mtbiker_predseda690
viem, že sa ti nechce čítať, ale keby sa ti podarilo zohnať niekde toto:
https://www.martinus.sk/?uItem=61909
tak myslím, že by to bolo pre teba 100 %, jednoducho a jasne napísaná kniha, (návod) veľmi dobre rieši amatérskeho športovca ktorý má "osobné, pretekárske, amatérske" ambície a chce trochu viac,
mne osobne veľmi pomohla (bol som aj u dr. Dívalda, kedysi dávno na testoch) keď som riešil presne svoju (Tvoju) športovú dilemu
mimochodom autor je človek, ktorý doteraz dosiahol najlepší výkon zo slovákov na Havajskom iron man-e
(vo svojej kategórii)
19.04.2020 - 17:58:04
00
Ok, ta ked ma do toho citania tak tlačíte, tak ju objednam do klubu)) ďakujem
19.04.2020 - 18:30:06
00
Odkial ju ides objednavat? Vsade ju vidim nedostupnu...
19.04.2020 - 20:11:02
00
je to uzitocna kniha, to nepopieram, ale jej poznatky naplno vyuzije profik, alebo poloprofesional, alebo teda hobik maximalne zanieteny do treningu (podriaduje tomu svoj zivot)

edit
ak to velmi zjednodusim, tak filozofia treningu podla pana Divalda je o tom, aby sportovec trenoval 80% svojho treningoveho objemu (casu) v zone zakladnej vytrvalosti a cca 15% v zone okolo ANP a nad nim a aby sa vyhybal zmiesanej zone medzi AP a ANP (do 5% objemu), lebo v tychto zonach je najmensi podiel treningoveho uzitku vzhladom na vykonanu pracu

ked nezozenies Kontrolovany trening, tak si kup bibliu :)
podla nej si dokazes zostavit dobry treningovy plan, ale je to trochu viac citania (ktore za to ale stoji)
19.04.2020 - 20:19:28
00
S tou poslednou myslienkou som donedavna suhlasil a vyhybal sa tempu. No v poslednej dobe trenujem v ramci ZV sweet spot, ktory je prave na hranici aep a mierne nad nim. Cize spodne tempo, cca jeho spodnych 3-6 tepov. Comu v cul verit? Ono asi tie teorie budu mat kazda cosi do seba, a zalezi len od treningoveho systemu a pristupu aky zvolis, resp. comu veris/ co ti je blizsie a co ti dava vacsi vyznam...
19.04.2020 - 20:52:04
00
ano, asi tak...
a dost podstatne je sa potom toho nasho zvoleneho/navrhnuteho planu aj drzat, nechat tomu urcity dostatocny cas, nech sa prejavia vysledky
19.04.2020 - 21:04:16
00
Ono asi mate vsetci pravdu, ako v tom vtipe s rabinom. Trenovat 80% treningov v zone zakladnej vytrvalosti je spravne, ale moze si to dovolit clovek, ktory ma k dispozicii dostatok casu na trening. Cize clovek zaneprazdneny karierou ci rodinou sa bude trochu 'nudit' a zelane vysledky sa dostavovat nebudu.
Zaujimave a kratke video ciastocne na tuto temu je na GTN

Dobry point mal cesky triatlonista Vabrousek. Ak sa chces sustavne zlepsovat, musis casom aj experimentovat s roznymi treningovymi metodami a obmienat ich a zaroven zistis, co ti najlepsie vyhovuje.
Cize nieco si uz vyber, trenuj a uvidis :)

