavazi dobre tlmenie (no dnes je aj stredna trieda super, napr. nova lacnejsia Fox s Grip 2 damperom), dobre naboje a siroke rafiky.
Za ideal bajk z ktore by som vychádzal pre porovnania geometrie je kanadsky Norco Search 29 (maju aj 27). To je v mojich ociach bajk s modernou geo kde zapracovali vsetok um okolo novych vedomosti o zjazde s malymi zdvihmi.
Dalsie typy:
Guerilla gravity The smash
Evil the following
Novy giant trance (davaju karbon kolesa)
Novy Canyon spectral (moj top tip, stary mal blbe zadne prepakovanie, nový chvalia)
YT Jeffy je tiez fajn, trochu nadavaju na tvrdu zadnu stavbu. YT je podobne ako Commencal DH company.
A nesmiem zabudnut:
Pole Evolink 140. Su bajky dlhe, dlhsie a... Pole. Ten v recenziach vychvaluju do nebies. ak by si ho kupil objednavam si jazdu :)
13.08.2018 - 21:43:15
02
Zdravim, ja mam v hladaciku tieto tri biky, co z toho by bolo asi naj.
jeffsy cf pro 27
https://www.yt-industries.com/en/detail/index/sArticle/1917/sCategory/509

spectral cf 9.0 pro
https://www.canyon.com/cs-sk/mtb/spectral/spectral-cf-9-0-pro.html
trigger carbon 2 2018 https://www.mtbiker.sk/shop/bicykle/horske-bicykle/celoodpruzene/cannondale-trigger-carbon-2-2018-horsky-bicykel-50287.html

zaujima ma celkom nazor na ethirteen komponenty a hlavne ta kazeta, pri jeffsym.

    14.08.2018 - 11:01:58
    00
    Nerieš len 210€ ☺️ https://www.bike-components.de/en/e-thirteen/TRS-11-speed-Cassette-2018-Model-p59475/
    Máš tam aj hodnotenie kupujúcich dole..
    15.08.2018 - 10:23:14
    00
    keyboard_arrow_up