Chcel by som poprosit o kontakt na niekoho kto sa vyzna v XT brzdach. Mam taky problem, ktory nevedel odstranit zatial ani servis a to ze brzdy neskutocne piskaju predna aj zadna. Vymenene kotuce aj za inu znacku vymenene platnicky, cele to pomoze na par dni a problem je tam opat. Vymenene aj prasiatko a tiez nepomohlo. Bike mam na rekreacnu jazdu cize nejazdi sa na nom kazdy den.

Druhym problemom je vidla manitou ktora zmakla tak ze ked sadnem na bike tak idem na doraz. Potreboval by som ju pozriet pripadne vyservisovat.

Prosil by som o kontakt na niekoho kto by mi s tymto problemom vedel pomoct.

Dakujem
07.04.2020 - 17:08:11
00
Co sa tyka brzd XT, piskaju ze doslovne piskaju? No ono tazko takto, ked pises ze uz boli menene aj kotuce a aj platnicky a dokonca aj strmen jedine co mi ostava je zle vycentrovane strmene, daju sa vycentrovat dvojako. Pokial brzdy revu ( no ako by som to opisal) ako trubenie slona :D tak kludne zamastneny kotuc+platnicky.
Vidlica, nenapisal si o aky presny model sa jedna ale ked pises ze zmakla ratam ze pruzenie bude vzduchove?! Tak ju bude potrebne iba dofuknut pumpou urcenu na vidlice/tlmice.
07.04.2020 - 22:37:53
00
tie brzdy zavyjaju tak ze to pocut v inom okrese :D skusal som odmastnit, prebehnut smirglom, vypalit, nic nepomaha. najviac ma stve ze to robi predna aj zadna. Rad by som aby sa na to pozrel clovek co tomu rozumie a povedal mi kde je problem. Pri tom piskani vibruje cely bajk ale prekvapujuco brzdi dobre.
Presny model pozriem a napisem.
Zatial vdaka za radu.
07.04.2020 - 22:45:07
00
No ako si napisal ze cely bajk vibruje tak predsa by som sa pozrel na vycentrovanie strmena cize strmen nieje presne subezne s kotucom a moze byt trosku vyoseny a platnicky pod zlym uhlom dosadaju na kotuc a to MOZE robit ten problem..
07.04.2020 - 22:51:29
00
madaraszko napísal:
tie brzdy zavyjaju tak ze to pocut v inom okrese :D skusal som odmastnit, prebehnut smirglom, vypalit, nic nepomaha. najviac ma stve ze to robi predna aj zadna. Rad by som aby sa na to pozrel clovek co tomu rozumie a povedal mi kde je problem. Pri tom piskani vibruje cely bajk ale prekvapujuco brzdi dobre.
Presny model pozriem a napisem.
Zatial vdaka za radu.


Mensi update, riesil som zhodou okolnosti teraz na svojom novo poskladanom bajku presne to iste co si ty popisoval, mam XT M8000 dvoj piesty s XT SM-RT 66 160mm a Metaliky dosticky od BBB. Je sice zname pri nich ze pri dlhych zjazdoch zvyknu rozne pazvuky vydavat a rozvybrovavat bajk :), robila mi to len zadna brzda, predna vpohode, problem bol vtom ze zadny strmen nedokazem klasicky vycentrovat (povolit strmen na rame - sltacit paku - pri stlacenej pake dotiahnut strmen) pretoze mi ide hadicka od strmena hned do ramu takze dost ovplyvnuje vycentrovanie strmena takze clovek to musi rucne od oka nastavit to vymedzenie, treba sa stym proste hrat :x pokym to clovek nenastavi..
10.04.2020 - 09:48:50
00
Tak dnes som sa s tým hral. Brzdy mám rovnaké M8000, zabrusil som platničky, odmastnil kotúč aj prasiatko, dal iný kotúč, snažil sa vycentrovat. Predná brzda sucha, zadná pravdepodobne tečie na spoji prasiatko hadica alebo nalisovany koniec hadice. S týmto neviem čo, kde kúpiť tesnenia alebo ako nalisovat koniec hadice. Takze aj po vyčistení vycentrovani to stále vŕzga piští a kadejaké pazvuky.