Btw, pan Divald je macher. Ale tu informaciu o najlepsom vykone Slovaka na Havaji treba dat na pravu mieru: pan Laurenc Divald sutazi v kategorii 70+ a v tejto kategorii dosiahol 7.miesto v 2015 (ak si dobre pamatam) a ziadny iny Slovak vo svojej kategorii vyssie nebol. Nutno ale dodat ze, v kategorii 70+ je ucastnikov vyrazne menej ako napr v 40+. Zaujimava info je, ze v tejto kategorii sutazil v tom roku, kedy uspel, ako jediny z vychodneho bloku.
19.04.2020 - 23:15:05
03
k tomu dr. D pripravoval som sa podľa jeho planu, ktorý mi pripravil 5 x týždenne jazdť 2 x odpočívať (samozrejme plus SCHUDNÚŤ) prvé čo mi povedal bolo: nie ste zle trénovaný, len tučný :-)
ale pomohlo mi to veľmi, išiel som viacdňový etapák (a nebol som posledný :-) vo svojej kategórii)
ďalší rok som bol skúsiť Zoncolan na cestáku a nebol to problém ....
(... potom som to vzdal)
konštatovanie o čase, možnostiach, kariére ...atď beriem ako výhovorku, buď chceš, alebo nechceš
a k tomu IRONU a kategŕii 70 +, treba si uvedomiť, že LEN kvalifikovať sa je (veľmi) značný problém
03.05.2020 - 22:30:27
02
Inak dalsia moznost , aj ked vyrazne drahsia, je najst si online trenera.. Mojim problem bola nedostatocne motivacia robit nieco kazdy den a tak som to kompenzoval 100km+ jazdami cez vikend, pri ktorych som sa totalne znicil a bol niekolko dni mrtvy :) . Okrem toho som mal (vlastne este aj mam) nadvahu, tak v konecnom dosledku som som sa po urcitom case jednoducho prestal zlepsovat. Zaciatkom tohto roka som si zohnal trenera (triatlon, takze v tom mam aj beh aj plavanie) a neviem si vynachvalit. Urobi mi kazdy tyzden plan co mam robit, prisposobi to mojim schopnostiam a vysledky uz citim. Nemusim studovat ziadne udaje, citat ziadne knihy (ale aj tak to trosku robim). Je to drahe, ale na druhej strane platis za svoje zdravie. :) Nevyhodou je tiez ze potrebujes zariadenia na meranie dat - tep, rychlost, kadencia, powermeter je plus. :)
06.05.2020 - 20:10:37
01
Ahojte, využijem túto tému a skúsim svoju otázku.
Na úvod len toľko, že čo sa týka športovania som amatér, povedzme že začiatočník. Posledné 2 roky ma chytilo bicyklovanie (sem tam som jazdil aj predtým), snažím sa čím ďalej tým viac o pravidelnejšie jazdenie, pokiaľ to čas umožňuje, ale všetko len hobby úroveň. Samozrejme, ako každý, chcel by som sa zlepšovať hlavne kondične a aby som cez zimné obdobie veľmi nevytuhol, tak som si dal záväzok, že oprášim svoj eliptický trenažér a budem pravidelne 3-4 krát do týždňa cvičiť na ňom. Ku podivu, začalo ma to celkom baviť. Po vzhliadnutí pár videí a článkom o tréningoch som si povedal, že chcem aj ja tomu dať nejakú hlavu a pätu a kúpil som si hrudný pás, doteraz som robil všetko len pocitovo bez čísel. A k tomu začína smerovať moja otázka. Po nasadení pásu som si povedal, že odkrútim svoj tradičný tréning (cca 1hod) na elipticali v zóne tak, ako som sa dočítal cca do 140 tep/min. A tu je ten problém, že absolútne sa mi to takto nedalo, musel som ísť extrémne nízku intenzitu, aby som bol v tomto intervale a aj to som sa stále musel pozerať na displej, lebo akonáhle som sa na čísla prestal sústrediť tak to išlo rýchlo hore. Sám by som bol zvedavý, pri akých priemerných tepoch som cvičil doteraz, lebo podľa pocitu a intenzity to bolo..nechcem z brucha hádzať číslo, nabudúce si to zmeriam. Ale pocitovo musím povedať, že tých 140 ma veľmi nebaví, po odcvičení vôbec nemám ten hrejivý pocit, uvoľnené endorfíny, veď to poznáte. Zhrniem to tak, že dosť nuda. Moja otázka znie, že ako pokračovať. Dosť ma sklamalo, že tepy mi letia tak vysoko už pri takýchto nízkych intenzitách.
28.12.2022 - 21:28:24
00
V prvom rade zabudni na nejake konkretne absolutne cislo, ako napr. 140. Potrebujes zistit svoj maximalny tep a od neho si spravne odvodit tepove zony a potom mozes postudovat o treningu podla zon.
28.12.2022 - 21:46:09
00
https://lecol.cc/pages/training-articles?series=training-programmes

Dodam ako mozne treningove plany, zdarma, jednoduche (samozrejme treba vediet/nastavit zony, o com pisu)
13.01.2023 - 21:04:07
00
Snažím sa pravidelne dodržiavať svoju tréningovú rutinu na elitpicali 1hod 4xtýždenne, ale posledné 3 týždne sa mi pravidelne stáva, že v 20.minúte ma vypne. Divný stav, keď mám pocit, ako by sa mi všetko naokolo začalo snívať, roztrasené telo a strašný hlad. Nemám skúsenosti s hlaďákom, myslel som si, že také niečo nastáva na dlhých niekoľkohodinových výjazdoch, nie po 20min cvičenia pri tepe cca 135, čiže žiadne prepálené tempo. Ono buď mi to prejde za nejakých 10 min (ale to sa musím dosť premáhať a bojovať so sebou) a pokračujem ďalej, alebo ma to totálne odradí ako dnes a zabalím to. Zaujímavé, že keď som pred polrokom začínal s predsavzatím, že idem sa viac hýbať sa mi to nestávalo, teraz, keď už pociťujem, že kondička sa pomaličky rozhýbava sa mi začína toto diať. Dosť ma to už začína štvať, neviem ako tomu predchádzať.
14.02.2023 - 20:17:33
00
PeterK2, ja by som si dal spraviť cukrovkovy test,lebo nič iné ako kolísanie hladiny cukru v krvi mi nenapadá. Možno ešte si skús zmerať teplotu, keď to nastane.
06.05.2023 - 01:07:50
01
PeterK2 napísal:
Snažím sa pravidelne dodržiavať svoju tréningovú rutinu na elitpicali 1hod 4xtýždenne, ale posledné 3 týždne sa mi pravidelne stáva, že v 20.minúte ma vypne. Divný stav, keď mám pocit, ako by sa mi všetko naokolo začalo snívať, roztrasené telo a strašný hlad. Nemám skúsenosti s hlaďákom, myslel som si, že také niečo nastáva na dlhých niekoľkohodinových výjazdoch, nie po 20min cvičenia pri tepe cca 135, čiže žiadne prepálené tempo. Ono buď mi to prejde za nejakých 10 min (ale to sa musím dosť premáhať a bojovať so sebou) a pokračujem ďalej, alebo ma to totálne odradí ako dnes a zabalím to. Zaujímavé, že keď som pred polrokom začínal s predsavzatím, že idem sa viac hýbať sa mi to nestávalo, teraz, keď už pociťujem, že kondička sa pomaličky rozhýbava sa mi začína toto diať. Dosť ma to už začína štvať, neviem ako tomu predchádzať.

Ako sa chladíš? Máš na seba pustený nejaký ventilátor a otvorené okno? Lebo hodina indoor je riadne veľa a 135 tepov nie je úplne málo.
Dávať si 4x týždenne hodinu na elipcitaly je riadne veľa.
10.05.2023 - 10:29:02
00
keyboard_arrow_up