viete mi prosím poradiť aké nové diely by sa nato dali kúpiť? Je to starý favorit. Jediné čo viem je, že na plášťoch je 32-530 127x1 1/4, na ráfe kolesa 18x622, kolieska na prednom prehadzovači su 2 a na zadnom 4. chcel by som nechať pôvodnú len kostru ktorá prejde novým náterom. Neviem žiaľ nikde inde nájsť nejaké rozmery podľa ktorých by som kúpil nové a modernejšie diely. Ďakujem za všetky rady čo pomôžu.
Tak na tú firmu by som chcel potom kontakt do budúcna. To sa mi tam aj oplatí zabehnúť z BA. Možno to pomôže chudákovi Favoritu, čo je na predaj, keďže oň nie je záujem (chcel som si ho sám striekať, ale keď som ho dobrúsil, tak vyzeral zaujímavo a len som ho strekol bezfarebným lakom)
To sedadlo to síce kazí, ale nemám na to čo iné dať. Navyše je pohodlné a za jazdy to nevidno. Bike je tak či tak na predaj, takže investovať ďalších 20-30€ do novej sedačky, keď budem rád, ak sa predá za 100€ sa mi nechce. Robia sa rodinné čistky na nepoužívané biky, čo len zaberajú miesto. Mám ešte jeden Favorit, ale ten už bude z posledných rokov výroby. Ak by teda niekto mal záujem náhodou. Oba sú komplet a zostali mi aj nejaké náhradné diely navyše po rekonštrukcii môjho Favorita.
Mám presne také isté, aspoň dizajnovo, ale kombinácia hnedá a mosadzné cvoky na rekonštrukcii. Je to síce nepohodlné trocha, ale ako som sa už bol po zime pár krát previesť, tak sa to dá celkom, zadok si zvykol.
Netyka sa to presne Favorita, ale v tomto vlakne budete najskor vediet poradit. Tak snad je to ok.
Brzdy na mojom 20+ rocnom cestnom Amulet Tour su na moju vahu prilis slabe. Bolia z toho ruky a aj tak to ledva brzdi. Bovdeny, lanka, spaliky, vsetko vymenene.
Chcel by som vymenit brdy za nieco, co ma modernejsi mechanizmus a material, ktory sa neohyba tak ako celuste na aktualnych Tekro brzdach ktore tam su (obrazok).
Viete poradit na ake brzdy pozriet ako na kandidata?
Medzi osou brzd a stredom spalika som nameral reach cca 57 mm.
Zopar otazok:
1) Je nieco v striebornej farbe a s dual pivot okrem Tekra ktore som videl za cca 10-15 eur? Alebo mi neostava nic ine, iba kupit Shimano 105 5800? Tiagra by bola asi lepsie volba, ale je otazne ci stoji za to usetrit 20 eur pri brzdach a plus prejst na tmavosivu alebo ciernu farbu
2) Viete odporucit nejake pevnejsie brzdove paky? (nie dualy s prehazovanim, len cisto na brzdenie)
Dodam este, ze na tomto cestaku jazdim na striedacku s hlavnym cross bicyklom. Cestak menej, ale aj tak to nie je len "mestske presuvadlo".
RadoKob
1) to že to dobre neubrzdí môže byť aj chyba v kolesách. Možno by bolo fajn aj ráfik ukázať, keďže na niektorých rafikoch to skoro nebrzdilo. Prípadne ho skús vyčistiť, odmastiť.
2) mne bolo odporučené na cca 57mm skúsiť brzdy Shimano R451 alebo R650. Objednal som si z Aliexpressu R451 za 28€ celá sada aj s poštovným ale zatiaľ nedorazili, potom môžem dať feedback ak ti to neponáhľa. Pozeral som tie isté brzdy aj na wiggle, Amazon, ebay a R451 som nenašiel, len R650 ale tam to lieta sada za cca 70€+ poštovné, oboje sa dajú všade nájsť buď v striebornej alebo čiernej farbe.
3) skúšal si nakvapkať trocha oleja do bowdenov? Celkom to pomáha, hlavne pri zadnej brzde.
4) mohol by si dať foto biku z boku? Pri prednej brzde by to nemal byť problém, ale pri zadnej, pokiaľ ide brzdové lanko od páčky až k čeľustiam celý čas v bowdene, tak sa tam stráca brzdový účinok, keďže lanko viac pracuje a nemá také napätie ako keby si to mal cez 2-3 nejaké vodiace body a lanko by bolo obnažené. Samozrejme čím dlhšie lanko, tým viac sa pri brzdení naťahuje/pracuje
5) čo sa týka brzdových pák, treba aj bazár pozrieť. Viem že Force má brzdové páky ma cesťák, aj som si ich kúpil, ale nepoužil nakoniec, možno pozrieť aj Decathlon či niečo nemajú. Veľa ľudí nad tým ohŕňa nos, ale sú jeden najväčších predajcov športového náčinia a veľa vecí pre nich vyrábajú aj vyrobcovia ako Shimano, Sram a podobne, len na tom nemáš ich značku, ale kupuješ to pod značkou Decathlonu. Prípadne kúpiť staršie páčky z Favoritu, tie zvyknú byť dosť pevné.
