Snáď pomôže aj druhým
. Vplyv zmeny teploty na “ charakter “ vyslednej extrakcie ☕️. Konkrétne Mzungu od Gardelliho , zber 11-12/2017 praženie 10/2018
U mna idem z 17,5-18 gr ma VST 15 gramovu misku ... pri teplote 92,7-93,3 ovocná acidita zvýraznená , nie hnusná , dominantná , crema nad očakávania , krásna ovocná vôňa , nevtieravá dochuť krátkodobá - niekedy trosku horkejsia ako by som chcel ... teraz som dopil tvoju “verziu” so zvýšenou teplotou - nastavil som o 2 stupne vyššiu na 112 stupňov . Na hlave bol nárast o 1-1,5 +/- . Acidita vymizla !!! chuťový profil sa “ zarovna” do neutrálnych tónov pričom som tam ovocie už necítil ani neochutnal ... pre bežných konzumentov určite lepšia “ kava “ ☕️ no pre mna aj keď bola bohatá crema , ktorú ja vyžadujeme pri danej teplote nezostávam !!! Na to aby som pil priemernú kavu / teda v mojom hodnotení priemernosti / mi bohato postačí kava za 10€ a nie kava za 35€ a výsledok ten istý . No musím razom aj dodať , že ja som “netlačil “ take nepitelne extrakcie , aké tu ty popisuješ . Mne veľmi chutila aj pri tej nižšej teplote . Možno mlyn , možno OCD , tamper ... ale , dobrý poznatok vplyvu teploty na kvalitu vyslednej extrakcie . A ešte ma premkla myšlienka vplyvu tlaku čerpadla na extrakciu ... ja idem na 8 barov !!!