Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Hrdzaviet moze oska aj loziska, nebudu nerezove (asi), pripadne skus magnetom.
Aha, dalsia flasticka na silvii. Nedavno som si po videu James Hoffmanna dal na silviu flasticku so solnym roztokom a kapatkom
Vyskusam magnet. Inac vycentrovanie kamenov som samozrejme pozeral ako prve, v ramci mojich ocnych schopnosti v strede, v ramci dotahovania do 0 to bud vobec neskrtalo, alebo potom velmi pevne drzalo takze asi celkom slusne ulozenie
No italmill davaju do rady JE, kde su aj ine veci ako magneticke drzanie nadoby na kavu, pekny transportny obal, ...
a JE plus stoji o 90 EUR viacej... Na espresso doma budem nadalej pouzivat rockyho, a filter doma, v robote a na cestach tohoto fesaka.
Hovoris o priebehu tlaku pri zalozenej pake s kavou, alebo naprazdno, bez paky? Ak je skrtenie prietoku este pred meranim tlaku (co si myslim, ze tak je), tak pri zalozenej pake s kavou bude tlak vzdy rast, ked je nastaveny prietok na FC vyssi, ako prietok kavovym pukom, a to tym rychlejsie, cim je rozdiel prietokov vacsi. Preto pri neskrtenom prietoku je narast tlaku ovela rychlejsi, ako pri skrtenom. Ak je prietok cez FC rovnaky, ako cez kavu, tlak prestane rast, ak bude mensi, tak tlak bude dokonca klesat. Ak skusas naprazdno, tlak by rast nemal, ani pri otvoreni naplno.
Původně jsem to naivně zkusil proti slepé misce, pak s kávou a pak mi to došlo
Dalej uz prietok nemenim, takze pri dalsom zapnuti kavovaru ostane na max.
Zaujimave je orientacne si pomerat prietoky naprazdno pri roznych nastaveniach.
16,7g-26s-32g