Čaute, prosím vás nemáte niekto skúsenosti s moka kávovarom Bialetti Brikka 2 ? Oplatí sa priplatiť si zaň alebo stačí klasicky Bialetti Moka Express. Ak máte niekto skúsenosť s Bialetti Brikka dokáže naozaj spraviť 3mm vysoku penu (krému)?
Ja mám Brikku 2 - porcovku cez rok a z mojej skúsenosti: pena bez problémov aj 1 cm, ale cremou by som to nenazval. V každom prípade tá 4-porcová dáva o dosť horšie výsledky ( podľa komentárov na fórach ). Pri vstupe 80ml vody je z toho výstup cca 50 ml nápoja, takže cca doppio ( ale to quatro pre 4-porcovú už je asi moc:). Píše sa, že to má cca 2 bary. Určite to má inú chuť ako klasická moka, podľa mňa lepšiu. Chuť sa dá ovplyvniť množstvom vstupnej vody, mletím, množstvom kávy a aj jemným tampingom. Zase obohratá pesnička - káva, mlynček, voda a až potom .... Ja by som to nazval také "poor man espresso". Nie je to také citlivé na presné parametre a mne to chutí viac ako "espreso" z pretlakovej páky. Inak na tom ventile sa nemá čo pokaziť, je to v podstate len také závažie s gumou. Ja to používam na plyne, tak neviem či na elektrike to nebude mať iné výsledky kôli inej krivke nábehu teploty.
Pripájam foto z dnešného rána. Je to z 12g ( vošlo by tam aj viac kávy ) stredne praženej Nicaragui len sklepnuté, 80ml vody a 46ml nápoja. Keby som to chcel viac speniť, určite by to šlo.