Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Da sa s tym v pohode zit, kavovar mam pripojeny na timer v zasuvke a tam si nastavim cas zapnutia (nap. po praci, z biku a pod.). Ziadna navsteva nechodi bez ohlasenia resp. sa zdrzi viac, ako potrebnych 30 min na nahriatie. Stale je aj alternativa nechat ho trvalo zapnuty (tak mame v praci), ak na Teba chut na kava prichadza neocakavane.
Nepreveroval som, ale bolo to uvedene celkom seriozne a celkom tomu verim, lebo je to technicky mozne a dosiahnutelne. Najlepsie, keby sa vyjadril napr. Laco206, ktory ho ma.
ja to zmerat neviem ale asi prednatavenu teplotu nedosiahne nikdy. Na tomto videu to chlapik meria , kde na zaciatku merania ma 82 stupnov (mal by mat 94 stupnov ) az po par sekundach dosiahne 94.
https://www.youtube.com/watch?v=JfKn1FZ7WgU
Ja som mal delonghi ec680 a presiel som na racilio silvia. Hlavny rozdiel pre mna je v konzistentnejsej chuti. S delonghi chutila kazda kava inak a asi tak s 1 z 10 som bol ako tak spokojny. Urcite vsak pomohlo aj to, ze som zmenil mlyncek ale to je druha vec.
Co sa tyka nahrievania tak by som si polozil otazku ci spoznas rozdiel v chuti (ozajsky kavo*****, nie len tu, urcite ano ale to uz ina liga...kila kavy tyzdenne
https://www.youtube.com/watch?v=JfKn1FZ7WgU
Hovorime ale o dobe nahrievania hlavy po prvom zapnuti zo studeneho stavu.
Pozn.: Kvoli offsetu teploty hlava E61 - bojler, hlava nikdy nema (mat) PID prednastavenu teplotu, vzdy o cosi menej (cca 2 - 3 st.). Predmetom otazky bol cas, za aky tuto teplotu dosiahne po zapnuti.
V podstate ale nahradzujes pozvolne nahriatie flushom horucej vody cez hlavu s tym istym cieľom...
Musim este nejak zmerat spotrebu ak to necham zapnute cely den.
Musim este nejak zmerat spotrebu ak to necham zapnute cely den.
Zmeraj, zmeraj ... potom daj vedieť výsledok. Dosť mi pomôžeš. Ale už si aj pomohol tým, čím zapínaš kávovar časovane a na diaľku (toto mi príde ešte lepsie ako časovač) "Inteligentnú" domácnosť (rozumej riadenú počítačom) nemám.
najlepsie je ked ja som napr niekde v zahranici a pise mi frajerka ze zapni mi pls kavovar, chceme si dat s kamoskou kavu
tri kliky a kavovar uz hreje
takychto smart somarin je uz kopec od roznych vyrobcov, ak mas viac veci tak napr aj 4 zasuvka DSP‑W245
scarinko ovládanie cez aplikáciu je rýchle? To je asi podstatné...
som nevedel ze som pre vas objavil takuto ameriku
Ak som to správne pochopil tak bojler, teda voda, sa zohreje do 10 minút. Preplachom hlavy tú hlavu zohrejem bližšie k požadovanej teplote, tzn že sa priblížim od obyčajného delonghi k niečomu "profi" a ak by mi to vyhovovalo, tak nemusím riešiť skoršie nahrievanie pre ohriatie hlavy. V podstate krok vpred by to bol a 10 minút viem akceptovať. Celodňové zapnutie alebo zapnutie keď nie som doma mi príde byť celkom riziko. Ono je to obdobný risk ako pri rýchlovarnej kanvici a je fajn ak domov nevyhorí.
elwood ďakujem. v podstate si mi priniesol podobnú situáciu ako mám. Aktuálne robíme kávu na DeLonghi EC820 a presne si trafil aj tú rôznorodú chuť kávy. Nejak ma to nerozčuluje, občas mám však fakt chuť dať si fajnovú kávu a keď sa mi nepodarí urobiť takú akú chcem tak je to troška sklamanie lebo pijem len 1 kávu denne.
Kazdopadne so zmenou kavovaru som spokojny. Netreba ale zabudat na mlyncek.