Mal by som otázku. Mám Favorit, vzadu je viackolo (nie orech) a chcel z toho spraviť singlespeed (aby mi ostali vlastnosti toho viackola, že si môžem točiť pedále dozadu, resp. nemusím pedalovať za jazdy). Dá sa na to niekde zohnať také 1 ozubené kolo? Chcem aby to aj nejak vyzeralo zase, nechcem tam nechávať 6 rýchlostné kolo.
Mal by som otázku. Mám Favorit, vzadu je viackolo (nie orech) a chcel z toho spraviť singlespeed (aby mi ostali vlastnosti toho viackola, že si môžem točiť pedále dozadu, resp. nemusím pedalovať za jazdy). Dá sa na to niekde zohnať také 1 ozubené kolo? Chcem aby to aj nejak vyzeralo zase, nechcem tam nechávať 6 rýchlostné kolo.
dik za odpoved.
1) Zadne koleso/raf su nove. Predne je povodne a ma uz co to za sebou, ale cistene aj odmastovane bolo.
2) Prave tie R650 (Shimano 105 5800) som pozeral. Videl som aj par za cca 55 eur. Snad je reach 57mm len stredna hodnota a bude tam par milimetrov moznost posunu. Su relativne drahe, ale myslim si ze mi bude zbytocne setrit 15-20 eur.
3) Jemne som naolejovanymi prstami presiel lanka ked som ich daval do novych bowdenov. Paky idu rozumne lahko a pokial sa spaliky nedotknu rafu. Potom to dost pruzi a aj brzdi, ale nie je to nic moc. Smyk zadnym sa mi podaril len raz, ked som z 50+km/h prudko brzdil celou silo zo spodneho uchytu.
Pri silnom brzdeni sa viditelne ohybaju ramienka brzdy. Nove brzdy by mali mat lepsie prevody a kratsie ramena. T.j. mensie ohyby. Tajne verim, ze to potom bude brzdit o dost lepsie aj z horneho uchytu.
4) Poslem neskor. Ale ked pozeram obrazky Amulet Tour na webe, tak to asi ide bez prerusenia az dozadu. Horna trubka ma tri uchytne body. Neviem ci by sa dali vyuzit na prerusenie bowdenu. Ci by zniesli taku silu.
5) Dik za radu. Pozriem. Decathlon ako znacka mi nevadi Ale na uvod este dam sancu aktualnym packam. Skontrolujem vnutro o aky material sa opiera koniec bowdenu.Ze ci to tam nepruzi.
Bojim sa ze cena vs. prinos v mojom pripade nebude podla ocakavania. Mal som uz rozne spaliky, ale urcitenie nie za 30. Max. za 9 eur tusim. Ale budem nad tym uvazovat. Asi by som si mal na uvod sadnut na moderny cestak a vyskusat ako brzdia sucasne modely. Aby som zase nemal prilisne ocakavania.
elpha nič v zlom, ale keď sa pozriem na tú kombináciu, tak odhadujem, že to bude tak minimálne polovičná cena biku na tých brzdách. 30€ gumičky za pár nemá ani kolega čo chodí do Álp jazdiť do kopcov a z kopcov a váži 100kg.
Ci to ale bude schopne udrzat koniec bowdenu ak sa to na kolene prerobi tak aby sa tam bowden prerusil, tak to si neviem tipnut.
Tie Force brzdy som pozeral. Je to o uroven dalej ako moje aktualne brzdy, lebo su asi dual pivot. Uz si len musim zodpovedat otazku, ci ist este dalej a priplatit za symetricke dual pivot Shimano 105 Ci sa to oplati. Zatial som do bicykla vrazil cca 100-ku za stredove zlozenie, koleso, omotavku, bowdeny, lanka... a najazdil necelych 1000 km. T.j. cca 1 euro na 10 km. Zerie to viac ako auto
radkob riešenie je potom jednoduché, zožeň si niečo takého https://www.bmxshop.sk/bindata/et-167588.jpg a zastrč to prvého a posledného úchytu na bowden. Keby sa nezmestilo kvôli hlavičke, tak pilníkom zbrús jednu stranu. Len si nejak odmeraj, koľko musí byť šírka tej časti, kde je matica, aby sa ti to zmestilo do toho úchytu.