Predná brzda ostala ticho tá je aj sucha takze som sa jej povenoval aby to bolo všetko 100% tešil som sa že problém vyriešený. Posadil deti na bajky so ženou a hurá sa previezť. Vydržalo to presne 3km a pazvuky na prednej brzde sú spat. Nervy na padrt. Žena má na bajku cube obyčajne shimano dokonca bez označenia modelu a tie nepiskaju a to som to nikdy neservisoval.
Asi si skočím do tesca kúpiť bajk za tri kilá a bude ticho lebo už na to nervy nemám.

Inak vidla je manitou r seven pro.
12.04.2020 - 16:00:21
00
No s tym tecucim spojom nespravis nic, tam budes musiet kupit novu hadicu.. A pred tym ti brzda netiekla? Pokial sa ti brzdovka dostala na platnicky tak tie su tiez uz na vymenu resp. teoretciy by sa dali mozno vypalit nad ohnom.. Kotuc sa da odmastit odmastovacom na brzdy napriklad.. No a samozrejme teraz bude brzda pravdepodobne zavzdusnena takze pokial brzda tiekla aj pred tym tak aj to je jedna z moznych pricin vybrovania.. No tazko takto od klavesnice idealne by bolo keby sa ti na to niekto pozrel osobne..
12.04.2020 - 16:25:28
00
Mam xt br-m8020. Tieto brzdy nikdy nepisklali. Kvoli oprave som mal rozobraty cely bike. Po slozeni zacali piskat brzdy. Pripisoval som to chybe, ktoru som spravil - strmen som mal ulozeny v krabici spolu s nahodenymi dostickami. Pravdepodobne sa kontaminovali olejom. Po roznych sposoboch ozivovania som to vzdal, kupil som si nove.

Kotuc som ocistil izopropylalkoholom, skontroloval piesty, ocistil a dal nove dosticky. Isiel som jeden zjazd (1100m klesanie), vsetko bolo ok. Na druhy den brzda opat piskala ako besna. O co horsie nemala ani brzdny ucinok. V zufalstve a trosku hnevu som na prasa hodil sneh - brzda ziskala spat svoj brzdny ucinok a prestala piskat.
Na dalsi den sa samozrejme piskanie vratilo. Dal som dole dosticky, skontroloval strmen. Nikde ziadna stopa po uniku kvapaliny. Nechapem preco to piska. Kontroloval som aj piesty - vsetky 4 sa pekne vysuvaju (nie su zaseknute).

Nestretli ste sa niekto s takymto cosi?
23.12.2021 - 11:38:00
00
Pozrel by som sa ci je presne vycentrovany strmen (dosticky) voci kotucu a kotuc by som pre lepsi pocit odmastil odmastovacom na brzdy a platnicky by som vypalil a po vypalovani zabrusil.. :) tento postup som aplikoval na svojich XT brzdach ked som snimi mal tiez problem, mozno na upresnenie by bolo idealne napisat ake platnicky sa tam dali a aky kotuc tam je.. :)
23.12.2021 - 13:36:06
00
No, aj to som skusil. Mam odmastovac brzd, ten som povodne daval na kotuc a platnicky. To nepomohlo. Prvykrat v zivote som ich skusal aj v rure vypiest a potom zosmirglovat. To nepomohlo. Kotuc som neskor vycistil alkoholom a kupil nove dosticky.
Strmen je centrovany v style "samo sato" - jemne uvolnene strmenove sroby, stlacena brzda, dotiahnute sroby. Kebyze brzdy len piskaju tak mozno, ale oni stratili aj brzdny ucinok. Len mi pride uplna blbost, ze by sneh (voda) tak vratil brzdny ucinnok. Hlavne nechapem tomu, ze pocas zjazdu boli ok. Je pravda, ze ale bol sneh, takze mozno boli mokre a preto som ten problem nechytil. Ale este doma ked som brzdy skusal na sucho po vymene dosticiek tak boli tiez ok. Mam teda z toho trosku hlavu v smutku, s tymto som sa este nestretol.
23.12.2021 - 15:14:49
00
martin_mtb napísal:
Strmen je centrovany v style "samo sato" - jemne uvolnene strmenove sroby, stlacena brzda, dotiahnute sroby.

Takto sa to predsa nerobí do psej matere!
23.12.2021 - 15:18:42
00
Kibib napísal:
Takto sa to predsa nerobí do psej matere!

