Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Už sa Ti niečo do*****?
peterg si priliš pomaly ?
Tu je link na 25 stran stran prispevku "Baratza Sette 270 quality issues been resolved yet?" https://www.home-barista.com/grinders/baratza-sette-270-quality-issues-been-resolved-yet-t48065.html. Ja to citat cele nechcem, ale koho to zaujima, moze. Mozno len same prkotiny.
Mal som moznost pracovat alebo aspon skusat mlynce v rozmedzi 280 - 2 900 eur a kavovary 600 - 4500 (?) eur. Keby som si mal vybrat kombinaciu mlyn za 500 - 600 eur (vytuneny zigulak F4E alebo iny dobry s 64mm kamenmi) + kavovar za 2800 - 3500 eur alebo mlyn za 2000 - 2900 eur a kavovar za 1600 - 2000 eur, tak 1000% tu prvu kombinaciu.
Cenu dviha kde-co, velkost kamenov, vykon motora (rychlost mletia), system nastavovania mletia, jednoduchost cistenia, chladenie, elektronika, spolupraca s kavovarom, image znacky, atd, ale kavovarom viem ovplyvnit extrakciu viac, ako mlyncom (hlavne teplota a preinfuzia, pripadne aj tlakovy ci flow profil). Nechcem tym povedat, ze vsetky mlynce melu stejne, to urcite nie, kazdy z nich ma nejaky pomer fines ku zvysku velkosti castic a jemne ovplyvnuje chutovy profil, ale od istej kvalitativnej hladiny skor sa jedna o drobne nuance ako podstatny vplyv typu teplota extrakcie ci preinfuzia. Je to ale len moj nazor na zaklade nejakych skusenosti so svetlym prazenim, ini mozu mat iny nazor.
Treba povedat, ze mnohe vyhody komercnych drahsich mlyncov su postavene skor na kaviarensku prevadzku nez pre domace vyuzitie (s vynimkou SD chutoviek typu Kafatec a pod. pre domace pouzitie).
Osobne mi do zbierky chyba už len ten Kafatec Monolith Max
Pre-orders for next production run of Monolith Flat and Monolith MAX will be on September 29th at 1PM PDT, click here to convert to your local time. This production run is expected to start shipping around February 2020.
Treba povedat, ze mnohe vyhody komercnych drahsich mlyncov su postavene skor na kaviarensku prevadzku nez pre domace vyuzitie (s vynimkou SD chutoviek typu Kafatec a pod. pre domace pouzitie).
Treba si pametat kontext, ktory som mal na mysli ked som pisal prispevok. Bolo to mierene pre Teroo, ktory si kupi prvu masinu.
Ja Ti môžem posunúť tùto, môžeš vyskúšať a uvidíš.
Ja to pisem na sacok (aj dobu mletia, typ misky a cas/prietok preinfuzie), ale inu gramaz ako 18g nerobim.
Btw, prestavovanie medzi kavami Ti funguje perfektne, lebo melies SD a cas na konkretnu gramaz nemusis doladovat, inak na to su sikovne casove predvolby na mlynci.