Odmeral som aktualne Tektro brzdy. Spaliky su niekde medzi 50-56 mm. Tie Force 57-75mm budu teda prilis velke. Skor potrebujem Force s reach rozsahom 43-57mm. Pripadne dva spominane Shimano s reach 57mm (asi v strednej polohe?). Tie ale cenovo naozaj nemaju zmysel na moj bicykel.
Radsej teda vezmem lacnejsie brzdy (dual pivot mechanizmus hadam trochu zlepsi brzdenie) a skusim to prerusenie vedenia bowdenu k zadnej brzde, pripadne lepsie spaliky.
Dakujem za podnety a rady.
[quote="@1475246"]elpha nič v zlom, ale keď sa pozriem na tú kombináciu, tak odhadujem, že to bude tak minimálne polovičná cena biku na tých brzdách. 30€ gumičky za pár nemá ani kolega čo chodí do Álp jazdiť do kopcov a z kopcov a váži 100kg.
3e za meter pevneho bowdenu a cca 10e za gumicky nie je ziadna tragedia, ako vidis vela moznosti ako namontovat lepsie brzdy do favoritu nemas a urcite nenajdes nic lepsie ako symetricky dual pivot (R650), pri kratkom ramienku to podla mojich skusenosti robi celkom rozdiel, uz len to ze ti obidve strany tlacia na rafik rovnakou silou
ale zase cena tych brzd nie je nizka, to treba priznat, ale to uz je na tvojom uvazeni, moznosti je viac
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
ale určite by to chcelo iné sedlo
napr. https://www.axit.cz/D151554_M-Wave_sedlo_retro_nyty_cerne.html
ale chápem, že v tomto prípade ani to nie
Brzdy na mojom 20+ rocnom cestnom Amulet Tour su na moju vahu prilis slabe. Bolia z toho ruky a aj tak to ledva brzdi. Bovdeny, lanka, spaliky, vsetko vymenene.
Chcel by som vymenit brdy za nieco, co ma modernejsi mechanizmus a material, ktory sa neohyba tak ako celuste na aktualnych Tekro brzdach ktore tam su (obrazok).
Viete poradit na ake brzdy pozriet ako na kandidata?
Medzi osou brzd a stredom spalika som nameral reach cca 57 mm.
Zopar otazok:
1) Je nieco v striebornej farbe a s dual pivot okrem Tekra ktore som videl za cca 10-15 eur? Alebo mi neostava nic ine, iba kupit Shimano 105 5800? Tiagra by bola asi lepsie volba, ale je otazne ci stoji za to usetrit 20 eur pri brzdach a plus prejst na tmavosivu alebo ciernu farbu
2) Viete odporucit nejake pevnejsie brzdove paky? (nie dualy s prehazovanim, len cisto na brzdenie)
Dodam este, ze na tomto cestaku jazdim na striedacku s hlavnym cross bicyklom. Cestak menej, ale aj tak to nie je len "mestske presuvadlo".
Dakujem
Rado
1) to že to dobre neubrzdí môže byť aj chyba v kolesách. Možno by bolo fajn aj ráfik ukázať, keďže na niektorých rafikoch to skoro nebrzdilo. Prípadne ho skús vyčistiť, odmastiť.
2) mne bolo odporučené na cca 57mm skúsiť brzdy Shimano R451 alebo R650. Objednal som si z Aliexpressu R451 za 28€ celá sada aj s poštovným ale zatiaľ nedorazili, potom môžem dať feedback ak ti to neponáhľa. Pozeral som tie isté brzdy aj na wiggle, Amazon, ebay a R451 som nenašiel, len R650 ale tam to lieta sada za cca 70€+ poštovné, oboje sa dajú všade nájsť buď v striebornej alebo čiernej farbe.
3) skúšal si nakvapkať trocha oleja do bowdenov? Celkom to pomáha, hlavne pri zadnej brzde.
4) mohol by si dať foto biku z boku? Pri prednej brzde by to nemal byť problém, ale pri zadnej, pokiaľ ide brzdové lanko od páčky až k čeľustiam celý čas v bowdene, tak sa tam stráca brzdový účinok, keďže lanko viac pracuje a nemá také napätie ako keby si to mal cez 2-3 nejaké vodiace body a lanko by bolo obnažené. Samozrejme čím dlhšie lanko, tým viac sa pri brzdení naťahuje/pracuje
5) čo sa týka brzdových pák, treba aj bazár pozrieť. Viem že Force má brzdové páky ma cesťák, aj som si ich kúpil, ale nepoužil nakoniec, možno pozrieť aj Decathlon či niečo nemajú. Veľa ľudí nad tým ohŕňa nos, ale sú jeden najväčších predajcov športového náčinia a veľa vecí pre nich vyrábajú aj vyrobcovia ako Shimano, Sram a podobne, len na tom nemáš ich značku, ale kupuješ to pod značkou Decathlonu. Prípadne kúpiť staršie páčky z Favoritu, tie zvyknú byť dosť pevné.
