Na biku sú originál: - riadidlá 620mm, lastovičky, 30mm rise, 6degree bend
- predstavec dĺžka cca 10cm, 1-1/8", 10° rise
Plánujem si bike nechať ešte nejaké 2-3 roky kým kúpim nový a chcel by som si trošku spríjemniť jazdu aj dole kopcom, kedže momentálne nejaká jazda prudším kopcom s koreňmi, kameňmi je skor boj, bike je strašne nestabilný čo majú na svedomí aj úzke riadidlá 620mm, kúpil som aj širšie pedále s pinmi, kedže mi aj nohy strašne uskakovali.
Rozmýšľam, že ich nahradím 740mm (skúšal som 760 a prišli mi už moc široké), kedže musím menit aj predstavec na 31,8mm chcem sa spýtať či vzhľadom na ovládateľnosť so širšími riadidlami zvoliť aj o trošku kratší predstavec napríklad o 1cm skrátený alebo sa snazit zachovat pôvodnú veľkosť aj rise, ide mi o zachovanie čo najlepšej geometrie aj na stúpania až mi nedvíha predné koleso, ale zároveň nech sa to dá aj ovládať, kedze nemám celkom predstavu ako takáto zmena ovplyvní správanie bicykla.
Má s tým niekto skúsenosti? Viete poradit? Vdaka za vsetky rady.
posledný komentár: 4. 3. 2025 o 18:35
Moj pripad bol taky, ze dlho som jazdil 660 a potom som presiel na 720 a hned bolo vsetko lepsie
-co sa tyka predstavca, tak pri zmene som tam prehodil jeden kratsi z ineho bajku a to bolo vsetko.
co poviete na takuto kombinaciu:
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/riaditka-a-rohy/mtb-riaditka/force-basic-h6-6-mtb-riaditka-prehnute-31-8-740-mm-cierne-mat.html maju raise 30mm, 9° smerom k jazdcovi, 5° smerom nahor, tie original raise 30mm a bend 6°
a predstavec https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/predstavce/force-basic-s4-6-predstavec-31-8-70-mm-al-cierny-mat.html kebyze zoberiem 70mm verziu a ma 7°zdvih, original ma 10cm a 10°zdvih
kedze uz teraz som ako nakopnuta koza na tom so sedadlom vysunutym skoro na max, bude citit ten malicky rozdiel v nizsom zdvihu predstavca 7° vs 10? slapem na 99% ze sedim na sedadle, iba sa priklonim blizsie ku rajdom ked uz je velmi prudky sklon, respektive bude to citit aj dole kopcom ze to mam zase nizsie? alebo je to ok
Čo na to hovorite? aj cenovo je to celkom adekvatne na tu staru bučoru
modra sirka = 800 predstavec vlavo = 120
predstavec v strede a vpravo = 40
plati pravidlo: prirastok +6cm dlhsich riadidlach znamena o 1° menej pohybu
(zdroj MTB-news.de)