Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
peterg neviem ci by som to az tak generalizoval. Mozno by som mohol spravit par testov. Ale C30 som pre malo granularne nastavenie 'odstavil' iba na filter.
Trapil som sa s C30 na espresso par tyzdnov. Cca 1-2 stupne mletia boli ako tak a trebalo sa aj tak este pohrat s gramazou. Teraz uz s commandante frcim len V60/AP a tam je to fajnotka.
Aky kavovar? Bud mas extremne vydareny mignon a nepodareny niche alebo neviem. Mignon si co sa tyka konzostencie a retencie zije svojim zivotom, spravit po sebe 4 rovnake shoty je prakticky nemozne...
Mam ECM Clasica PID, fakt jsem neměl s eurekou problém. I retence byla solidní, časovač taky +- fungoval dobře. Niche je ale jinde, to nepopírám
... vždyť jsem to říkal
... takto to vyzerá naozaj, keď 12 barov expanzneho pretlaku streli do puku ...
Popis: Pocas extrakcie pumpa tlaci studenu vodu do boilera. Po ukonceni extrakcie sa uzavrie solenoid na hlave boilera, a sucasne spatny ventil nepusti vodu v systeme spat do pumpy. Jej ohriatim v uzavretom priestore vznikne expanzny pretlak, ktory je obmedzeny expanznym ventilom na 12 barov. Pre pokus vo videu je pumpa spozdena o 4s, aby nebol ovplyvneny tlakom pumpy. Po prepnuti paky do extrakcnej polohy sa otvoril solenoid v hlave a uvolnil expanzny tlak do sprchy a paky.
tak sa idem trošku pochváliť.
Konečne mi po 5 týždňoch dorazil set od Tidaka.
Ak by niekto chcel tak tú misku môžem posunúť za nejakú symbolickú cenu, keďže som si už zakúpil LM misku.
Zároveň mi prišiel aj pekný orechový "doplnok" od TADAMM.
Takže ak by niekto chcel taktiež za symbolickú cenu posuniem aj to čo som mal doteraz.
https://www.ekavickar.sk/baristicke-pomocky/podlozka-pod-paku-l/
Doporucujem k tomuto super mlyncu dokúpiť na občasne používanie FlairEspresso alebo aspoň Cafflano Kompresso ... pretože na “prachsprostu “ mokka koťogo vôbec nepotrebuješ mlyn s kvalitou M47 , tým si jeho schopnosti úplne “ zabil “ . Na mokka stačí obyčajný za cenu poštovného, čo si zaplatil za dopravu Kinu . Tým samozrejme nehejtuhem kúpu M47 , len jeho nedovyužitie ...
... z 8 gramov kaveji zrobíš 35 gr extraktu 🧐 ? Z teba by bol dobrý krčmár 😂