Na favorite mam povodne "favorit special" brzdy vybavene gumickami swissstop.
http://www.swissstop.ch/brakepads/rimbrakes/fullflashpro/originalblack/
Brzdiaci ucinok je o dost vacsi oproti povodnym, presne take ako mas teraz ty.
Cena je cca 30e za jeden par.
bez problemov, naposledy som kupil 2 za 1 EUR u cinana
ale napr. aj tu
https://kubicasport.eu/obchod/1-kolo
dik za odpoved.
1) Zadne koleso/raf su nove. Predne je povodne a ma uz co to za sebou, ale cistene aj odmastovane bolo.
2) Prave tie R650 (Shimano 105 5800) som pozeral. Videl som aj par za cca 55 eur. Snad je reach 57mm len stredna hodnota a bude tam par milimetrov moznost posunu. Su relativne drahe, ale myslim si ze mi bude zbytocne setrit 15-20 eur.
3) Jemne som naolejovanymi prstami presiel lanka ked som ich daval do novych bowdenov. Paky idu rozumne lahko a pokial sa spaliky nedotknu rafu. Potom to dost pruzi a aj brzdi, ale nie je to nic moc. Smyk zadnym sa mi podaril len raz, ked som z 50+km/h prudko brzdil celou silo zo spodneho uchytu.
Pri silnom brzdeni sa viditelne ohybaju ramienka brzdy. Nove brzdy by mali mat lepsie prevody a kratsie ramena. T.j. mensie ohyby. Tajne verim, ze to potom bude brzdit o dost lepsie aj z horneho uchytu.
4) Poslem neskor. Ale ked pozeram obrazky Amulet Tour na webe, tak to asi ide bez prerusenia az dozadu. Horna trubka ma tri uchytne body. Neviem ci by sa dali vyuzit na prerusenie bowdenu. Ci by zniesli taku silu.
5) Dik za radu. Pozriem. Decathlon ako znacka mi nevadi
Bojim sa ze cena vs. prinos v mojom pripade nebude podla ocakavania. Mal som uz rozne spaliky, ale urcitenie nie za 30. Max. za 9 eur tusim. Ale budem nad tym uvazovat. Asi by som si mal na uvod sadnut na moderny cestak a vyskusat ako brzdia sucasne modely. Aby som zase nemal prilisne ocakavania.
Rado
Shimano R650 + Jagwire LEX bowden + Koolstop Salmon gumicky, ak ti toto nebude stacit tak asi budes potrebovat novy bike
RadoKob
Pokiaľ máš úchyt bowdenu na zadnú brzdu riešený nejak takto https://www.mtbiker.sk/bazar/bicykle-cestne/318753/kupim-bicykel-favorit.html tak s tým veľa nespravíš. Podobný spôsob vedenia bowdenu ako tu https://www.mtbiker.sk/bazar/bicykle-cestne/232648/predam-cestny-bicykel-favorit-po-renovacii.html je oveľa lepší na prenos prenos brzdnej sily cez lanko. Teoreticky zaujímavé môžu byť aj tieto brzdy https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/brzdy/cestne-brzdy/force-cestne-brzdove-celuste-excentricke-57-75-mm.html len neviem, či už nebudú veľké.
Su tam na spodku trubky tri navarky pre uchytenie bowdenu. Toto je presne taky bajk ako mam: https://www.mtbiker.sk/bazar/bicykle-cestne/267968/amulet-tour.html
Ci to ale bude schopne udrzat koniec bowdenu ak sa to na kolene prerobi tak aby sa tam bowden prerusil, tak to si neviem tipnut.
Tie Force brzdy som pozeral. Je to o uroven dalej ako moje aktualne brzdy, lebo su asi dual pivot. Uz si len musim zodpovedat otazku, ci ist este dalej a priplatit za symetricke dual pivot Shimano 105
Radsej teda vezmem lacnejsie brzdy (dual pivot mechanizmus hadam trochu zlepsi brzdenie) a skusim to prerusenie vedenia bowdenu k zadnej brzde, pripadne lepsie spaliky.
Dakujem za podnety a rady.
3e za meter pevneho bowdenu a cca 10e za gumicky nie je ziadna tragedia, ako vidis vela moznosti ako namontovat lepsie brzdy do favoritu nemas a urcite nenajdes nic lepsie ako symetricky dual pivot (R650), pri kratkom ramienku to podla mojich skusenosti robi celkom rozdiel, uz len to ze ti obidve strany tlacia na rafik rovnakou silou
ale zase cena tych brzd nie je nizka, to treba priznat, ale to uz je na tvojom uvazeni, moznosti je viac