Ahojte,
som tu úplne nový, dnes zaregistrovaný, a vopred upozorňujem, že som z hľadiska
bicyklov úplný nováčik. Teda, kým som nemal 18 rokov a vodičák, tak som najazdil každú sezónu pár tisíc kilometrov, ale potom... viete ako to, vodičák, auto, frajerka....
No ale k téme. Mám svoj pôvodný 15-ročný bicykel Merida Kalahari 590. A chystám sa opäť začať bicyklovať, a otázka na Vás znie, či je lepšie zrenovovať tento pôvodný bicykel, alebo kúpiť nový. V prvom rade dodám, že je to moja "teenagerská" srdcovka, preto som rozmýšľal, že vymením nutné komponenty - prednú vidlicu, plášte, "prehadzovačky" a viem sa veselo voziť. Otázka na Vás skúsených je, či je takáto renovácia na tak starom
bicykli vôbec možná. Taktiež dizajn bicykla naznačuje, v akom roku bol vyrobený, ale aspoň mi ho nebudú chcieť ukradnúť

Teraz mi ani nejde tak o finančnú efektivitu ako o to, či má takáto oprava zmysel.
Priznám sa, nový bicykel veľmi nechcem kupovať, lebo tisíce eur sa mi do toho nechce naliať, keďže nie som profi jazdec a tie lacnejšie
bicykle sú len také pozlátko bez poriadnej techniky. Ja som vcelku stará škola a chcem mať ten bicykel čo najjednoduchší - V-brake (žiadne kotúčové brzdy), predná pružinová vidlica (nechcem sa starať o správne natlakovanie vzduchu pri vzduchovej atď). Ale ak mi poviete, že renovovať tak starý bicykel je vyslovená hlúposť, smutne zvesím plecia a kúpim nejakú novú meridu.
Zatiaľ ďakujem za Vaše názory, ak sa tu rozbehne nejaká diskusia, budem pridávať konkrétne otázky (typ vidlice, ako ju namontovať atď). Prajem príjemný deň