Rad sa necham poucit ako teda. Internety su plne toho, kazdy hovori to svoje. Shimano nema konkretny sposob, ktorym to chce robit.
V kazdom pripade som doteraz s tym nemal nikdy problem. Sneh (resp.voda) by zle vycenrovanemu strmenu nepomohol, aspon si to teda nemyslim. Taktiez cely zjazd nebol problem s tou brzdou.
23.12.2021 - 15:28:00
00
Pri zatlačení brzdy sa kotúč nesmie vychylit do žiadnej strany. Nepoužívam žiadne zázračné prípravky, len povolim strmeň a postupne dotahujem a vychlujem aby bol v strede.
Pískanie vŕzganie spôsobuje buď zle vystredenie, alebo vlhkosť, alebo si proste spolu nesadnú materiáli kotúč platničky. Alebo ešte krivý kotúč, alebo už do kriva zjazdené platničky.Edit.
Ešte keď si to mal celé rozobraté mohlo sa stať že sa ti daktorý piestik vysunul viac ako iný, tak by som ich nanovo zatlačil späť a použil ten dzindzik rozperku ten kvader, či ako sa to volá, aby piesty netlačili do kríža.
23.12.2021 - 16:03:58
00
Ok, v niektorych pripadoch to robim aj ja tak. Ale ak ma strmen priestor sa pohybovat volne ked sa platnicky stlacia tak ten sposob co pouzivam (aj) ja ten kotuc neohne. A teda po zasrobovani opatovne stlacanie dosticiek kotuc neohyna. Taktiez to vizualne kontrolujem vzdy po utiahnuti.

V kazdom pripade toto nie je moj problem. Keby bol tak ten sneh a voda to vevyriesia. A tiez rapidne neznizia brzdny ucinok.
Brzdy piskaju (skor az vrzgaju) aj na stojane pri 0 zatazi kolesa.

Hlavu v smutku mam z toho, ze ten strmen po preskumani je cisty, dosticky tiez. Dokonca su nove. A stale piskaju. Uz ma napada len jedno - vymenit brzdny kotuc. Ale nechcem len naslepo menit veci, preto sa pytam, ze ci niekto toto neriesil.

edit:
Ano, mal som to cele rozobrate. Ako som pisal vyssie vsetky 4 piestiky sa vysuvaju pekne (skontroloval som to viac krat, pri vysunuti boli vzdy boky premazane olejom).
Kedze boli menene aj brzdne lanka tak bol spraveny full bleed.

Kebyze piskaju po vymene hned tak si poviem, ze asi kotuc. Pripadne ako si pisal vyssie jednoducho material si nesadol. Ale po vymene to islo chvilku krasne. Piskaju uz aj pri roztocenom kolese na stojane.
23.12.2021 - 17:42:02
00
Takze 4-piesty sa (podla mojich skusenosti) nedokazu spravne vystredit len zatlacenim paky, resp. ziadne brzdy som tak nikdy nedokazal nastavit - vystredit .. Takze ako bolo spomenute treba vycentrovat strmen voci kotucu manualne a to tak ze najprv roztiahnut platnicky vo vnutry strmena (plochy skrutkovac vlozit medzi platnicky a ich roztiahnut) a cez strbinu strmena nastavit rovnomerne medzeri medzi platnickami a kotucom a samozrejme skontrolovat ci kotuc je rovny :) nasledne znovu odmastit kotuc poriadne lebo ak si ho pouzil s tymi starymi platnickami a boli nahodou mastne, mastnota sa preniesla znovu na kotuc a sme tam kde sme boli pred tym :) . Vypalovanie platniciek (NUDZOVA VARIANTA) sa robi pomocou plamena ci uz na sporaku alebo tuhy lieh atd. kde platnicka sa necha nahrievat skoro do cervena nad plamenom a pokial je zamastena po jej vytiahnuti by si videl ci este ostava doslova horiet mastnota na povrchu platnicky , samozrejme po takom vypalovani treba zabrusit povrch platnicky. Takze skor by som videl problem v tom ze strmen nieje spravne nastaveny voci kotucu. A o ake brzdy sa to jedna? :)
23.12.2021 - 18:59:53
00
keyboard_arrow_up